string(1) "a"

In 2021 een hypotheek aanvragen; 7 wijzigingen waar je mee te maken krijgt

Goed nieuws als je een huis wilt kopen, het aanvragen van een hypotheek is wat eenvoudiger geworden. En ook wat betreft de belastingen zijn er wijzigingen.

Guido van Loon

Waar moet je rekening houden wanneer je de komende maanden een huis gaat kopen. Wij hebben de 7 belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet. Uiteraard kan je altijd bij een hypotheekadviseur terecht voor meer gedetailleerde informatie.

1. Hypotheekrenteaftrek gaat omlaag

Het tarief waartegen je maximaal hypotheekrente af mag trekken is omlaag gegaan: van 46% naar 43%. Dit zul je voornamelijk merken als je inkomen in de hoogste belastingschijf valt. Hier zit namelijk het grootste verschil tussen het percentage waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken en het percentage belasting dat je betaalt.

2. Overdrachtbelasting vervalt voor kopers tot 35 jaar

Wanneer je jonger bent dan 35 jaar heb je geluk: je hoeft niet langer 2% overdrachtsbelasting over de koopsom te betalen. Voorwaarde is hierbij dat je zelf in het huis gaat wonen. Vanaf 1 april a.s. geldt deze vrijstelling overigens meer niet voor woningen boven de € 400.000.

3. Je studieschuld weegt minder zwaar

Sinds begin dit jaar heeft een studieschild een wat minder grote invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je mag lenen. 

4. Tweeverdieners gaan er op vooruit

Bij het berekenen van de maximale hypotheek wordt er bij tweeverdieners gekeken naar beide inkomens. Vorig jaar telde het laagste inkomen nog voor 80% mee, nu is dat opgeschroefd naar 90%. 

5. Eigenwoningforfait gaat naar beneden

Het eigenwoningforfait, de belastingheffing voor huiseigenaren, is in 2021 naar beneden gegaan, van 0,6% naar 0,5%. Dit komt omdat de WOZ-waarde, die meebeweegt met de gestegen huizenprijzen, omhoog gaat. Doordat het eigenwoningforfait daalt, wordt deze stijging wat beperkt.

6. Grens NHG gaat omhoog

Het bedrag voor een NHG-hypotheek is verhoogd. Het maximale bedrag is nu € 325.000,-. En kies je er voor om energiebesparende maatregelen mee te financieren dan ligt dit maximale bedrag zelfs nog hoger; namelijk € 344.500,-. Het voordeel van een hypotheek met NHG is dat je extra zekerheid hebt. Bij betalingsproblemen door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid worden de restschulden bij een noodzakelijke verkoop kwijtgescholden. Daarnaast krijg je korting op je hypotheekrente. De kosten voor het afsluiten van een NHG-hypotheek blijven overigens hetzelfde als vorig jaar, namelijk 0,7% over de koopsom.

7. Energielabel wordt duurder

Wanneer je je woning gaat verkopen, dan ben je verplicht een energielabel aan de kopers te overhandigen. Zo weten zij hoe energiezuinig de woning nu eigenlijk precies is. Vorig jaar kon je deze nog heel eenvoudig online aanvragen voor een lage prijs, vaak zelfs onder een tientje. Dat is sinds dit jaar echter niet meer mogelijk. Er komt een expert daadwerkelijk thuis kijken om vast te stellen wat de hoogte van het label is. Daarnaast is dit ook flink duurder geworden; zo'n € 100,- voor een appartement en € 190,- voor een eengezinswoning.

Reacties