Hoe stel je een interieur goed samen?

Soms wil je de eetkamer opnieuw inrichten met een tafel en trendy eetstoelen, maar het komt ook vaak voor dat je je hele woning een make-over wilt geven.

Guido van Loon 25 November 2019

Vooral als jij een trendy interieur wilt, is het belangrijk dat jij van tijd tot tijd iets aanpast in je interieur. Maar het risico van het aanpassen van je interieur is dat je een samenraapsel krijgt van allerlei soorten meubels, in alle stijlen en kleuren. Dit zorgt voor een chaotisch geheel.Het combineren van kleuren

Ga je voor een nieuwe eethoek of wil je een nieuwe bank kopen? Houdt dan rekening met de kleuren in je woning. Wil jij bijvoorbeeld dat je bank geen opvallende aanwezigheid is? Kies dan voor een harmonieuze kleur. Dit zijn kleuren die elkaar goed aanvullen. In veel gevallen gaat het dan om rood-oranje, blauw-turqouise of groen en geel. Zorg ook voor voldoende neutrale kleuren, zoals zwart, wit of grijs. Kies jij je meubels uit in deze kleur, dan weet je vrijwel zeker dat je meubels naadloos aansluit op je inrichting. Maar wil jij dat je meubels centraal staan in je inrichting? Kies dan voor contrasterende kleuren, zodat ze extra opvallen. Dit is gemakkelijker als je vooral witte wanden hebt, maar je kunt ook kiezen voor meubels in een kleur die een sterk contrast heeft met je andere wanden. In de afbeelding hiernaast zie je een knalgele Xooon bank die kleur en sfeer geeft aan het interieur.

Kies voor een woonstijl

Iemand heeft maar zelden een typische stijl of voorkeur voor een bepaald soort meubels of een bepaald type interieur. Daarom is het belangrijk dat jij kiest voor een stijl die jij in je woning wilt. Het kan soms heel leuk uitpakken als jij een vintage stoel in je moderne inrichting hebt, maar het kan ook helemaal verkeerd uitpakken. Wil jij er zeker van zijn dat jouw meubels in je interieur passen? Ga dan eerst eens na hoe jouw huis nu is ingericht en welke stijl je momenteel hebt. Lijkt jouw inrichting Scandinavisch of is het meer industrieel? Op basis daarvan kan je gemakkelijk kiezen wat bij jou past en welke meubels je daarbij kunt uitzoeken. Wil je graag een moderne inrichting, terwijl je veel Scandinavische meubels hebt? Dan kan je gemakkelijk wat simpele aanpassingen maken. Maar wil jij van landelijk naar industrieel, dan zul je eerder je complete inrichting aan moeten pakken. Als je goed voor ogen hebt, welke stijl je wilt of welke stijl je hebt, wordt het een stuk makkelijker om bijpassende meubels te kopen.

Combineer je meubels

Wil jij dat je meubels goed bij elkaar passen? Dan doe je er goed aan om niet teveel meubels los van elkaar te kopen. Koop je eetstoelen bij je eettafel en zoek een salontafel uit bij je bank. Of koop verschillende lampen die qua stijl en look op elkaar aansluiten. Zo voorkom je dat je meubels niet zo goed bij elkaar passen. Bovendien kan je zo wel kleine accenten leggen tussen de eetkamer en de woonkamer. Sommige meubelmerken zijn niet alleen geschikt om bepaalde meubels te combineren, maar zijn ook ideaal om je complete interieur samen te stellen. Dit noemen ze ook wel ‘totaalconcepten’. Dit zijn merken, zoals XOOON en Henders & Hazel. Deze merken lanceren complete lijnen van meubels die je helemaal naar smaak en stijl kunt samenstellen.

Elke productlijn krijgt een herkenbare naam en een eigen stijl. Zo kan jij vrij snel ontdekken welke meubels helemaal aansluiten bij wat jij mooi vindt. Zo kun je kiezen voor een eettafel en direct de bijpassende eetstoelen ontdekken, maar bijvoorbeeld ook de mooiste dressoirs en tv meubels ontdekken die naadloos aansluiten op de rest van je interieur. Een ander voordeel van zo’n totaalconcept is dat er vrij veel mogelijkheden zijn bij elk meubelstuk. Veelal kan je kiezen uit verschillende kleuren, uitvoeringen en opties. Zo heb je nooit een standaard product, maar exact de meubels die jij mooi vindt.

Door het juiste kleurgebruik, en het combineren van de juiste meubels in een mooie woonstijl zorg jij voor een prachtig interieur. Nu hoef jij je inrichting alleen nog maar persoonlijk maken door te spelen met leuke woonaccessoires en decoratieve items, zoals foto’s en schilderijen.

Reacties