Foto: 2022/Tips-om-te-besparen-op-de-energierekening.jpg

Tips om te besparen op de energierekening

We weten het allemaal: de gasprijzen zijn omhoog gegaan. Ben jij voor je woning afhankelijk van gas, dan ga je dat dus merken aan de energierekening.

Guido van Loon

Door te vergelijken kun je nog wel goedkope energie vinden bij verschillende aanbieders. Vooral op elektriciteit valt zo veel te besparen. Maar aan de gasprijzen zal je niet veel kunnen doen. Gaat jouw energierekening omhoog dit jaar? Hopelijk hou je met deze tips toch de rekening een beetje lager.

Statische of dynamische tarieven

Heb je met je energiemaatschappij een vaste prijs afgesproken voor het verbruik van elektriciteit en gas? Dan heb je een statisch energiecontract met een vaste prijs die voor een bepaalde vastgestelde periode niet aangepast mag worden. In veel gevallen kon het zo zijn dat je hierdoor te veel zou betalen en kon je beter kiezen voor een dynamisch contract, met flexibele energietarieven. Het is dus goed om je energiecontract geregeld onder de loep te nemen en te vergelijken met andere aanbieders. Misschien kan je energietarief wel omlaag. Heb je een statisch contract en lijken de prijzen te stijgen? Dan zit je natuurlijk voorlopig nog goed. Het is overigens altijd goed om zelf actief met het gas- en energieverbruik in huis om te blijven gaan.

Investeer om te besparen

Dat klinkt als een grote tegenstrijdigheid, vooral nu de rekening duurder wordt, maar investeren in isolatie, radiator folie, HR+++-glas, een waterbesparende douchekop en wat lekkere, warme dekens gaat je helpen om de energierekening binnen de perken te houden. Hoe beter je huis namelijk geïsoleerd is, des te minder hoef je te stoken om het huis in de winter te verwarmen. Dat scheelt enorm in de kosten. En die dekens? Die houden je warm als je de verwarming pas later in het seizoen aan gaat zetten (bijvoorbeeld als het kwik echter onder nul daalt) of de temperatuur van de thermostaat een paar graden lager zet.

Korter douchen

Het is zo heerlijk om lang onder de douche te staan, maar om water- en warmteverspilling te voorkomen, kun je beter kiezen voor een korte douche. In vijf tot tien minuten ben je vaak wel klaar onder de douche. Een waterbesparende douchekop helpt om minder water te verbruiken. Een thermostaatkraan zorgt weer voor een constante temperatuur, waardoor je minder zal verbruiken.

Neem een energiezuinige vaatwasmachine

Als je met de hand afwast, dan zal het water worden opgewarmd door middel van gas. Maar als je ervoor kiest om een energiezuinige vaatwasmachine te kopen met een snelwasprogramma en een eco-modus, dan wordt het water opgewarmd door middel van elektriciteit. Dat scheelt ook in de kosten voor gas.

Ga van het gas af

Er wordt al langer over gesproken door gemeenten en de overheid om alle woningen van het gas af te halen en over te gaan op zoveel mogelijk groene energie opgewekt uit zon en wind. Van het gas af gaan, betekent dat je op een andere manier je huis moet verwarmen en zal moeten investeren in bijvoorbeeld een elektrisch fornuis. Het afsluiten van het gas moet overigens door een goede monteur gebeuren, zodat er geen gaslekken ontstaan.

Goedkopere energieleverancier

Zit er dan nog wel rek in je energierekening? Jazeker wel. Want hoewel de prijzen stijgen, blijven er aanbiedingen zijn vanuit de energieleveranciers in Nederland. Vooral op het gebied van (groene) elektriciteit valt er het een en ander te winnen. Om uit te vinden wat het beste tarief is voor jou, is het aan te raden om energieprijzen met elkaar te vergelijken. Zo zie je namelijk in een keer wat het voordeel kan zijn ten opzichte van het energietarief wat je nu betaalt. Daarbij kun je bij een dergelijke vergelijkingssite meteen zien waar het energiebedrijf voor staat. Leveren ze energie uit fossiele brandstoffen of zetten ze zich juist in voor groene energie uit duurzame bronnen, zoals wind en zon?

Overstapbonussen

Let bij het overstappen goed op of er een bonus aan vast zit of niet. Veel energieleveranciers willen je paaien met een korting voor het afsluiten van het contract. Maar het jaar erna gaat het energietarief omhoog. Dit wordt altijd in het contract aangegeven of in de voorwaarden. Om niet voor verrassingen te komen staan, lees je dus altijd het hele contract door op zoek naar de voorwaarden van deze kortingen. Wil je gebruik maken van een dergelijke korting, dan is het aan te raden om voor een jaar contract te gaan, zodat je het jaar erop opnieuw kan vergelijken om het goedkoopste energiecontract, passend bij jouw situatie, eruit te slepen.

 

Reacties