Alles wat u moet weten over het oversluiten van uw hypotheek

Bent u niet tevreden over de voorwaarden van uw huidige hypotheek? Of vindt u de rente veel te hoog? Dan betekent dit niet dat u dit gewoon moet slikken.

11 Augustus 2020

Nee, want u kunt in dergelijke situaties uw hypotheek oversluiten naar een andere bank. Dit kan u financieel voordeel opleveren, want de rente kan elders een stuk lager liggen. Hierdoor dalen uw maandelijkse lasten en daardoor houdt u maandelijks meer geld over. Het is echter niet zo dat u uw hypotheek zomaar over kunt sluiten. Nee, want hier komt wel het één en ander bij kijken. Wilt u uw hypotheek oversluiten? Wij vertellen u hieronder alles wat u in dat geval moet weten.

Oversluitkosten

Het oversluiten van een hypotheek brengt vrijwel altijd kosten met zich mee. Dit maakt direct dat een hypotheek herfinancieren lang niet altijd interessant is. Wij raden u aan om uw hypotheek alleen over te sluiten wanneer de kosten voor het oversluiten lager liggen dan het bedrag dat u straks bespaart. Hoeveel oversluiten u gaat kosten? Dat is op voorhand niet te zeggen. De kosten voor oversluiten zijn namelijk gedeeltelijk afhankelijk van de hypotheekvoorwaarden en het moment waarop u uw hypotheek oversluit. Wanneer u uw hypotheek over wilt sluiten, krijgt u onder meer te maken met notariskosten, taxatiekosten en kosten voor hypotheekadvies.

Boeterente

Wilt u overstappen binnen de rentevaste periode? Dat kan, maar aantrekkelijk is dit niet altijd. U krijgt te maken met de hierboven genoemde kosten, maar er is meer. Naast de ‘normale’ kosten die gepaard gaan met oversluiten, moet u ook nog eens boeterente betalen. Deze boete wordt namelijk in rekening gebracht wanneer u uw hypotheek oversluit voor het aflopen van de rentevaste periode. De boeterente is een bedrag dat de hypotheekverstrekker in rekening kan brengen wanneer u uw hypotheek eerder aflost dan bij afsluiting is afgesproken. Voor de hypotheekverstrekker is dit een vergoeding voor de rente die zij mislopen. Ook hier geldt dat de hoogte van het bedrag niet vast staat. De hoogte van het hypotheekbedrag en de lengte van de rentevaste periode spelen namelijk mee bij het vaststellen van de boeterente.

Is het echt de moeite waard?

Door de kosten die we hierboven aanhaalden, besluit u mogelijk om uw hypotheek toch niet over te sluiten. Zonde, want in sommige situaties liggen de kosten lager dan de besparing. Kijk daarom altijd goed of oversluiten al dan niet de moeite waard is. Vindt u het lastig dit zelf in te schatten? Richt u dan eens tot hypotheekadvies in Purmerend. Dergelijke specialisten verschaffen u binnen de kortste keren duidelijkheid. Zij analyseren allereerst uw huidige hypotheek en kijken vervolgens hoeveel u kunt besparen. Adviseren zij om uw hypotheek over te sluiten? Sla dit advies dan niet in de wind. Dit geldt uiteraard ook wanneer zij aanraden bij uw huidige hypotheekverstrekker te blijven.

Reacties