Foto: Kosten-besparen-door-zonnepanelen-te-vergelijken

Kosten besparen door zonnepanelen te vergelijken

Hoe weet je nu waar je precies op moet letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Guido van Loon

De beslissing om over te stappen op zonnepanelen is een verstandige keuze. Door het zelf opwekken van zonne-energie draag je niet alleen bij aan de urgentie tot het verbeteren van het milieu, je bespaart ook werkelijk op je energiekosten. Maar hoe weet je nu waar je precies op moet letten bij de aankoop van zonnepanelen? Welke zonnepanelen zijn de beste koop voor jou persoonlijk? Door een grondig vooronderzoek te houden en daadwerkelijk zonnepanelen te vergelijken, kun je een verstandige beslissing nemen. In dit artikel kijken we naar het vergelijken van zonnepanelen.

Zonnepanelen? De investering meer dan waard

Nu de energiemarkt grove stijgingen en instabiliteit laat zien, is het meer dan ooit interessant om te kiezen voor zonnepanelen. Ieder huishouden plukt hier profijt van, of je nu alleen woont of met een heel gezin. Want ook al woon je alleen en gebruik je vooral overdag nauwelijks energie, de opgewekte zonne-energie die je niet zelf gebruikt wordt terug geleverd aan de energiemaatschappij waarbij jij bent aangesloten. Je kunt exact aflezen hoeveel energie dagelijks is opgewekt en hoeveel energie er is teruggeleverd. Zonnepanelen zorgen ervoor dat jouw energierekening niet de pan uitrijst, maar juist wordt teruggebracht naar vermindering op je maandelijks kosten. Dit merk je overigens pas aan het einde van je contract seizoen bij de jaarrekening wanneer je geen slimme meter (geactiveerd) hebt.

Zonnepanelen vergelijken

Om te beslissen welke zonnepanelen je kiest is het belangrijk om te weten dat er 2 type panelen op de markt zijn. Dit gaat om de 'glas-glas' zonnepanelen en de 'glas-folie' zonnepanelen. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen beide type zonnepanelen?

Kenmerken glas-glas zonnepanelen

- Beide zijden van deze zonnepanelen bestaat uit glas
- Door het gebruik van glas aan beide zijden treedt er minder snel erosie op en functioneren deze zonnepanelen jarenlang op topvermogen.
- Het rendement is tot wel 30 jaar of langer
- Glas-glas zonnepanelen zijn echter dubbel zo hoog in aanschafprijs dan 'glas-folie' zonnepanelen
- Gemiddeld bedraagt een glas-glas zonnepaneel ca. 600 tot 1000 euro per paneel incl. montagekosten

Kenmerken glas-folie zonnepanelen

- De achterzijde van dit type zonnepaneel is van kunststof/ folie
- De kwaliteit en dus het rendement neemt af naarmate er erosie optreedt, dit kan binnen 5 jaar al het geval zijn
- Hiertegenover staat dat de aanschafprijs ca 50% lager bedraagt ten opzichte van glas-glas zonnepanelen
- Gemiddeld kosten glas-folie zonnepanelen ca. 250 tot 500 euro per paneel incl. montagekosten

Zonnepanelen kopen? Eerst vergelijken

Aanbieders van zonnepanelen zijn doorgaans niet de fabrikant van de panelen. Zij stellen dus een eigen verkoopplan op en bieden een bepaald assortiment van een fabrikant. Om er achter te komen of deze zonnepanelen voldoen aan de kwaliteitseisen en kenmerken waar jij waarde aan hecht, vergelijk zonnepanelen dan op type en fabrikant. Heb je zonnepanelen gevonden van een specifieke fabrikant, ga dan na bij welke leverancier je deze kunt kopen en wat het exacte aanbod is.

%MCEPASTEBIN%

Reacties