Foto: Energierekening

Zo zorg je voor een lagere energierekening

Niemand zit te wachten op een torenhoge energierekening. Het voelt toch een beetje alsof je geld weggooit.

Peter 28 Februari 2025

Gelukkig zijn er manieren om die kosten omlaag te krijgen zonder kou te lijden of in het donker te zitten. Met een paar slimme keuzes bespaar je niet alleen flink wat geld, maar help je ook mee aan een duurzamere wereld. Dat is toch mooi meegenomen? Daarom hebben we een aantal handige tips voor je, die je geheel op eigen tempo kunt doorvoeren. Wij snappen ook heel goed dat het volledig laten isoleren van je huis en alle apparaten te vervangen financieel niet voor iedereen haalbaar is. Het vergelijken van je huidige energieaanbieder daarentegen natuurlijk wel.

Energieleveranciers vergelijken en direct besparen

Veel mensen blijven jarenlang hangen bij dezelfde energieleverancier, vaak uit gemak of gewoon omdat overstappen gedoe lijkt. Maar geloof het of niet, die loyaliteit kost je waarschijnlijk geld. Energieleveranciers strooien met kortingen voor nieuwe klanten, terwijl trouwe klanten vaak de hoofdprijs betalen. Zonde. Door jaarlijks te vergelijken en te switchen naar een goedkopere aanbieder, houd je grip op je energiekosten. Zeg nou zelf, waarom zou je meer betalen als het ook minder kan? Tegenwoordig kun je kiezen uit een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Kies je voor een Vandebron dynamisch energiecontract, dan betaal je de prijzen die op dat moment gelden. Dus stel dat de prijzen enorm laag liggen, dan profiteer je hier dus direct van. Wel zo fijn toch?

Kies voor energiezuinige apparaten

Een oude koelkast die meer stroom slurpt dan nodig of een wasmachine die klinkt alsof er een opstijgend vliegtuig in je badkamer staat. Herkenbaar? Die apparaten kosten je stiekem een hoop geld. Het loont echt om te investeren in energiezuinige slimme apparaten. Ja, de aanschaf is wat duurder, maar op de lange termijn bespaar je veel meer. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar, wat het financieel wat minder pijnlijk maakt. En als je dan toch bezig bent, kijk eens naar infraroodpanelen. In combinatie met zonnepanelen kan dit een slimme manier zijn om te besparen zonder in te leveren op warmte en comfort.

Zorg voor een goed geïsoleerd huis

Je huis hoort een warme, knusse plek te zijn, geen tochtige windtunnel. Toch ontsnapt er vaak onnodig veel warmte door slecht geïsoleerde muren, vloeren en ramen. Dat is letterlijk geld dat door de kieren verdwijnt. Enkel glas? Dan is het hoog tijd voor dubbel of zelfs triple glas. En denk ook eens aan kunststof kozijnen, die niet alleen beter isoleren, maar ook onderhoudsvriendelijker zijn. Zelfs kleine ingrepen, zoals het dichten van naden en kieren, kunnen al zorgen voor een warmer huis doordat je geen tocht meer langs de kozijnen hebt en een lagere rekening. Minder kou, minder stoken, meer comfort. Hoe fijn is dat?

Besparen in kleine stappen

Het idee dat je in één keer duizenden euro’s moet investeren om te besparen, kan ontmoedigend zijn. Maar besef dat kleine stappen ook helpen. Begin met een oud apparaat vervangen, schakel over naar een goedkopere energieleverancier of plaats tochtstrips om warmte binnen te houden. Elke stap, hoe klein ook, helpt om structureel minder te betalen. En voor je het weet, wordt besparen een sport. Hoe lager die energierekening, hoe beter. Tijd om de controle terug te pakken en slim met je energie om te gaan!

Reacties