Foto: Woonkamer_inrichting

Waar moet je rekening mee houden als je een huis wilt kopen?

Een huis kopen is voor veel mensen de belangrijkste aankoop in hun leven.

Pascal 18 Mei 2024

Wil je een huis kopen dan komt daar het nodige bij kijken. Allereerst moet je natuurlijk weten hoeveel je kunt lenen. Je kunt online een globale berekening maken, maar de definitieve berekening wordt altijd gemaakt door een hypotheekadviseur. Pas dan weet je zeker of je de hypotheek voor het huis dat je op het oog hebt kunt betalen.

Bijlenen is beperkt mogelijk

Vroeger was het vaak heel eenvoudig om extra geld te lenen als je een hypotheek afsloot. Sommige mensen losten er zelfs andere schulden mee af zoals een doorlopend krediet. Maar die tijden zijn voorbij. Je kunt nu alleen nog het bedrag lenen dat je nodig hebt voor je huis. Wil je een appartement kopen in Groningen dan bedraagt je hypotheek de aankoopprijs exclusief de kosten koper. Deze kosten moet je namelijk zelf betalen. Soms kun je echter wel geld bij lenen. Dit geld moet je dan inzetten om het huis te verduurzamen. Heeft de woning een laag energielabel dan kun je extra geld lenen om dat te verbeteren. Sommige hypotheekverstrekkers geven echter juist weer minder hypotheek als een woning nog niet voldoende is verduurzaamd. Let dus goed op het energielabel als je een huis wilt kopen. Dit label is verplicht voor de verkoop van een huis en moet dus altijd beschikbaar zijn.

Schakel een aankoopmakelaar in

De woningmarkt in Nederland is enorm verhit. Er is een groot tekort aan huizen. Staat een huis te koop in Groningen dan is de kans groot dat de woning binnen enkele weken verkocht is. Je moet dus snel toeslaan als je op zoek bent naar een huis. Maar doe geen bod zonder dat je het huis op zijn minst hebt kunnen bezichtigen. Neem bij een bezichtiging bij voorkeur een aankoopmakelaar mee. Die kijkt objectief naar een huis en ziet dingen die jij in je enthousiasme wellicht over het hoofd ziet. Als je na de overdracht wordt geconfronteerd met achterstallig onderhoud en andere gebreken dan kan dat leiden tot flink wat extra kosten. De aankoopmakelaar adviseert bij het doen van een bod zodat je niet veel te veel betaalt voor een huis.

Laat je niet meeslepen in een bied wedstrijd

Tegenwoordig moet een makelaar een zogenaamd biedlogboek bijhouden. Daarin worden alle biedingen opgenomen. Als bij de gunning blijkt dat je bod niet is geaccepteerd dan kun je het biedlogboek inzien. De biedingen worden hierin uiteraard anoniem vermeld. Zo kun je bijvoorbeeld zien of en zo ja hoeveel er is overboden op de vraagprijs. Ben je wel de gelukkige met de aankoop dan kun je het biedlogboek ook inzien om te zien of jouw bod eigenlijk niet veel te hoog was. Niet dat je daar dan nog op terug kunt komen, behalve als je de financiering voor de woning niet rond krijgt.

Reacties