Foto: beste-mobiele-airco

Hoe selecteer je de beste airco?

Hoe selecteer je de beste airco? En hoe weet je wat de beste airco is om te kopen? Logische vragen als je zoekt naar de juiste airco voor warme dagen.

Guido van Loon

Er is niet één antwoord op de vraag wat de beste airco is, want dit hangt helemaal af van jouw wensen en de ruimte die je wil koelen. Daarom leggen wij je uit hoe jij kunt bepalen wat voor jou en voor jouw woning de beste airco is!

Soorten airco’s

Wil je een airco kopen? Wat is dan de beste mobiele airco? Er zijn verschillende soorten airco’s om de temperatuur in huis lekker koel te houden of je huis juist te verwarmen: mobiele airco’s en vaste airco’s. Een mobiele airco is niet beter dan een vaste split unit airco of andersom, maar het ene type airco kan wel beter passen bij je woning of de ruimte die je wil koelen dan het andere type. We bespreken hieronder wat de kenmerken zijn van een mobiele airco en een vaste airco.

Mobiele airco

Een mobiele airco is verplaatsbaar en kan dus voor meerdere ruimtes in huis gebruikt worden. Voor een mobiele airco gebruik je een afvoerslang die de warme lucht uit je huis via een openstaand raam of een openstaande deur afvoert naar buiten. Wel heb je dan een afdichtkit nodig, want omdat het raam of de deur openstaat voor de afvoerslang, kan er ook weer warmte naar binnen komen. Met een afdichtkit heb je dit probleem niet. Het nadeel van een mobiele airco is dat dit apparaat vaak veel geluid maakt en veel energie verbruikt.

Vaste airco

Een vaste airco of een split unit airco is een airco die op één vaste plek in huis geïnstalleerd wordt. Dit apparaat is dus niet verplaatsbaar en kan je voor één ruimte in huis gebruiken. Dit wordt vaak gezien als één van de grote nadelen van een vaste airco, naast het feit dat de installatie ook vaak veel geld en moeite kost. Vaak heeft dit type airco een split unit (ook wel split airco genoemd): er staat namelijk een deel van de split airco binnen, en het andere deel van de split unit (de buitenunit) staat buiten. Het voordeel van een vaste airconditioning is dat je nooit een raam of deur open hoeft te zetten voor de afvoer naar buiten. De lucht wordt namelijk via de geïnstalleerde buis naar buiten vervoerd zodat alleen de koele lucht overblijft. Het voordeel van een vaste airco is dat dit apparaat vaak erg stil is en vaak ook effectiever is dan een mobiele airco, omdat je zeker weet dat er geen warme lucht kan binnen slippen. Ook is een vaste airco vaak zuiniger dan een mobiele airco en kan je met een vaste airco grotere oppervlaktes koelen dan met een mobiele airco.

Hoe ziet jouw situatie eruit?

Om te bepalen wat voor jou de beste airco is, is het belangrijk om voor jezelf op een rij te zetten hoe jouw situatie eruit ziet en wat de airco is die daar het beste bij past.

Koeloppervlakte

Hoe groot is de ruimte die jouw airco moet koelen? Hoe groter het koelvermogen van een airco, hoe meer oppervlakte het apparaat kan koelen. Een vaste airco heeft vaak meer koelvermogen dan een mobiele airco. Wil je dus een hele grote kamer koelen, zoals je woonkamer die erg groot is? Dan kan het zijn dat een vaste airco beter bij je past. WIl je een kleinere ruimte, zoals een schuurtje in de tuin of een slaapkamer koelen? Dan volstaat een mobiele airco waarschijnlijk ook prima.

Geluidsniveau

Heb je wel eens nagedacht over het geluid dat een airco mag maken? Een mobiele airco heeft een hoger geluidsniveau dan de meeste vaste airco’s. Vind je een airco die veel geluid maakt vervelend? Dan is het wijs om te kiezen voor een vaste airco.

Energieverbruik/energielabel

Hoe belangrijk vind jij het dat jouw airconditioning energiezuinig is? Mobiele airco’s zijn niet erg energiezuinig. Vind je het wel belangrijk om een duurzame en energiezuinige airconditioner te hebben met een hoog energielabel? Dan is het slim om te kiezen voor een vaste airco én bij de selectie van je airco goed op de energielabels te letten. Want let op: ook niet alle vaste airco’s zijn even zuinig!

Reacties