Foto: Zonnepanelen_friesland_jpg

Waarop letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Geniet maximaal van de voordelen van zonnepanelen. Tips voor de aankoop van zonnepanelen, zodat u niet teveel betaalt en niks misloopt.

Marlies 21 December 2023

Waarop letten bij de aankoop van zonnepanelen om het maximale voordeel eruit te halen?

Het is voor huiseigenaren om verschillende redenen voordelig om te investeren in zonnepanelen. Voor een ieder is het aan hemzelf om te bepalen welke voordelen het zwaarste meewegen. Maar het is duidelijk dat zonnepanelen zowel financiële voordelen opleveren, net als dat het voordelen voor het klimaat en milieu oplevert. 

Eerst leggen we de belangrijkste voordelen van zonnepanelen uit. Vervolgens behandelen we waar u op dient te letten als u zonnepanelen aankoopt. Zodat de voordelen die komen met zonnepanelen, optimaal benut worden. Wat leidt tot een maximale besparing op de energierekening en zoveel mogelijk voordeel voor het klimaat en milieu. 

Om wat praktische tips uit het veld met jullie te delen, spraken we met Robert Wilbrink, de eigenaar van zonnepanelenfriesland.nl. Dit bedrijf is een erkend zonnepanelen installateur die door de jaren heen snel gegroeid is. 

Welke voordelen hebben zonnepanelen voor een privé woning?

Als u zonnepanelen op uw woning laat plaatsen, zult u vanaf dag één beginnen met besparen. Zonnepanelen zetten doormiddel van een duurzaam proces het zonlicht om in groene stroom. Het groene stroom kan in de woning gebruikt worden om de apparatuur in de woning te voorzien van elektriciteit, waardoor dit niet meer duur ingekocht hoeft te worden. 

Doorgaans bespaart een gemiddeld huishouden hiermee zo’n €1200,- per jaar. Dit begint dus direct en aangezien zonnepanelen nu goedkoper zijn dan ooit, zijn de zonnepanelen binnen gemiddeld 5 jaar terugverdiend. Maar dat is nog niet alles. 

Het is ondertussen ook duidelijk dat zonnepanelen de verkoopprijs van een woning verhogen en de woning ook nog eens sneller verkocht zal worden. Dit houdt in dat als u zonnepanelen aanschaft, u per direct zult profiteren van de besparing op de energierekening.

Voorbeeld berekening van de besparing met zonnepanelen 

Stel dat u 6 jaar in de woning blijft wonen, dan bespaart u dus in totaal €7200,-. Gemiddeld bespaart een woning met zonnepanelen namelijk €1200,- per jaar. Hiermee heeft u vaak het zonnepanelen systeem al volledig terugverdiend. Als u de woning dan wilt verkopen, dan is de gemiddelde koper bereid om €5000,- extra te betalen voor zonnepanelen. Rekening houdende met een gemiddelde woningwaarde van €200.000. Als de woningwaarde toeneemt, neemt vaak ook de verkoopprijs verder toe. 

Dit houdt in dat u linksom of rechtsom de zonnepanelen eenvoudig terugverdient en vervolgens uw woning ook nog aantrekkelijker maakt voor de verkoop. 

In het bovenstaande voorbeeld hebben we over 6 jaar dus €7200 bespaart en nog eens €5000,- extra verdiend tijdens de verkoop van de woning. Aangezien de aanschafprijs van een gemiddeld zonnepanelen systeem rond de €6000 ligt, heeft u dus al €6250 winst gemaakt. Dan hebben we het nog niet gehad over de voordelen voor het milieu. 

Zonnepanelen en de voordelen voor het milieu

Zonnepanelen worden gebruikt om op een duurzame manier elektriciteit op te wekken. Standaard wordt stroom in veel landen, waaronder Nederland opgewekt met kolencentrales. Bij het verbranden van kolen komt veel CO2 vrij, wat op zijn beurt weer slecht is voor het milieu. 

Bij de productie van zonnepanelen komt wel CO2 vrij, maar vervolgens kunt u volledig CO2 neutraal groene stroom opwekken. Dit gebeurt doordat de zonnecellen reageren op het zonlicht. Zodra er zonlicht op de zonnecellen begint te schijnen, worden deze cellen in beweging gebracht, waardoor energie vrijkomt. Omdat bij dit proces geen verbranding van brandstoffen plaatsvindt, komt er ook geen CO2 vrij. 

Hiermee wordt de woning behoorlijk wat duurzamer en het opent de weg voor verdere verduurzaming, zoals een warmtepomp of laadpaal voor uw auto. Die dan vanzelfsprekend draait op basis van de groene stroom van de zonnepanelen.

Waarop letten bij de aankoop van zonnepanelen? 

We spraken met Robert Wilbrink in Friesland, over de punten waarop een consument moet letten bij de aankoop van zonnepanelen. Robert geeft aan dat ze dagelijks bezig zijn met het installeren van zonnepanelen in Drachten en zonnepanelen in Leeuwarden en de rest van Friesland.

Klanten laten hun offerte vaak vrijblijvend door Robert vergelijken, zodat ze niet teveel betalen. Omdat Robert door de jaren heen al veel offertes heeft vergeleken, weet hij welke valkuilen er doorgaans op de loer liggen. Deze delen we met u. 

Zonnepanelen met een laag vermogen

Op dit moment is het heel normaal om een zonnepaneel met een vermogen van minimaal 400 Wattpiek per paneel te installeren. In de perfecte situatie streeft u naar zonnepanelen met een Wattpiek vermogen van 430 Wattpiek. Dit is waar op het moment de beste prijs/kwaliteit geboden wordt. Uiteraard zal dit na verloop van tijd veranderen, maar voor nu is dit het advies. Kijk dus uit als er zonnepanelen met een veel lager vermogen aangeboden worden. Ik zie nog regelmatig dat concurrenten zonnepanelen van 320 Wattpiek aanbieden. Als de prijs er naar is, dan kan het uit, maar betaal niet teveel. 

Zonnepanelen systemen zonder micro-omvormers

Het gebeurt nog te vaak dat mensen een zonnepanelen systeem laten plaatsen, terwijl er één paneel in de schaduw ligt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar wel als je vergeet een micro-omvormer of optimizer te installeren. Standaard zijn zonnepanelen in serie geschakeld. Dit houdt in dat als één zonnepaneel minder goed presteert door schaduw, het hele systeem minder goed presteert. Daarom kijken wij altijd eerst naar objecten die schaduw vormen en bepalen we welk systeem het beste aansluit. Is er schaduw, dan installeren we vaak micro-omvormers om dit probleem te verhelpen. 

Kijk niet alleen naar vermogen maar ook naar het formaat zonnepaneel

Als de zonnepanelen geplaatst moeten worden en de ruimte hierbij een belangrijke rol speelt, dan dient u ook te kijken naar het formaat van de zonnepanelen. Het vermogen geeft aan hoeveel kWh een zonnepaneel per jaar maximaal kan opwekken, in perfecte omstandigheden. Een zonnepaneel met 430 Wattpiek vermogen staat gelijk aan een maximale stroomopbrengst van 430 kWh per jaar. Maar als ruimte een bepalende factor is, wilt u zoveel mogelijk elektriciteit opwekken per vierkante meter. Niet alleen het vermogen is dan belangrijk, maar ook het formaat. Bereken het vermogen van een zonnepaneel daarom altijd terug naar het vermogen per vierkante meter. 

Reacties