Foto: verbouwen-renoveren-hypotheek-lening

Waarom een persoonlijke lening bij een verbouwing beter is dan een hypotheek

Ben je van plan om te gaan verbouwen dan heb je een spaarpotje nodig om dit te financieren.

Guido van Loon

 

Omdat steeds meer mensen wel kiezen voor klussen, maar niet om het zelf te doen is het wel zo’n prettig idee dat je een externe bouwpartij kunt betalen. Geld lenen is voor velen de oplossing om binnen een bepaalde tijd een verbouwing te kunnen financieren, aangezien niet iedereen zoveel geld op hun rekening heeft staan. In dat geval kom je bij het zoeken naar de juiste manier van het lenen van geld al bij een dilemma: kies je voor een persoonlijke lening of ga je voor een hypotheek? In dit artikel lees je meer over waarom een persoonlijke lening bij een verbouwing een beter idee is dan het afsluiten van een hypotheek.

Wat is het grootste verschil tussen hypotheek en persoonlijke lening?

Tussen een hypotheek en een persoonlijke lening zijn veel verschillen te vinden die van belang kunnen zijn bij het maken van je keuze. Sterker nog: de enige echt duidelijke overeenkomst is het feit dat je beide ‘leningen’ afsluit voor een bepaalde tijd én dat de rente vooraf vastligt. Maandelijks betaal je een afgesproken bedrag waarmee je de lening afbetaalt. Wat betreft overeenkomsten tussen een persoonlijke lening en een hypotheek is dat het wel. Het grootste verschil is dat je bij een hypotheek een huis moet hebben als zogeheten onderpand; bij een persoonlijke lening niet. De geldverstrekker moet daarom op goed vertrouwen geld ter beschikking stellen, omdat er vertrouwen moet zijn dat het geld wordt terugbetaald. Een ander groot verschil is dat je bij een hypotheek meer kunt lenen dan bij een persoonlijke lening: met een maximum van 75.000 euro zullen weinig mensen een persoonlijke lening gebruiken bij het kopen van een huis, maar wel bij het verbouwen van een huis.

Persoonlijke lening afsluiten voor verbouwing

Wat opvallend is, is dat de rente voor een persoonlijke lening vaak hoger is dan de rente voor een hypotheek. Toch is het bij een verbouwing van je huis aan te raden om te kiezen voor de eerste optie. Waarom? Heel simpel: ondanks de hoge rente van een persoonlijke lening ben je uiteindelijk met deze lening minder geld kwijt dan wanneer je een hypotheek afsluit. Bij een hypotheek komen namelijk nog andere kosten kijken. Wat dacht je van de notaris of het taxatierapport waar je geld voor moet betalen? En voor de adviseur waar je gemakkelijk minstens 1000 euro aan kwijt bent? Op die manier heb je al aardig wat geld uitgegeven voordat je überhaupt bent begonnen met verbouwen. Dat is hartstikke zonde. Daarom kun je wat de kosten betreft alleen al beter kiezen voor een persoonlijke lening. Hierbij zijn dergelijke extra kosten immers uitgesloten en kun je alsnog een smak geld lenen. Check online altijd op basis van je gegevens hoe de rente en de vaste lasten per maand zullen zijn wanneer je een persoonlijke lening afsluit, zodat je zeker weet dat je niet te veel geld uitgeeft.

Persoonlijke lening is flexibel

Daarnaast is het goed om te weten dat het aanvragen van een hypotheek niet alleen veel geld kost, het neemt ook meer tijd in beslag dan wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt. Omdat je online binnen enkele stappen kunt uitrekenen hoeveel geld je kwijt bent per maand aan het aflossen van de lening plus rente check je gemakkelijk of het rendabel is. Is dat het geval dan kun je de persoonlijke lening direct aanvragen. Over het algemeen is zo’n lening binnen twee tot vier werkdagen gepiept! Het scheelt uiteraard ook dat je geen extra contact hoeft te leggen met een adviseur of een taxateur. Daarmee mogen we dus wel vaststellen dat een persoonlijke rekening veel meer flexibel is dan een hypotheek in het geval van het verbouwen van een woning. Dat is wel zo fijn want op die manier kun je snel beginnen met de verbouwing.

Direct geld en aftrekbaar

Vraag je een persoonlijke lening aan dan wordt het geleende bedrag direct op je rekening gestort. Wanneer je dus plannen in je hoofd hebt voor een verbouwing kun je geld technisch gezien vlot beginnen. Omdat de rente vooraf ook vaststaat, weet je exact wat je elke maand moet betalen. Tot slot is het ook een prettig idee dat je, wanneer de lening voor een verbouwing wordt gebruikt, de rente mag aftrekken bij de inkomstenbelasting. Dit laatste punt is ook bij het afsluiten van een hypotheek het geval (maar wat betreft andere ‘nadelen’ voor velen niet rendabel bij een verbouwing), maar bijvoorbeeld niet bij een doorlopend krediet of een WOZ krediet.

Let op: geld lenen kost geld

Reacties