Foto: wonen-nl-app-kopen

Appartement kopen te duur? Ruilen kan ook!

De rentetarieven zijn fors gestegen en de huizenprijzen zijn hoog.

Theo Vliegop 29 Juli 2023

Dat is voor veel mensen een belemmering om een appartement of woning te kopen. En een geschikte huurwoning vinden is vaak niet makkelijk. Wil je toch verhuizen, dan is woningruil een goed alternatief.

Het laatste jaar zijn de hypotheekrentes en huizenprijzen fors gestegen. Dat zorgt ervoor dat voor veel mensen het kopen van hun droomhuis voorlopig niet mogelijk is. Huren is dan een goede optie, maar ook het vinden van een huurwoning dat aan jouw wensen voldoet valt niet mee in deze overspannen woningmarkt. Veel woningen zijn namelijk al bezet en staan niet in de verhuur.

De huurmarkt is overspannen

Niet alleen de markt voor koopwoningen is overspannen, met veel meer vraag naar woningen dan aanbod, ook de huurmarkt heeft te kampen met het feit dat er veel minder woningen te huur worden aangeboden dan dat er vraag is naar geschikte huurhuizen. En dat is zeker ook het geval bij appartementen (in de stad). Een huurwoning komt meestal pas beschikbaar indien de huurder de huur opzegt en de woning verlaat. Dan gaat de eigenaar, particulier of professionele verhuurder, pas op zoek naar nieuwe huurders en vind je deze woning op de bekende websites en bij huurmakelaars. En dan moet je meestal een forse huur betalen om er te mogen wonen. Er is immers vraag genoeg.

De woningruil

Wil je echter toch verhuizen, bijvoorbeeld omdat je ergens anders een baan hebt gevonden, dichterbij familie wilt wonen of gewoon van leefomgeving wilt veranderen dan is daar tegenwoordig een extra mogelijkheid om toch je droomhuis of droomappartement te vinden: De woningruil. Bij een woningruil via bemiddelingssite woningruil24.nl geef jij aan dat je wilt verhuizen en aan welke wensen jouw nieuwe huurhuis moet voldoen. Tevens zijn er op het platform huurders die, met een doorlopend huurcontract, op zoek zijn naar een persoon die hun contract wil overnemen zodat zij naar een andere plek kunnen verhuizen. De intermediair van woningruil24.nl brengt deze partijen bij elkaar zodat zij elkaar kunnen vinden en - vaak na goedkeuring van de verhuurders - overeen kunnen komen om elkaars huurcontract, en daarmee huurwoning over te nemen. Een woningruil dus zonder grote investering waarbij jouw nieuwe huis voldoet aan jouw wensen, die je anders niet gevonden zou hebben.

Simpel en eenvoudig een woning ruilen

Op het bemiddelingsplatform is het simpel en eenvoudig om tot een woningruil te komen. Je maakt natuurlijk een account aan en plaatst een advertentie van je woning. Vervolgens krijg je, op basis van je voorkeuren, relevante ruilvoorstellen te zien. Daarbij kan er sprake zijn van een 1-op-1 ruil, waarbij jij ruilt met de huidige huurder van jouw nieuwe woning, en hij of zij naar jouw woning verhuist, maar het kan ook gaan om een zogenaamde driehoeksruil. Dat is zelfs de meest voorkomende woningruil! Jij gaat van woning A naar woning B, de bewoner daarvan naar woning C, en die gaat op zijn beurt naar jouw woning, A.

Lijkt het je wat en heb je contact gehad met de tegenpartij(en)? Dan stuur je een ruilvoorstel naar je verhuurder. Indien die ook akkoord is kun je de verhuizing in gang zetten!

Toestemming van verhuurder

Je hebt geen toestemming van je verhuurder nodig om het traject van zoeken in gang te zetten. Maar om de uiteindelijke ruil van je huurwoning te laten plaatsvinden moet je verhuurder het er uiteraard wel mee eens zijn. Het contract moet immers aangepast worden en op een andere naam gezet worden. Maar bij gelijkblijvende condities is de kans groot dat de verhuurder geen bezwaar zal hebben tegen de ruil.

Het alternatief voor eindeloos zoeken

De woningruil wordt steeds populairder en is een serieus alternatief voor het eindeloos zoeken naar een beschikbare huurwoning die aan al jouw wensen voldoet. Zo vind je toch nog sneller en makkelijker dan gedacht een nieuw stekkie.

Reacties