Foto: Tips-bij-het-afsluiten-van-een-hypotheek

Een hypotheek afsluiten? Lees deze tips!

Wil je een hypotheek af gaan sluiten en ben je op zoek naar waardevolle tips bij het afsluiten van een hypotheek?

Guido van Loon

Tips bij het afsluiten van een hypotheek

Wil je een hypotheek af gaan sluiten en ben je op zoek naar waardevolle tips bij het afsluiten van een hypotheek? Allereerst is het van belang te weten hoeveel eigen geld om een huis te kopen je hebt en dit te berekenen. Zo kun je vaststellen wat je maximale hypotheek zal zijn. Echter is dit niet het enige waar je aan moet denken bij het afsluiten van een hypotheek. Wij hebben in dit artikel enkele tips voor je op een rijtje gezet die je zeker niet mag vergeten als je een hypotheek afsluit. Lees snel verder voor meer informatie.

Bedenk of je een hypotheek met NHG voorwaarden wenst

Als je een hypotheek wilt afsluiten, heb je de mogelijkheid om de hypotheek te financieren op basis van de NHG-voorwaarden. Je zal hiervoor een extra rentekorting van de hypotheekverstrekker ontvangen. Ook zal het waarborgfonds garant staan bij onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer een partner wegvalt. Let wel op dat dit geldt voor hypotheken tot maximaal 245.000 euro. Tevens moet een borgsom van 1% worden betaald over de koopsom.

Sluit een starterslening af

Koop je voor het eerst een huis, dan is de kans aanwezig dat je voor een starterslening in aanmerking komt. Dit is zeker aan te raden, omdat deze lening de eerste drie jaren vrij is van aflossing en hypotheekrente. Hierbij zijn de voorwaarden van de lening afhankelijk van je eigen gemeente. Let wel op dat de bank vaak een inkomensbepaling loondienst wil zien om te weten of je in aanmerking komt voor een starterslening.

Neem eventueel je hypotheek mee

Mocht je van je ene koophuis naar een nieuw koophuis verhuizen, dan is het tevens mogelijk om je hypotheek mee te nemen. Dit kan zeer voordelig zijn als je huidige rentepercentage een stuk lager dan het actuele rentepercentage ligt.

Stel de rentevaste periode vast

Hypotheekaanbieders zie je vaak met mooie acties adverteren voor hun hypotheekrente. Let wel op dat deze rente vaak voor een korte periode geldt. Wil je de rente opnieuw vastzetten, dan kan dit zeker een tegenvaller zijn. Daarom is het belangrijk je goed te laten adviseren over de rentevaste periode als je een hypotheek afsluit.

Bekijk welke hypotheek het beste bij je past

Er is online veel informatie vindbaar over de verschillende soorten hypotheken en hypotheekrente. Zo is het mogelijk om op diverse websites je hypotheek en maandlasten te laten berekenen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent of laat je zo nodig door een hypotheekadviseur informeren. Zo kun je uiteindelijk de best passende hypotheek kiezen.

Reacties