Foto: Waar-moet-ik-opletten-bij-het-verkopen-van-een-huis

Waar moet ik op letten bij het verkopen van een huis?

Heb jij een nieuw huis op het oog en wil jij je bestaande woning verkopen? Alles over het proces en de zaken waar je op let bij het verkopen van je huis.

Guido van Loon

Heb jij een nieuw huis op het oog en wil jij je bestaande woning verkopen? Misschien heb je wel gedacht aan een verkoopmakelaar om je huis te verkopen, of misschien wil jij het helemaal zelf doen. Beide situaties hebben voor- en nadelen.

Je huis zelf verkopen

Het verkopen van je huis kan behoorlijk wat tijd kosten. Heb je echter de tijd om je huis zelf te verkopen, dan kan je met succes behoorlijk wat geld besparen. Zelf je huis verkopen doe je als volgt:

Bepaal wat je allemaal zelf wil doen

Foto’s maken en bezichtigingen zijn dingen die je eenvoudig zelf kunt doen. De marktprijs bepalen en de woning online zetten kunnen wat lastiger zijn en zouden eventueel voor een lager tarief opgepakt kunnen worden door een internetmakelaar.

Bepaal de vraagprijs

Voor de vraagprijs is het belangrijk dat je kennis hebt van de markt en dat je inzicht hebt in de taxatiewaarde en de gegevens van het kadaster. Op basis daarvan kan je de vraagprijs zelf bepalen.

Contract opstellen

Als verkopende partij dien jij zelf het koopcontract op te stellen. Daarbij moet je documenten als het energielabel en akte van levering er bij denken.

Koper informeren over eventuele gebreken aan je woning

Als verkopende partij is het bovendien belangrijk dat je de koper volledig informeert, bijvoorbeeld over eventuele gebreken aan je woning. 

Je huis verkopen met een verkoopmakelaar

Als je geen tijd of zin hebt om je huis te verkopen, dan kan je denken aan een verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar doet allereerst vooronderzoek, komt op kennismakingsgesprek en neemt belangrijke zaken als de bezichtigingen en het opstellen van de koopakte van je over. Belangrijker nog, door de kennis en onderhandeling kunsten van de verkoopmakelaar kan je meer uit de verkoop van je woning halen.

Over het algemeen komen de diensten van elke verkoopmakelaar overeen, dus waar moet je dan op letten?

Funda reviews

Op Funda kan je de beoordelingen van de verschillende verkoopmakelaars vinden. 

Lokale kennis van de markt

Het is belangrijk dat de makelaar kennis heeft van de lokale markt en marktprijzen. Ga jij bijvoorbeeld een woning in Almere verkopen? Kies dan voor een makelaar in Almere

De website, socials en openingstijden van de makelaar bekijken

Nog belangrijker is de vraag of de makelaar bij je past. Dit kan je checken door je eigen netwerk te betrekken, maar ook de website, socials en de openingstijden van de verkoopmakelaar te bekijken.

Concluderend kunnen we zeggen dat de keuze voor een verkoopmakelaar of niet, afhankelijk is van de tijd en kennis die je hebt. Daarnaast is het belangrijk of je het aandurft om  jouw woning zelf wil verkopen.

 

Reacties