De beste manieren om de aankoop van een huis te financieren

Hoe ga je jouw nieuwe paleis betalen? Hier vind je een aantal mogelijkheden om de aankoop van je huis te financieren.

11 Januari 2020

Je kijkt al maanden rond op Funda en hebt al meerdere bezichtigingen gedaan in jouw lievelingswijk. Na diverse teleurstellingen is het moment dan toch eindelijk aangebroken: je hebt je droomhuis gevonden! Maar hoe ga je jouw nieuwe paleis betalen? Hier vind je een aantal mogelijkheden om de aankoop van je huis te financieren. Je kunt er ook voor kiezen om ze met elkaar te combineren. Laat je daarbij in elk geval altijd goed adviseren door een financiële specialist.

Eigen vermogen

Heb je zelf door bijvoorbeeld te sparen al wat vermogen opgebouwd? Dan kun je er voor kiezen om dat geld te gebruiken voor de aankoop van (een deel van) je huis. Een voordeel is dan dat je minder schuld hebt en dus ook minder rente per maand hoeft te betalen. Daarnaast verlaag je hiermee je belastingbetaling in box 3, aangezien je over spaargeld (in 2019 boven de €30.360 voor een alleenstaande en boven de €60.720 bij fiscaal partnerschap) belasting moet betalen. Over de overwaarde van je woning hoeft dat niet. Nadeel is wel dat als je het geld eenmaal in je woning hebt gestoken, je het niet meer voor andere zaken kunt gebruiken.

Schenking

Ouders mogen aan hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een schenking doen van maximaal €102.010 (2019). Dat geld moet dan wel worden gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van een eigen woning of voor de aflossing van een eigenwoningschuld. Je hoeft dan geen schenkingsbelasting te betalen en de vrijstelling geldt per schenker en niet per ontvanger. Check wel altijd de precieze voorwaarden voor je aan zo’n traject begint. Meer informatie lees je hier.

Hypotheek via de bank

De meeste mensen sluiten bij het kopen van een huis een hypotheek bij de bank af. De eerste vraag die je je dan vaak stelt is: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Laat je echter altijd goed informeren door je hypotheekadviseur en maak een weloverwogen beslissing.

Heb je de financiering uiteindelijk helemaal rond gekregen? Dan wordt het hoog tijd om je te gaan verdiepen in de inrichting van je huis.

Reacties