Foto: 2018-04/tips-hypotheek-huis-kopen.jpg

Kan ik een huis kopen? Vijf tips om erachter te komen!

Een huis kopen doe je niet zomaar. Het is niet zo gemakkelijk als bijvoorbeeld een nieuw bankstel, waar je gewoon even de meubelzaak voor binnenloopt.

Guido van Loon

Bij het kopen van een huis is de oriëntatiefase het belangrijkst. Je bekijkt eerst of je wilt kopen, wat je ongeveer voor huis zou willen kopen en of dat ook haalbaar is. De vraag die je jezelf daarbij eerst zal moeten stellen: kan ik eigenlijk wel een huis kopen? Hier vind je vijf tips om erachter te komen!

1. Werk

Om een hypotheek te krijgen, maakt het veel verschil op welke basis je werkt. Werk je op basis van een vast contract, dan geeft dat een veel betere kans op een hypotheek dan wanneer je een eigen bedrijfje hebt. Er zijn een aantal criteria die je laten zien of je wel of geen hypotheek kunt krijgen:
- Heb je een eigen bedrijf korter dan drie jaar? Ondanks sommige reclames die je anders laten denken, is de kans bijzonder klein dat je een redelijke hypotheek kunt krijgen
- Heb je een eigen bedrijf langer dan drie jaar? Dan wordt de hypotheek berekent op basis van een gemiddelde van de inkomens van de laatste drie jaren. Is het inkomen van je laatste jaar lager dan dat van het jaar ervoor, dan wordt alleen het laatste jaar gebruikt voor de berekening.
- Heb je een tijdelijk contract, flexcontract of nul-urencontract? Dan werkt de berekening eigenlijk hetzelfde: je inkomen wordt berekend uit het gemiddelde van de afgelopen drie jaren.
- Heb je een vast contract? Dan is de kans vrij groot dat je relatief gemakkelijk een hypotheek kunt krijgen. De regels hiervoor zijn soepeler.

2. Inkomen

Je inkomen bepaalt hoeveel hypotheek je krijgt. De simpele rekensom van vroeger werkt niet meer, want toen kon je gewoon je inkomen vermenigvuldigen en dat was het maximale hypotheekbedrag. Nu zijn de berekeningen anders en maakt het ook uit of je alleenstaande bent, dat je een partner hebt of misschien een gezin. In ieder geval dien je genoeg te verdienen (beneden de 25.000 per jaar krijg je een bijzonder lage hypotheek) en dien je geen geregistreerde schulden te hebben.

3. Partner

Heb je een partner die werkt, ongeacht of dat veel of weinig is, dan heeft dat dramatische effecten voor je hypotheek. Zelfs als je partner omgerekend maar enkele duizenden euro’s per jaar verdient, stijgt de mogelijke hypotheek met een fors bedrag. Dit komt omdat de bank weet dat de partner ook in staat is om te werken en eventueel kan inspringen als jouw inkomen daalt of als je ontslagen wordt. Hou hier dus rekening mee als je gaat kijken of je een huis kunt kopen. Wil je een huis kopen? Dan is het altijd verstandig om even te kijken of het inkomen van je partner van invloed is!

4. Berekenen

Het berekenen van je hypotheek is niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Daarom zijn er verschillende handige berekeningen die je online kunt uitvoeren. Zo kun je snel je mogelijke hypotheekbedrag berekenen. Let wel op dat dit een indicatie is en dat veel afhangt van factoren die niet door elke online calculator worden meegenomen. Een betrouwbare indicator voor je hypotheekbedrag is meestal die van je eigen bank, want die zal op een eerlijke en objectieve manier jouw hypotheek berekenen.

5. Advies

Wil je echt zekerheid of je een huis kunt kopen, dan is het tijd voor een adviesgesprek. Afhankelijk van de instantie zal je hier wel of niet voor moeten betalen. Bij je bank hoef je er meestal niet voor te betalen, want dan worden de kosten van het advies geschaard onder de standaard afsluitkosten die je sowieso moet betalen. Dit is een vastgesteld bedrag dat niet veranderd door het advies dat je vraagt. Je kunt dus gerust meerdere keren voor advies naar de bank gaan, waar ze zeker bereid zullen zijn je te helpen met je vragen.

Kan ik een huis kopen? In de huidige tijd en in de huidige woningmarkt begint er langzaam weer schot in de zaak te komen. Waarschijnlijk zal het iets gemakkelijker zijn om nu een hypotheek af te sluiten dan het was net na de crisis en de verscherping van de regels. Bovendien zijn er allerlei financiële voordelen bij het kopen van een huis, die langzaam zullen worden afgebouwd. Bekijk dus zo snel mogelijk of jij al een huis kunt kopen, want dit is er de beste tijd voor!

Reacties