Foto: hypotheek-2019-woning-financieren

Anno 2019 een huis financieren? Let op deze belangrijke punten

Stel, je bent van plan een huis te kopen en moet op zoek naar financiering, dan is het goed te weten dat er dit jaar een aantal zaken veranderd zijn.

Guido van Loon

En dat zijn bepaald geen kleinigheden. Om het voor jou gemakkelijk te maken zetten wij hier een aantal punten voor je op een rijtje.

Hoogte van het te lenen bedrag

In 2019 zijn er geen veranderingen geweest in de LTI (Loan to Income) en dus is het nog steeds zo dat er maximaal 100% van het hypotheekbedrag geleend kan worden. Verder telt in 2019 het tweede inkomen van een huishouden voor zeventig procent mee. Online heb je tal van tools die je helpen het maximale leenbedrag te berekenen. Je mag dit jaar ook meer lenen voor een energiezuinig of een energieneutraal huis. Je leent 15.000 euro extra bij een EPC index van 0 en zelfs 25.000 euro bovenop de LTI als je een energieprestatiegarantie van tien jaar bij een energiezuinig huis krijgt op een nul-op-de-meter woning. Overigens lijkt stijgen de trend van 2019, want ook het bedrag van de Nationale Hypotheek Garantie steeg naar 290.000 euro. Binnen de NHG mag je uiterlijk 17.400 euro aan energiebesparende maatregelen meefinancieren.

Maximaal hypotheekbedrag berekenen

Mocht jij een woning willen kopen, dan is het wel zo fijn dat je weet naar wat voor huizen je kunt kijken. Kies daarom voor het berekenen van het maximaal hypotheekbedrag! Er zijn namelijk handige websites die jou de mogelijkheid geven om dit te berekenen. Wat ook erg aantrekkelijk kan zijn is je hypotheek oversluiten. Echter is het wel erg belangrijk je hier goed in te verdiepen.

Hypotheekrenteaftrek daalt verder naar 49 procent

Er is dit jaar sprake van een maximale hypotheekrenteaftrek van 49 procent. Dit lag ooit op 52 procent. Dit percentage zal de komende jaren onder Rutte III versneld afgebouwd worden. De bedoeling is dat dit maximale belastingvoordeel in 2023 op ongeveer 37 procent komt te liggen. Ook goed om te weten is de verhoging van het lage btw tarief van zes naar negen procent. Onder dit lage btw tarief vallen onder meer een aantal klussen aan het huis zoals isoleren, schilderen en stukadoren.

Ook in 2019 schenk je belastingvrij een ton

Niet alles steeg in het begin van dit jaar. Het bedrag voor belastingvrij schenken blijft namelijk in 2019 maximaal een ton. Dit mag gebruikt worden voor de aankoop van een huis, maar ook om je hypotheek mee af te lossen mits je nog geen veertig jaar bent. Heb je plannen een monument te kopen, ga dan snel naar rijksoverheid.nl, want dan verandert er heel erg veel.

Reacties