Foto: NHG-grens-2018-opnieuw-omhoog

NHG grens in 2018 opnieuw omhoog!

Een huis kopen is een heuse investering, het spreekt dan ook voor zich dat een huiszoeker op zoek gaat naar manieren om financiële ondersteuning te krijgen.

De Nationale Hypotheekgarantie is een voorbeeld van een maatregel die het voor huiskopers eenvoudiger maakt om hun nieuwe woning te financieren.

In het jaar 2018 zal deze grens voor de Nationale Hypotheekgarantie (of NHG) stijgen met wel 20.000 euro, tot een maximaal bedrag van 265.000 euro. Op zich is dat natuurlijk heel goed nieuws voor mensen die een nieuwe woning zoeken, aangezien deze er heel wat financieel voordeel uit kunnen halen. Langs de andere kant krijgen deze personen er niet méér woning voor terug dan voorheen. 

Wat houdt deze NHG nu precies in, en wat zijn de meest opmerkelijke gevolgen van de aankomende veranderingen? Beide vragen die wat meer verduidelijking en een antwoord behoeven.

De grens voor NHG-hypotheek stijgt fors

De stijging van de NHG hypotheek met 20.000 euro vertaalt zich in een stijging van wel 8 procent. Dat is goed nieuws voor huiszoekers, omdat het voor hen eenvoudiger wordt om een woning te financieren. De NHG omvat eigenlijk dat een gemiddelde woning in Nederland gefinancierd zou kunnen worden met hypotheekgarantie. Dit wil zeggen dat men elk jaar opnieuw gaat bepalen wat de gemiddelde waarde is van woningen in het land.

In het jaar 2017 was dat 245.000 euro, en volgend jaar zal dat 265.000 euro zijn. De grens ligt dus beduidend hoger, maar die nieuwe prijs betekent daarom niet dat je meer waarde kan krijgen in de vorm van meer huis: het gaat immers nog altijd om een gemiddelde woning in Nederland.

Meer kunnen lenen dankzij energiebesparende voorzieningen 

Er geldt echter een uitzondering op deze nieuwe NHG-grens, en wel voor personen die een energiezuinigere woning willen financieren. Als je van plan bent milieuvriendelijke en energiebesparende maatregelen door te voeren in de woning, dan ligt die grens nog hoger tot wel 280.900 euro met hypotheekgarantie. Hoewel zonnepanelen misschien de meest bekende vorm zijn van energiebesparing, zijn er ook heel wat andere zaken die men kan doen om de woning energiezuiniger te maken en dus te genieten van een iets hogere NHG-grens.

De NHG-premie mee financieren of niet?

Vanaf het jaar 2018 kan men zonder energiezuinige maatregelen tot maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Je moet dus zelf de kosten financieren die bij de hypotheekgarantie komen kijken - wat tegenwoordig zo'n 1 procent bedraagt van de woningwaarde. Vooral starters hebben het moeilijk om de kosten koper bij elkaar te krijgen, en deze laten dan ook vaak de NHG zitten. Op die manier besparen ze immers geld.

Volgens NHG-directeur Arjen Gielen is dit echter een riskante ontwikkeling. Hij wil immers starters de kans geven om deze premie mee te betalen bij de hypotheek. Op die manier kunnen deze personen de NHG toch afnemen, op een laagdrempelige manier - zonder dat de mogelijkheid op verdere financiering daarbij een rol speelt.

Is de NHG te duur?

Het is overduidelijk dat de NHG een welkom gegeven is als aanvulling op de hypotheek. Dankzij de financiële steun kan je als consument ook genieten van meer financiële zekerheid - iets wat banken maar al te graag belonen met een interessante korting op de rente van je hypotheek.

Niettemin zijn er ook een aantal partijen die het niet zo hebben voor de NHG. Als grootste argument stelt men dat de prijs voor een NHG-hypotheek de laatste jaren alleen maar is toegenomen. In het jaar 2006 betaalde men bijvoorbeeld slechts 0,26 procent van de waarde van de woning aan premie. De NHG werd in de moeilijke economische jaren niet enkel tot wel vier maal zo duur, de manier waarop consumenten geholpen worden met een restschuld is daarbij ook alleen maar minder betrouwbaar geworden. Directeur Gielen wil dat starters, zoals reeds vermeld, meer kunnen lenen voor die garantie, terwijl woningmarktdeskundigen opteren voor een verlaging van de prijs van de NHG.

De gevolgen van de nieuwe hypotheekregels in 2018

De NHG is een voordeel voor veel mensen, maar er zijn ook bepaalde nadelen aan verbonden. Het is natuurlijk een kwestie van afwachten en kijken wat de gevolgen van de stijging van de NHG-grens zullen zijn in het jaar 2018.

Hoe dan ook is het belangrijk om de mogelijkheden te overwegen als men op zoek gaat naar een nieuwe woning. De hypotheekadviseur kan meer dan voldoende informatie geven over de potentiële consequenties van de nieuwe regels in het volgende jaar, en is dan ook dé persoon om beroep op te doen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hypotheekadviseurs krijgen regelmatig de vraag, hoeveel hypotheek kan ik krijgen. Zeker met de nieuwe NHG veranderingen willen mensen weten of ze in 2018 meer kunnen lenen dan in 2017. Als je druk bezig bent met het zoeken van een huis is het slim om opnieuw een gesprek in te plannen met je adviseur om te vragen wat er voor jouw situatie gaat veranderen.
 

Reacties