Foto: 2021/huis-zelf-verkopen-tips.jpg

Zelf je huis verkopen? Zo doe je dat!

Heb je de knoop doorgehakt en besloten om je huis te verkopen? Dan kun je aardig wat geld besparen door veel dingen zelf te doen.

Guido van Loon

Maar zelf je huis verkopen is niet iets dat je elke dag doet en bovendien gaat het om een hoop geld. Het is daarom erg belangrijk dat je weet hoe je dit het beste aan kunt pakken. Wij hebben 5 aandachtspunten voor je op een rijtje gezet!

Zelf je huis verkopen: 5 aandachtspunten

#1. Laat je huis taxeren

De kans is groot dat je huis nu meer waard is dan toen je hem kocht. Zeker als je verbeteringen hebt aangebracht, bijvoorbeeld door de woning te verbouwen, te isoleren of door duurzame oplossingen te implementeren. We raden dan ook zeker aan om je huis te laten taxeren, zodat je een goed beeld hebt van wat je zou kunnen vragen. De taxatiewaarde speelt vanzelfsprekend ook een rol bij je zoektocht naar een nieuwe woning; misschien heb je wel minder of juist meer te besteden dan je aanvankelijk dacht.

#2. Bepaal de juiste vraagprijs

De woningmarkt staat momenteel onder grote druk en de huizenprijzen lopen steeds verder op. Op dit moment is het eerder regel dan uitzondering dat er meer wordt betaald dan de vraagprijs. Met name in de Randstad worden huizen voor tienduizenden euro’s meer verkocht dan het bedrag waarvoor ze te koop staan. Hoe meer vraag er is naar woningen in jouw regio, hoe hoger het bedrag dat je kunt vragen. Maar als je je huis snel wilt verkopen (bijvoorbeeld omdat je niet met dubbele hypotheeklasten opgescheept wilt zitten), is hoog inzetten niet altijd de beste strategie.

#3. Check de WOZ-waarde van je huis

Behalve de taxatiewaarde speelt ook de WOZ-waarde een grote rol als je zelf je huis verkopen wilt. De WOZ-waarde is namelijk vrij opvraagbaar en de meeste serieuze potentiele kopers zullen dit wel meenemen bij het bepalen van hun openingsbod. Heeft de gemeente de WOZ-waarde van je huis naar jouw idee te laag ingeschat? Dan is de kans groot dat er minder op je huis geboden wordt. Het is in dit geval zeker het overwegen waard om WOZ bezwaar in te dienen; de gemeente zal de berekening dan herzien.

#4. Maak je woning klaar voor de verkoop

Het is tijd om je huis verkoopklaar te maken. Hoewel het niet noodzakelijk is om alles al in te pakken (je weet immers nooit van tevoren hoe lang het duurt voor je huis verkocht is – en jij een nieuw huis hebt) moet je wel de tijd nemen om je huis grondig op te ruimen en schoon te maken. Daarnaast is het slim om persoonlijke spullen op te bergen, vooral als je een heel uitgesproken of aparte inrichting hebt. Hoe neutraler je huis eruit ziet, hoe beter; dit maakt het namelijk makkelijker voor potentiele kopers om te visualiseren hoe zij van jouw huis hun thuis zouden kunnen maken. Ook met het onder handen nemen van je tuin, balkon of dakterras kun je aardig wat winst pakken.

#5. Laat professionele foto’s maken

Zodra je huis eenmaal schoon en opgeruimd is, kunnen er foto’s gemaakt worden voor de verkoop. We raden aan om hier een professionele fotograaf voor in te schakelen die ervaring heeft met het fotograferen van woningen. Ook het tekenen van een plattegrond (die een goed beeld geeft van de indeling van het huis) en het maken van een video kan zorgen dat potentiele kopers een goed beeld krijgen van je huis. En dat zal ze ongetwijfeld over de streep trekken om een afspraak te maken voor een bezichtiging!

Reacties