Profielfoto van Digitalness
Digitalness
Delta 1E, 6825ML Arnhem
maandag
Op afspraak -
dinsdag
Op afspraak -
woensdag
Op afspraak -
donderdag
Op afspraak -
vrijdag
Op afspraak -
zaterdag
Op afspraak -
zondag
Gesloten

EEN DUURZAME WONING - 5 TIPS DIE JE DIRECT GELD OPLEVEREN!

Met deze 5 tips kan je direct beginnen met besparen! Veel huishoudens weten niet dat ze met minimale inspanning kunnen besparen op de gas en elektra rekning

TIP 1: KRIJG GRIP OP JE ENERGIEREKENING 

Het klinkt simpel en eigenlijk is dat het ook. De 1e tip is ook meteen de belangrijkste om mee te beginnen: Als jij direct geld met je woning wilt besparen, zul je moeten beginnen met het verkrijgen van inzicht.

Vraag 1) Waar gaat dat geld toch elke maand heen?

Verdeling kosten energierekening. Bron: Milieucentraal

De gemiddelde energierekening van een Nederlands huishouden is ± 2.100 euro per jaar. Dit komt neer op €175,- per maand, waarvan slechts ±12% bestaat uit vaste kosten van de netbeheerder. De snelle rekenaar snapt dat dit betekent dat je voor 88% zélf invloed hebt op je maandelijkse energiekosten!

Nu je weet dat je veel invloed hebt op het reduceren van je kosten, ben je vast nieuwsgierig hoe goed je het doet ten opzichte van je buurman.

Vraag 2) Hoeveel gas en elektriciteit verbruik je te veel per jaar?

Tabel 1 Bron: Milieucentraal

Tabel 2 Bron: Milieucentraal

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, kun je gebruik maken van onderstaande tabellen. In tabel 1 zie je dat een hoekwoning gemiddeld 1580 m3 gas verbruikt per jaar. In tabel 2 zie je dat een huishouden met 2 personen gemiddeld 3010 kWh elektriciteit per jaar verbruikt.

Je kan ook je energieverbruik vergelijken met de Energieverbruikscheck van Milieucentraal. Hou hiervoor je elektriciteitsverbruik (in kWh per jaar) en gasverbruik (m3 per jaar) bij de hand. Zo ontdek je of je meer of minder energie verbruikt dan je buren die hetzelfde huis hebben.

EINDELIJK GRIP OP JE MAANDELIJKSE LASTEN
Hoe krijg je grip op die terugkerende maandelijkse lasten? Juist, door te besparen op je gas en elektriciteitsverbruik. Hoe je eenvoudig gas kan besparen, lees je hieronder.

Besparen op gas

Je energiekosten worden voor ±56% bepaald door je gasverbruik. Hiervan wordt het grootste deel (80%) gebruikt voor het verwarmen van je woning. Een kleiner deel (±20%) wordt gebruikt voor douchen en koken (bij gebruik gaspit). Start dus met je woning te verwarmen zonder te verspillen.

Ook kan je onze gratis bespaarcheck doen, zo zie je direct wat je met verschillende maatregelen per jaar kunt besparen.

TIP 2: VERWARM IN ZONES

BESPARING: € 250,- PER JAAR
Sluit gewoon eens alle deuren in je woning en verwarm alleen de ruimtes waar je veel verblijft. Draai daarom overdag de thermostaat knoppen dicht in de slaapkamers, badkamer, wc, zolder en de berging.

Wist je dat dit automatisch kan met zone-regeling? Neem vrijblijvend contact op met Joost voor de mogelijkheden.

TIP 3: ZET DE THERMOSTAAT OVERDAG EEN GRAADJE LAGER

BESPARING: € 200,- PER JAAR
Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager, hier wen je snel aan en je bespaart direct euro’s. Verwarm jij je woning met radiatoren? Dan doe je er goed aan om ‘s nachts de thermostaat op 15 graden te zetten. Heb je vloerverwarming? Dan zet je hem terug naar 17 graden.

Wist je dat dit automatisch kan met een slimme thermostaat?

Besparen op elektriciteit

Je energiekosten worden voor de resterende 32% bepaald door je elektriciteitsverbruik. Gemiddeld verbruiken we per huishouden ± 3.000 kWh per jaar (exclusief opwekking zonnepanelen). Je elektrische apparaten bepalen dit verbruik. Omdat er grote verschillen per huishouden zijn, is het raadzaam om op de volgende zaken te letten in je woning:

Aantal: Hoeveel apparaten heb ik in mijn woning?

Efficiëntie: Hoe zuinig zijn deze apparaten?

Gebruik: Hoe (zuinig) gebruik ik deze apparaten?

Hieronder geef ik je 2 praktische tips om je elektriciteitsverbruik te verlagen. Ook kan je onze gratis bespaarcheck doen, zo zie je direct wat je met verschillende maatregelen per jaar kunt besparen. 

 

TIP 4: INSTALLEER LED-VERLICHTING

BESPARING: € 110,- PER JAAR
Met led-lampen kun je flink besparen: ze verbruiken 85% minder stroom dan de oude, vertrouwde gloeilamp.

Wist je dat je verlichting ook automatisch kan worden geschakeld met slimme sensoren?

TIP 5: MAAK EFFICIËNT GEBRUIK VAN WASMACHINE EN DROGER

BESPARING: € 150,- PER JAAR
Zet je wasmachine op ecostand, was op 20 of 30 graden én alleen met volle trommel. Heb je een wasdroger? Elke ‘droogbeurt’ kost ± € 1,-. Stop hem dus zo vol mogelijk of droog je kleding aan de lijn of op een wasrek. Zo gaat je kleding ook nog eens langer mee, een win-win situatie!

Wil je het verbruik van je wasmachine of droger inzien en een melding krijgen als ze klaar zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken! 

BONUSTIP: KILL DE ENERGIESLURPERS

Houdt energieslurpers buiten de deur. Denk aan een waterbed, een tuinvijverpomp, een elektrische kachel of boiler, een tropisch aquarium, een infraroodsauna, etc. Kun je toch niet zonder? Schaf dan een energiezuinige variant aan en plaats zonnepanelen op je dak. Zo compenseer je voor het “extra” gebruik, zonder schuldgevoel! Kun jij gewoon genieten van je sauna.

Advies en aankoop van een zuinige sauna kunnen we niet voor je regelen, alles voor je zonnepanelen natuurlijk wel ;)

Benieuwd naar hoeveel jij jaarlijks kan besparen met duurzame ingrepen? Doe de gratis bespaarcheck en zie meteen wat jij elk jaar kan besparen op je energierekening! 

Direct besparen op je energieverbruik? 

Dura Design helpt woningeigenaren met totale verduurzaming van de woning. Zo regelen we allerlei isolatie maatregelen, duurzame verwarmingsopties en mogelijkheden voor het duurzaam opwekken van je eigen energie! 

Elke woning is uniek en daardoor zijn er geen vaste maatregelen die jouw woning met 100% zekerheid duurzaam maken. Wij zoeken daarom ALTIJD vooraf voor je uit welke maatregelen getroffen moeten worden om de energierekening zo ver en efficiënt als mogelijk omlaag te krijgen. 

Wil jij vrijblijvend verduurzamingsadvies? Plan een afspraak in met één van onze specialisten via deze link. We helpen je graag een stap verder naar een duurzame woning!