Hypotheek krijgen met een BKR codering

Heb je een BKR registratie, dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat je in aanmerking komt voor een hypotheek.

Guido van Loon 23 Juli 2019

Wanneer je te maken hebt gehad met achterstallige betalingen en/of grotere schulden kan je een registratie krijgen bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Wanneer je een lening boven de 250 euro afsluit is jouw kredietverstrekker verplicht dit door te geven aan het BKR. Op dit moment krijg je een zogenaamde positieve registratie in het CKI (het Centraal Krediet Informatiesysteem). Wanneer je je rekeningen en leningen tijdig betaalt blijft je registratie positief. Een positieve vermelding hoeft niet altijd even positief uit te pakken wanneer het uitkomt op hypotheekaanvragen. De combi hypotheek en BKR kan voor de nodige vraagtekens en addertjes onder het gras zorgen.

Een BKR achterstandsregistratie is een negatief oordeel dat betrekking heeft op het terugbetalen van een andere lening of hypotheek. Wanneer je nu of in de toekomst een hypotheek af wilt sluiten, kan een dergelijke BKR codering voor problemen zorgen. Wil je alle ins en outs weten? Laat je grondig informeren door een specialist en neem eens een kijkje op de site van het BKR zelf.

Hoe krijg je een BKR codering?

Een BKR achterstandsregistratie krijg je niet zo snel. Allereerst zal er van jouw betalingsachterstand melding gemaakt moeten worden bij het BKR. Dit zal niet gebeuren na een eerste betalingsherinnering. Maar wanneer er meerdere verzoeken naar je verstuurd zijn rondom maandelijkse verplichtingen die nog betaald moeten worden en je hebt hier niets mee gedaan, kan de bank besluiten om het BKR in te lichten. Dit levert je een BKR codering op. Deze achterstandsregistratie blijft tot vijf jaar na het afbetalen van de lening, hypotheek of schuld staan. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het verkrijgen van een nieuwe hypotheek.

Hypotheek met BKR: is het mogelijk een nieuwe hypotheek te krijgen?

Je kunt je goede wil tonen door in te lopen op de schuld. In dat geval wordt jouw hypotheek met BKR codering voorzien van een zogenaamde H code. Zodra de lening, hypotheek of schuld ook daadwerkelijk afbetaald is, zal je BKR codering voorzien worden van een einddatum. Echter zullen er nog altijd vele banken zijn die je om jouw BKR codering geen hypotheek zullen willen verstrekken. Het kan in sommige gevallen maar liefst vijf jaar duren voordat je weer in aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek. Kun je hier omheen?

Heb je een actieve BKR registratie, dan betekent dit niet dat het geheel onmogelijk is om een BKR hypotheek te krijgen. Ten eerste is er de positieve BKR registratie, waarbij de hypotheekverstrekker kan zien dat je je aan je financiële verplichting altijd netjes hebt voldaan. Het obstakel komt pas in beeld wanneer je één of meerdere negatieve BKR registraties hebt. Dit kan bijvoorbeeld komen door het niet betalen van een krediet. Op dit moment kan een hypotheekverstrekker weigeren om je een hypotheek te verstrekken.

Doe de BKR-Hypotheektest

Veel banken zullen weigeren om jou een hypotheek te verstrekken bij een BKR codering. Desalniettemin zijn er uitzonderingen. Sommige banken houden zich niet vast aan deze regel en maken de nodige uitzonderingen. Dit zal, nogmaals, sterk afhangen van het type BKR codering dat je hebt. Indien je je achterstand(en) reeds hebt voldaan zullen die banken sneller die uitzondering maken. Wil je sneller achter het antwoord komen of je in aanmerking komt voor een hypotheek, doe dan de BKR Hypotheektest. Mochten er nog moeilijkheden of vragen resteren, raadpleeg dan een specialist, die je met raad en daad bijstaat het aanvragen van een nieuwe hypotheek.

Reacties