Foto: 0-2023/huis_zelf_verkopen.jpg

Overweeg een woning zelf te verkopen zonder makelaar

Recent berichtten verschillende media, dat de woningmarkt aan het afkoelen is.

Theo 18 Januari 2023

Als voornaamste reden hiervoor wordt de oplopende hypotheekrente genoemd; een woningzoekende kan minder lenen voor de aankoop van diens woning. Niet alleen dalen de prijzen van woningen, ook nemen verkopende huishoudens minder risico. Ze proberen hun huidige woning eerst te verkopen, alvorens ze een bod uitbrengen op een nieuwe woning. Op dit punt verschilt de huidige situatie van de afgelopen jaren, waarin juist vaak eerst een nieuw huis werd gekocht voor de verkoop van de eigen woning. Voor de verkoop van een woning heb je de hulp van een makelaar niet per definitie nodig. Zelf een woning verkopen is populairder geworden. Evenals dat een huis verkopen en terughuren een optie kan zijn, wanneer je bijvoorbeeld tijdelijk in financiële nood zit en het pand niet wilt moeten verlaten. Ook in de periode dat je wacht op de oplevering van je nieuwe huis is dit een goede optie.

Zelf een huis verkopen makkelijker dan veel mensen denken

Het verkopen van een woning hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn in Nederland verschillende partijen te vinden, die woningen van particulieren kopen. Vraag een vrijblijvend bod aan, beoordeel het bod en bepaald vervolgens of je deze accepteert. De verkoop van de woning is vervolgens snel rond; je bent niet afhankelijk van bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering. Iets waar door particuliere kopers vaak voor wordt gekozen bij het uitbrengen van een bod op een woning. Een huis zelf verkopen via een opkoper verzekert je van een korte doorlooptijd, een reëel bod passend bij de waarde van de woning en een snelle afhandeling van de verkoop. Een hele fijne gedachte, zeker als de markt straks verder afkoelt.

Bespaar op de kosten van een makelaar

Niet onbelangrijk bij zelf een woning verkopen is het gegeven, dat je hierbij geen hoge makelaarskosten betaalt. Je bent voor de verkoop van het huis niet afhankelijk van een tussenpartij; het contact met de opkoper loopt rechtstreeks. Vaak levert zo’n opkoper direct een concept koopovereenkomst aan. Zaken die je zelf niet meer hoeft te regelen, of hoeft te laten regelen door een externe, dure makelaar.

Terughuren van de eigen woning bij nieuwbouw

Zoals eerder aangehaald werd, kan het verkopen van een woning en vervolgens terughuren ervan een optie voor je zijn. Onder meer bij nieuwbouw word je doorgaans geconfronteerd met een grote mate van onzekerheid over de oplevering van het pand. De zekerheid dat je de eigen woning nog enige tijd kunt huren is in zo’n geval zeer prettig. Daarbij hoef je jezelf geen zorgen te maken over wijzigende marktomstandigheden; bij de koop van de nieuwbouwwoning kun je de eigen woning direct verkopen en deze vervolgens huren.

Reacties