Foto: 201708/seniorenwoning-inrichting.jpg

Verstandige inrichting van een seniorenwoning

Voor veel ouderen is het lastig een woning te vinden. Dit heeft met name te maken met de betalingsbereidheid en de inrichting van de aangeboden woningen.

Dit laatste is echter wel aan te pakken wanneer een woning betreden wordt. De inrichting van een aanleunwoning, seniorenwoning of een 55 plus woning moet op een verstandige manier opgepakt worden zodat het leven van de ouderen eenvoudig gemaakt wordt. Het lichaam gaat minder meewerken en dan is het goed om de inrichting aandacht te geven.

Voorkom kleine ruimten

Over het algemeen hebben ouderen een beperkt budget voor een verbouwing, maar wij raden wel aan om een zo ruim mogelijk huis te kopen of te huren. Voornamelijk de badkamer, keuken en slaapkamer hebben wat ruimte nodig. In een krappe badkamer zal het lastig manoeuvreren worden voor ouderen en dan kan dit wel eens lastige situaties opleveren.

Bij veel senioren woningen is de beschikbare ruimte niet geheel naar wens. 55 plus woningen in bijvoorbeeld Eindhoven zullen over het algemeen wat meer ruimte beschikbare hebben in vergelijking met het dichter bevolkte Amsterdam, Den Haag of Rotterdam. Het hangt echter geheel af van de

Maak het eenvoudig

Eenvoud op het gebied van lichamelijke handelingen voor ouderen is nodig. Zo doet u er goed aan om een zitje te maken in de douche, zodat u rustig kunt zitten tijdens het douchen en zo raakt u niet vermoeid. Ook een wc met aan de zijkanten balken om jezelf om hoog te trekken is verstandig. Ouderen verliezen namelijk weleens het evenwicht en dan kunnen dergelijke hulpmiddelen bijdragen aan een fijn leven.

Wanneer oudere mensen eenmaal in een stoel zijn gaan zitten is het lastig om hier weer uit te komen of de juiste houding aan te nemen. Daarom is het kopen van elektrisch verstelbare stoelen of hoge instapstoelen aan te raden. Zo weet je in ieder geval zeker dat de personen uit de stoel komen en op het gewenste niveau zitten.

Lichamelijk inboeten

Ouderen zullen lichamelijk steeds meer (kleine) klachten krijgen en dat gaat een rol spelen in het dagelijks leven. Het is goed bijvoorbeeld de isolatie van een woning op een goede manier te regelen, zodat het nooit koud kan zijn in de woning. Ouderen hebben wat minder weerstand en het oplopen van een longontsteking op hoge leeftijd kan desastreuse gevolgen hebben en het is redelijk eenvoudig te voorkomen.

Wilt u meer informatie omtrent seniorenwoningen in Eindhoven? Bekijk dan eens de website van Wooninc. plus Vitalis.

Reacties