Alleenwonende starter moet gemiddeld 22.590 euro hebben voor huis van 60m2

Starters moeten veel eigen geld in een huis inversteren. Zonders eigen geld, geen huis.

14 April 2019

Alleenwonende starters met een modaal inkomen (€36.000) moeten voor de aankoop van een woning veel eigen geld meenemen. Zo moeten deze starters voor bijvoorbeeld een woning van 60m2, gemiddeld €22.590 neerleggen. Dit bedrag staat los van de maximale hypotheeklening. Een starter die dit bedrag heeft staan, maakt in 250 gemeentes een goede kans om een woning met deze oppervlakte te kopen. Dit blijkt uit de Eigen Geld Kaart van Independer. Deze kaart toont per plaats hoeveel eigen geld een starter gemiddeld moet hebben om een goede kans te maken op een woning.

Zonder eigen geld geen koophuis

De maximale hypotheeklening - die is gebaseerd op inkomen – is door de gestegen huizenprijzen voor veel mensen vaak te laag om het door hen gewenste huis te kunnen financieren. Bovendien financiert de hypotheekverstrekker sinds 1 januari 2018 nog maar 100% van de waarde van een koophuis. Extra posten, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en de taxatie moet de koper nu dus zelf betalen. Zeker voor starters zijn dit vaak forse kostenposten. Mensen die hun vorige woning verkochten kunnen deze posten in veel gevallen financieren vanuit de overwaarde.

Meeste starters leggen maximaal €20.000 in

Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat 68% van de starters in 2018 maximaal €20.000 inbracht bij de aanschaf van een woning. Ervan uitgaande dat een starter dit bedrag kan betalen, maakt hij in ongeveer 250 gemeenten een goede kans om een woning van 60m2 te vinden. Wil de starter een woonoppervlak van 80m2, dan blijven er nog maar 100 gemeenten over waar hij een redelijke kans heeft om een woning te vinden met €20.000 op zak.

Provincie Utrecht het moeilijkst

Door de gespannen huizenmarkt stijgen de gemiddelde vierkante meterprijzen snel in grote delen van Nederland. De regionale verschillen zijn hierdoor ook enorm. In de provincie Utrecht heeft een starter de minst gunstige vooruitzichten op de woningmarkt. Van alle 26 gemeenten zijn er ‘slechts’ 6 gemeenten waar een starter – met €20.000 eigen geld - goede kans maakt op een woning van 60m2.

Eigen Geld Kaart Nederland

Hoeveel eigen geld benodigd is om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren, waarbij het inkomen, de regio en het aantal vierkante meters het zwaarst wegen. Op basis van deze factoren ontwikkelde Independer de ‘Eigen Geld Kaart’. Hierop wordt visueel inzichtelijk hoeveel eigen geld men gemiddeld nodig heeft bij de aankoop van een huis in alle regio’s van Nederland. Binnen de Eigen Geld Kaart kan men ook filteren verschillende inkomensgroepen en het aantal vierkante meters.

Kijk hier voor de Eigen Geld Kaart en voor meer informatie over eigen geld.

Reacties