Foto: Vrees-jij-ook-dat-je-de-energierekening-niet-meer-kunt-betalen

Vrees jij ook dat je de energierekening niet meer kunt betalen?

Wie de ontwikkelingen in de wereld volgt, wordt daar niet vrolijk van. Er woedt een oorlog in Europa en dat heeft gevolgen voor iedereen.

Guido van Loon

In Nederland zijn we sterk afhankelijk van Russisch gas en het is daarom geen verrassing dat de gasprijzen sterk zijn gestegen. Voor veel mensen kan dit rampzalige gevolgen hebben want de energieprijzen waren al hoog voor de oorlog. Het is daarom nu meer dan ooit belangrijk om met de juiste energieleverancier in zee te gaan. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om te besparen op je energierekening zonder dat je gelijk in het duister en de kou hoeft te zitten.

Kies voor flexibiliteit

Veel mensen houden van stabiliteit, maar wanneer het gaat over je energierekening is flexibiliteit veel voordeliger. Als je namelijk een regulier energiecontract afsluit, betaal je iedere maand een vast bedrag, maar waarschijnlijk meer dan nodig is. Kies daarom altijd voor een dynamisch energie tarief. Dit tarief varieert gedurende de week en ook gedurende de dag. Dat biedt mogelijkheden om veel geld te besparen. Je krijgt van je energieleverancier namelijk inzicht in de tarieven van je energie. Zo kun je goed zien wanneer de stroom voordelig is. Dat is het moment waarop je bijvoorbeeld je elektrische auto moet opladen.

Geld besparen hoeft niet moeilijk te zijn

Tegenwoordig leveren bijna alle energiemaatschappijen groene stroom. Als je dus een flexibel energiecontract afsluit bespaar je niet alleen, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Omdat de hoeveelheid zonlicht van invloed is op de hoeveelheid energie die gemaakt wordt, liggen ook hier kansen om geld te besparen. Wil je bijvoorbeeld de was draaien, doe dat dan in het weekend en zeker wanneer de zon volop schijnt. Je zult zien dat je elektriciteit vele malen voordeliger is. Zo kun je dus door gewoon even te wachten, geld besparen. Eenvoudiger kan bijna niet.

De feiten op een rijtje

Als je kiest voor een variabel energiecontract dan betaal je doorgaans minder kosten die je zou moeten betalen wanneer je een vast contract hebt. Je profiteert van dynamische energietarieven waardoor je net zoveel kunt besparen als dat jij wilt. Je kunt je contract iedere maand opzeggen en overstappen is zo geregeld. Je betaalt per maand het van tevoren afgesproken bedrag. De energieleverancier houdt je op de hoogte van de prijsontwikkelingen. Dit kunnen zowel prijsstijgingen zijn, maar ook prijsdalingen. Mocht je tussentijds vragen hebben, dan staat de energieleverancier voor je klaar om te kijken hoe jij je kosten nog lager kunt krijgen. Zo moet het lukken om 2022 zorgeloos door te komen.

Reacties