Foto: Waarom-energie-vergelijken-loont

Waarom energie vergelijken loont

De energieprijzen zijn niet alleen hoger dan ooit maar het verschil in tarieven tussen de leveranciers is ook zeer groot.

Guido van Loon

Het zoeken naar een energieleverancier is in Nederland geen kunst. Er zijn zeer veel energieleveranciers die op de Nederlandse markt actief zijn. Hoewel het aanbod op het eerste gezicht hetzelfde lijkt en wellicht allesbehalve spannend over komt, loont het zeker wel de moeite om de energieleveranciers te vergelijken. De energieprijzen zijn niet alleen hoger dan ooit maar het verschil in tarieven tussen de leveranciers is ook zeer groot. Door te vergelijken voorkom je dat je onnodig veel betaalt, iets wat meer mensen doen, zonder dat ze het zelf weten.

Welke verschillende energiecontracten kun je afsluiten?

Er zijn verschillende energiecontracten die je als particulier kunt afsluiten, zoals een vast of variabel energiecontract afsluiten. Het belangrijkste onderscheid in het aanbod heeft betrekking op de keuze tussen een overeenkomst voor een bepaalde- of onbepaalde tijd. De naam geeft het al aan. Op het moment dat je de keuze maakt voor een energiecontract voor een bepaalde tijd, kun je voor een specifieke periode gebruik maken van energie tegen een vaste energieprijs. In de meest gunstige situatie sluit je dit contract af als de prijsstelling hiervan laag is of als je verwacht dat de energieprijs in de toekomst (nog meer) gaat stijgen. Een vast energiecontract sluit je af voor een periode van minimaal één jaar. Je kunt ook een langere looptijd met je energieleverancier overeenkomen. Het nadeel van een vast energiecontract is dat deze constructie duurder uitpakt als de actuele energieprijzen erg ;laag komen te liggen. 

Overstappen van energieleverancier

Bij een energiecontract voor een onbepaalde tijd zit je niet voor een langere periode vast aan een energieleverancier. Deze “vrijheid” is wel merkbaar in je tarief. Je bent iets duurder uit. Je hebt dan wel alle mogelijkheden om op prijsdalingen te reageren door eventueel over te stappen. Daarnaast heb je alle ruimte om van energieleverancier te wisselen als blijkt dat een andere aanbieder voordeliger blijkt te zijn. Dit is zeker wel iets wat je aandacht vraagt. Zoals aangegeven zijn de prijsverschillen tussen de energieleveranciers  erg groot.    

Zakelijke energie vergelijken

Heb je een bedrijf aan huis? Informeer je dan naar de mogelijkheden om gebruik te maken van zakelijke energie. Zoals de naam al aangeeft is zakelijke energie de energie die aan een bedrijfspand wordt geleverd. Een bedrijf aan huis valt hieronder. Zakelijke energie vergelijken loont ook in dit geval de moeite want ook in dit geval kan het aanbod (lees; de kosten) van de verschillende leveranciers erg verschillen. Je kunt in dit opzicht kiezen voor het aanbod van een echte prijsvechter maar ook voor een leverancier dat zich profileert met een duurzaam aanbod. Ook op gebied van serviceverlening, overstap processen en de mogelijkheden om gebruik te maken van een spoedaanmelding verschilt per leverancier. Zakelijke energie wordt ook wel MKB energie genoemd. De energie dat geleverd wordt is exact hetzelfde als zakelijke- of particuliere energie. Het verschil in tarief is de enige factor die het verhaal echt spannend maakt maar deze spanning kun je eenvoudig zelf wegnemen door een goede vergelijking tussen de verschillende opties.

Reacties