Foto: 2018/huis-hypotheek-puzzel.jpg

Hier moet je aan denken als je hypotheek gaat afsluiten

Je hebt je droomhuis gevonden, je moet alleen nog een hypotheek afsluiten. Welke stappen moet je dan nemen? We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Guido van Loon

Een hypotheek afsluiten: het is voor velen het minst leuke onderdeel van de huizenjacht. Tegelijkertijd is het misschien wel het belangrijkste. Waar moet je rekening mee houden?

1. Oriënteren

Voordat je echt op huizenjacht gaat, is het handig om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Dan weet je welke woningen wel in aanmerking komen en welke niet. Dit kun je gemakkelijk online berekenen, je hebt dan ook gelijk een idee van je maandlasten. Dit is allemaal uiteraard maar een schatting, maar je kunt hier in ieder geval mee verder.

2. Kies een hypotheekadviseur

Heb je het huis van je dromen gevonden en is je bod geaccepteerd? Dan moet je naar een adviseur. Handig is als je op dat moment al weet naar wie je toe wilt gaan. Dus kies een aantal adviseurs uit en ga hier aan het begin van je huizenjacht langs. Zo krijg je ook gelijk een idee wie er het beste bij je past. Er is een aantal soorten advies:
- traditioneel advies: advies bij een adviseur op kantoor (bij een bank of tussenpersoon)
- online hypotheekadvies: hierbij heb je touwtjes redelijk zelf in handen maar kun je wel altijd advies vragen aan een hypotheekadviseur.
- execution-only: je krijgt hierbij geen advies van een hypotheekadviseur en je regelt de hypotheek dus zelf.

3. Wat is jouw situatie?

Als je kiest voor een traditioneel advies dan bespreek je eerst met je adviseur welke hypotheekvorm het beste bij jou past en of het nodig is extra verzekering af te sluiten. Kies je voor een online advies dan breng je eerst je eigen situatie in kaart. Vervolgens ontvang je een persoonlijk rapport en een adviesgesprek met een adviseur. Daarna weet je welke hypotheken en verzekeringen bij je passen.

4. De hypotheekofferte

Je hypotheekadviseur vraagt een hypotheekofferte aan. In een hypotheekofferte staan onder meer het hypotheekbedrag, de hypotheek rente, de kosten, voorwaarden en het maandbedrag. Lees de offerte goed door en zorg ervoor dat je goed begrijpt wat er staat. Je wilt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

5. Hypotheek afsluiten

Als je akkoord gaat met de offerte moet je hem tekenen. Meestal moet je binnen 3 maanden akkoord gaan met de offerte. Vervolgens gaat je adviseur de hypotheek voor je afsluiten, dit gehele traject zal ongeveer 8 tot 12 weken in beslag nemen.

6. Naar de notaris

Heb je de financiering rond? Dan kun je naar de notaris. Daar teken je de transport- en de hypotheekakte. Het huis van jou! Vanaf dat moment betaal je maandelijks de kosten voor de hypotheek aan de bank.

Meer informatie? Kijk ook eens bij NIBC Direct.

Reacties