Foto: 2021/verhuurhypohteek-wat-is-het.jpg

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een constructie waarmee je een woning kunt kopen om deze vervolgens te kunnen verhuren.

Guido van Loon

Dit is een constructie die bij het afsluiten van een reguliere hypotheek niet is toegestaan. Door het afsluiten van zo’n verhuurhypotheek, ook wel een vastgoedhypotheek genoemd, is het mogelijk om wel 50% tot 80% van de waarde van een woning te lenen. Dit percentage verschilt per geldverstrekker. In deze blog geven je inzicht wat de voorwaarden zijn om een verhuurhypotheek af te kunnen sluiten.

Wanneer is het afsluiten van verhuurhypotheken een goede optie?

Het afsluiten van verhuurhypotheken kan een goede optie zijn als je plannen hebt om een tweede huis te kopen met als doel om deze te verhuren. Daarnaast kan dit soort constructies een goed alternatief zijn voor het onderbrengen van spaargeld nu dit geld als gevolg van de lage rentestand nauwelijks iets zal opbrengen. Je haalt dus meer rendement uit je vermogen, Tot slot kan het afsluiten van verhuurhypotheken een goede optie zijn als investering voor je pensioen.

3 belangrijke voordelen van het afsluiten van een vastgoedhypotheek

Er zijn 3 belangrijke voordelen van het afsluiten van een vastgoedhypotheek te benoemen. Allereerst hoef je minder eigen geld in te brengen als je besluit om een tweede woning aan te schaffen. Er zijn geldverstrekkers die een financiering aanbieden tot wel 80% van de waarde van de woning in verhuurde staat. Dit betekent in de praktijk dat je tot 80% van de geschatte huuropbrengsten mag meenemen in de berekening van deze geldlening. In dat geval zijn slechts 20% van de waarde en de kosten koper voor eigen rekening. Daarnaast heeft het afsluiten van een vastgoedhypotheek het fiscale voordeel dat je 60% van de woningwaarde in verhuurde staat aflossingsvrij gefinancierd mag zijn. Omdat je maar liefst 30 jaar mag doen om het overige deel af te lossen, kun je de vaste maandlasten laag houden.  

Voorwaarden voor het afsluiten van vastgoedhypotheken

De mogelijkheid om een vastgoedhypotheek af te sluiten, is in het leven geroepen voor particulieren en niet voor professionele beleggers. Je mag maximaal vier woningen met een verhuurhypotheek financieren. Dit sluit aan op het feit dat je als particulier ook maximaal vier woningen voor verhuur in bezit mag hebben. Een vastgoedhypotheek is bestemd voor de verhuur van een woonruimte voor permanente bewoning. Het behoort tot de mogelijkheden om een woning te kopen om deze te verhuren aan de kinderen of ouders. Ook kamerverhuur waarbij je gebruik maakt van een vastgoedhypotheek is mogelijk als een van de huurders een eerste- of tweedegraads familielid van je is. Daarnaast mag je dan kamers aan maximaal twee andere personen verhuren, bijvoorbeeld aan studenten. Voor de volledigheid vermelden we dat deze hypotheekvorm dus niet geschikt is voor de aankoop en de verhuur van vakantiewoningen, winkelpanden of woonboten.

Persoonlijk advies over het afsluiten van een verhuurhypotheek

Voor veel mensen is een verhuurhypotheek een relatief onbekend begrip. Het afsluiten van verhuurhypotheken is dan ook ongetwijfeld niet iets wat je dagelijks doet. Daarom is het goed om je te informeren over de mogelijkheden. Voor dit soort maatwerkadviezen van een vakkundige hypotheekadviseur hoef je niet ver de deur uit. Een zoekopdracht op internet in vorm van “hypotheek verhuur Koudekerk” brengt je snel verder. De zoekmachine brengt je dan direct naar een van de vakkundige experts van de Hypotheekshop.

Reacties