Foto: mobiele-airco-kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een mobiele airco?

Draagbare airconditioners zijn geweldige koelopties voor kamers en appartementen zonder toegang tot centrale airconditioning.

Guido van Loon

Ze zijn eenvoudig te installeren, voegen onmiddellijke koeling toe en worden geleverd met tal van functies voor eenvoudige bediening. Helaas kunnen ze soms wel wat geluid maken, maar dit probleem kun je voorkomen door een stille mobiele airco aan te schaffen. Daarover later meer. Natuurlijk zijn er nog meer factoren waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een mobiele airco, zoals je hieronder kunt lezen. 

Geluid

Mobiele airco's veroorzaken wel degelijk geluid in je huis. Ze werken om je ruimte te koelen, en in tegenstelling tot raam-AC's, zijn hun hele systeem in je kamer gehuisvest. Elke machine die luchtstroom genereert, zal een bepaald geluidsniveau produceren. Als je je zorgen maakt over het geluidsniveau, vergelijk dan de decibelniveaus die door verschillende eenheden worden geproduceerd. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om voor een mobiele airco te kiezen die maximaal 45 dB produceert, wat erg stil is. 

Maat

Draagbare airconditioners worden beoordeeld in British Thermal Units (BTU's) per uur. Modellen met hogere BTU-classificaties bieden meer koelvermogen en kunnen grotere ruimtes afdekken. Het is belangrijk om een mobiele AC te kopen die geschikt is voor je ruimte om ervoor te zorgen dat je geen energie verspilt of je geld verspilt aan een airco met slang die je kamer niet voldoende kan koelen. Het is verstandig om een expert te vragen voor hulp bij het bepalen van het aantal BTU’s dat je nieuwe airconditioner nodig hebt. 

Onderhoud

Het enige onderhoud waar je je echt zorgen over hoeft te maken, is het afvoeren van opgevangen vocht. Alle draagbare AC's halen vocht uit de lucht, het is slechts een deel van het proces. Er zijn meerdere manieren om van dit vocht af te komen: verwijder de pan handmatig en leeg hem indien nodig, bevestig een slang voor zwaartekrachtafvoer naar een andere locatie, of gebruik een pomp om water omhoog en uit de airco naar een andere locatie te duwen.

Energiezuinigheid

Als je je zorgen maakt over energie-efficiëntie omwille van het milieu en/of je maandelijkse energierekening, dan moet je kijken naar de energie-efficiëntieverhouding (EER) van een mobiele airconditioner. De EER vertelt je hoeveel BTU's worden gebruikt voor elke watt vermogen. Met andere woorden, units met hogere EER's zijn energiezuiniger. Het is daarom dus een goed idee om voor een model met een hoge EER te kiezen als je graag zo energiezuinig wilt zijn met je airco.

Plaatsing

Tijdens het koelproces produceren mobiele AC's hete lucht die uit hun slang moet worden afgevoerd. Alle modellen die bedrijven verkopen worden geleverd met een meegeleverde raamkit om de warme lucht naar buiten te verdrijven. Dit betekent dat de meeste draagbare AC's binnen een paar meter van een raam moeten worden aangesloten. Dit kan soms wel een nadeel zijn, maar gelukkig hebben de meeste woningen in Nederland veel ramen. De slang van een mobiele airco hoeft daarom geen probleem te zijn.

Reacties