Foto: hypotheek-makelaar-wonen

Hoe kies je de beste makelaar uit?

Door middel van een makelaar kan jij gemakkelijker een huis vinden die bij je past, je huis verhuren of je huis verkopen.

Nick 26 Oktober 2022

Het beste resultaat krijg je natuurlijk door een goede makelaar te kiezen. In grote steden zijn veel verschillende makelaars aanwezig. Zoek maar eens naar een makelaar in Eindhoven, het zijn er tientallen. In dorpen is het wat moeilijker om een geschikte makelaar te vinden, misschien moet je iets verder weg kijken om een makelaar te vinden die bij je past. Voor het beste resultaat moet je natuurlijk wel de beste partij kiezen. Daarom zetten wij de punten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste makelaar voor je op een rij.

Luister naar je gevoel

Kijk, je hoeft geen vrienden te worden met je makelaar of dezelfde hobby’s te delen, maar er moet op z’n minst sprake zijn van een persoonlijke klik. Als je het goed met iemand kan vinden, zal de samenwerking soepeler verlopen. Zeker omdat je elkaar moet vertrouwen. Je moet je makelaar vertrouwen dat hij je huis gaat verkopen tegen de beste prijs of een alles eraan gaat doen om een woning te vinden die voldoet aan jouw wensen.

Heb een gesprek met meerdere makelaars

Extra gemakkelijk als je in een gebied woont waar meerdere makelaars dichtbij liggen. Maar het horen van verschillende meningen over je woning is nooit verkeerd. Iedere makelaar schat de waarde van je woning namelijk anders in. Iedere makelaar hanteert ook andere tarieven, waardoor het extra in jouw voordeel kan werken als je de goeie makelaar uitkiest. Als je gesprekken met meerdere makelaars hebt gevoerd, kun je gaan kiezen. Je kan dan kijken naar de makelaars waar jij een persoonlijke klik mee hebt en tegelijkertijd kan je onderscheid maken in de tarieven die zij rekenen voor de klus,

Stel veel vragen

Als je in gesprek bent met een makelaar, is het van belang om veel vragen te stellen. Benut de tijd die je met de makelaar hebt ingepland goed. Stel vragen over de verkoopwaarde van de woning, hoelang het ongeveer zal duren om de woning te verkopen en wat je bijvoorbeeld nog kan doen voordat het huis in de verkoop gaat om een waardevermeerdering te krijgen. Als je een goede makelaar voor je hebt, zul je merken dat hij veel van deze dingen uit zichzelf doet vertellen en dat jij de vraag niet meer hoeft te stellen.

Ga voor kwaliteit en ben niet gefixeerd op de prijs

Nadat je meerdere gesprekken hebt gevoerd en prijsindicaties hebt gekregen, is het belangrijk om te gaan vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar de opgegeven prijzen van de makelaars, maar neem ook eens een kijkje naar de klussen die zij al hebben gehad, de ervaringen die zij hebben en of mensen die je kent ervaringen hebben met deze makelaars. Je kunt beter kiezen voor een makelaar die zich iets meer rekent voor de verkoop van je woning, maar wel veel moeite steekt om de beste prijs ervoor te krijgen. Dan te kiezen voor een makelaar die een lager tarief rekent, maar misschien niet het beste uit je woning kan halen.

Neem nooit ongeïnformeerd een dienst af

Dit klinkt misschien heel logisch, maar er zijn toch mensen die akkoord gaan met voorwaarden waarvan zij eigenlijk niet weten wat deze inhouden. Lees daarom altijd van tevoren goed de makelaarsofferte door en wees alert op de kleine lettertjes. Zo voorkom je zonder kennis diensten af te nemen en kom je nooit voor verrassingen te staan.

Een goede makelaar vinden is een kwestie van geduld hebben en tijd investeren in het vinden van de juiste persoon. Ga ten alle tijden voor een makelaar die goed bij je past, voor goede kwaliteit gaat en een expert is op zijn vakgebied.

Reacties