Foto: pexels-pixabay-355904

Eenvoudig energie besparen in je woning

Energie besparen en de rekening verlagen doe je gemakkelijk met deze 5 eenvoudig toe te passen tips.

Sander 28 Februari 2023

H1: Energie besparen met slimme tips voor in je woning

Het verlagen van je energieverbruik en daarmee je energierekening is makkelijker dan je denkt: je moet alleen weten hoe en welke tips daadwerkelijk het verschil maken. Wij zetten hieronder de 5 belangrijkste tips voor je op een rijtje. Zo bespaar je energie en valt je energierekening lager uit. En dat zonder al teveel moeite!

H2-1: Tip 1: Stop sluipverbruik vandaag nog

Sluipverbruik is een belangrijke oorzaak van ongewenst energieverbruik. Met sluipverbruik bedoelen we apparaten die energie vreten terwijl ze niet gebruikt worden. Dat komt doordat ze nog aangesloten zijn middels de stekker in het stopcontact. Ook al gebruik je het apparaat niet, het verbruikt stiekem wel energie. Het is daarom belangrijk om stekkers uit het stopcontact te trekken als je een apparaat niet gebruikt. Zo voorkom je op een heel eenvoudige manier sluipverbruik. Je kunt er ook voor kiezen om een stekkerdoos met schakelaar te gebruiken, zodat je met deze ene stekkerdoos meerdere apparaten tegelijk uit kunt zetten. Wel zo handig!

H2-2: Tip 2: Kies de juiste lamp

Anno 2023 zijn gloeilampen eigenlijk niet meer gewenst. Heb je toch nog gloeilampen hangen in huis? Dan doe je er goed aan om deze te vervangen door LED lampen. LED lampen gebruiken namelijk 85% minder energie in vergelijking met gloeilampen! Dat scheelt een hoop energie en dus kosten.

Daarnaast helpt het als je zo lang mogelijk wacht met het aandoen van je lampen en te profiteren van het daglicht. Of steek eens een paar kaarsjes aan in plaats van een lamp. Zo bespaar je zonder moeite (en met extra gezelligheid in huis) energie.

H2-3: Tip 3: Gebruik radiatorfolie voor je radiator

Met radiatorfolie en zelfs aluminiumfolie zorg je ervoor dat tussen de 75 en 95% van de afgegeven warmte van je radiator niet verloren gaat aan de achterkant. Door het folie achter de radiator te bevestigen wordt de warmte linea recta je kamer in gestuurd. Dit is een zeer simpele tip die heel veel effect heeft!

H2-4: Tip 4: Zet een slimme thermostaat in

Met een slimme thermostaat kun je de verwarming afstemmen op jouw gedrag. Zo voorkom je dat de verwarming onnodig aan staat en gas verbruikt. Stel de temperatuur bijvoorbeeld in per kamer in je woning, of maak gebruik van de timer functie. Dankzij deze functie gaat de verwarming uit/aan tussen of op een bepaald tijdstip – bijvoorbeeld als je uit werk komt – en dus alleen wanneer jij het nodig hebt. Overdag hoeft je verwarming dan niet onnodig aan te staan, maar als je thuis komt is je woning wel lekker op temperatuur.

H2-5: Tip 5: Isolerende en energiebesparende raambekleding

Wist je dat er heel veel warmte verloren gaat via je ramen? Het is daarom verstandig om voor goede raambekleding te kiezen en je gordijnen of rolgordijn te sluiten in de avond. Zo wordt de kou van buiten tegengehouden en blijft de warmte van je verwarming binnen. Er zijn ook speciale isolerende en energiebesparende rolgordijnen en gordijnen, zoals duettes (Duette® gordijnen). Deze gordijnen hebben een honingraatstructuur en zijn daardoor isolerend.

Een andere tip die je kunt toepassen is het gebruiken van tochtstrips, waarmee je kieren rondom ramen goed afsluit. Zo houd je koud en tocht makkelijk buiten en bespaar je tot wel €60 aan gas per jaar!

H2-6: Wat is jouw favoriete tip om energie te besparen?

Kortom, er zijn genoeg toegankelijke en laagdrempelige tips die je vandaag nog toe kunt passen om energie te besparen en je energierekening omlaag te brengen. Individueel hebben ze al effect, maar als je ze allemaal toepast, is het effect natuurlijk het grootst. Welke tip pas jij vandaag nog toe?

Reacties
Anderen bekeken ook