Foto: eerste-huis-gekocht

Net je eerste huis gekocht? Dit komt er allemaal op je af!

Een huis kopen wordt voor jongeren steeds moeilijker. Zeker indien ze net van de schoolbanken komen. 

Guido van Loon

Velen wonen daarom eerst in een huurwoning en maken pas later de overstap naar een koophuis. Maar uiteindelijk lukt het toch: je hebt een huis kunnen kopen. Van harte! Natuurlijk moet je nog een heleboel zaken regelen. Wat komt er allemaal op je af als je net gelukkige huiseigenaar bent geworden en wat moet je nog in orde maken? Wij helpen je graag een handje verder.

Dit komt er meteen na de aankoop op je af

Meteen na de aankoop van jouw huis moet je contact opnemen met de notaris. Durf notarissen te vergelijken want ook zij hebben uiteenlopende tarieven. Soms moet je ook een aantal andere zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan de bankgarantie of de aanvraag van de hypotheek bij de hypotheekverstrekker.

Meteen na de aankoop van je eerste huis zal je ook beginnen met het plannen van eventuele verbouwingen. Zo kan je alvast op zoek gaan naar aannemers en installateurs maar kan je ook nagaan welke vloeren je wilt of kun je meteen de keukenspecialisten langs voor een nieuwe keuken. Ook is het tijd om jouw familie en vrienden in te lichten. Een foto op facebook gooien doet het altijd goed, maar vertel het jouw dichtste familie natuurlijk persoonlijk.

Heb je kinderen en verhuis je naar een ander dorp of andere stad? Dan moeten de kinderen wellicht van school wisselen. Dan is het belangrijk om tijdig de oude school in te lichten en een nieuwe school te zoeken. Vaak kunnen de kinderen van tevoren al de nieuwe school bezoeken. Zo voelen ze zich op hun eerste schooldag al meteen op hun gemak!

Abonnementen en administratieve formaliteiten

Tot twee maanden voor de verhuizing zul je een heleboel administratieve stappen moeten zetten. Maak daarom een lijst van alle abonnementen en contracten die je dient op te zeggen, van een telefoonabonnement tot de huur. Informeer ook tijdig bij jouw verzekeraar zodat jouw verzekeringen op het geschikte moment aflopen.

Langzaamaan kan je ook nagaan welke spullen je nog wilt verhuizen. De andere spullen kan je dan weer verkopen. Wat je niet meer wilt hebben of niet kan verkopen, kan je natuurlijk altijd weggeven. Zo maak je andere mensen ook weer blij! Vergeet ook niet na te gaan of je al dan niet recht hebt op een verhuisvergoeding via jouw werkgever.

De feitelijke verhuizing

Eindelijk: de datum van de verhuizing is eindelijk in zicht. Je zult een hoop moeten regelen, maar dat is alleen maar leuk natuurlijk. Zo moet je tijdig alles inpakken, beide huizen schoonmaken en eventueel tijdelijk opvang regelen voor de kleine dreumessen bij opa en oma. Dan kunnen jullie lekker vooruit. Je kan de verhuizing zelf organiseren of je kan het overlaten aan een verhuisfirma. In dit laatste geval moet je natuurlijk tijdig zo’n verhuisdienst reserveren. Daarnaast is het handig om een verhuisbericht te sturen naar familie en vrienden en om een TNT-verhuisbericht in te vullen

Tip: Bij een verhuizing dekt de woonverzekering ook de te verhuizen inboedel. Indien een televisiescherm onverhoopt toch van de trap zou vallen, hoef je je dus geen zorgen te maken. Toch heeft elke woonverzekering eigen voorwaarden. Vaak legt men voor dure spullen zoals sieraden een aantal beperkingen op. Bekijk hier woonverzekeringen om na te gaan wat al dan niet inbegrepen zit bij de woonverzekering.

Reacties