Foto: wonennl-water-glas

Kosten van een waterontharder: de investering waard?

Een waterontharder is een investering waar natuurlijk een prijskaartje aan zit. Het brengt tegelijkertijd vele voordelen met zich mee.

Theo Vliegop 20 November 2022

Hoeveel ben je kwijt voor een waterontharder en is deze investering het waard? In dit artikel krijg je meer overzicht in het kostenplaatje bij de aanschaf van een waterontharder.

Jouw keuze voor een waterontharder

Er is niet één type waterontharder die je aansluit op je waterleiding. Je kunt kiezen uit verschillende soorten. Deze variëren van compacte waterontharders met apart zoutreservoir tot waterontharders waarbij alles samen geplaatst is.

Wat kost een waterontharder?

Je vraagt je misschien af: wat kost een waterontharder? De kosten van een waterontharder hangen natuurlijk af van het type waar je voor kiest. Gemiddeld genomen ben je rond de 1500 tot 2000 euro kwijt voor een hoogwaardige waterontharder. Houd er rekening mee dat je voor een goede werking van de waterontharder ook regeneratiezout nodig hebt.

Is de investering het waard?

De afweging zul je uiteindelijk zelf moeten maken. Een waterontharder levert wel veel voordelen op. Ten eerste financiële voordelen. Een waterontharder bespaart op bepaalde manieren geld. Je hoeft bijvoorbeeld aanzienlijk minder vaak schoonmaakmiddelen of wasmiddel te kopen. Zacht water heeft namelijk minder schoonmaakmiddel nodig voor gelijke resultaten. Daarbij draaien machines ook nog eens effectiever met zacht water. Dit scheelt vaak in stroomverbruik, wat ook weer een geldbesparing oplevert. De besparingen lijken klein, maar bouwen gedurende de jaren op tot een mooi resultaat. Vergeet ook onderhoudskosten niet. Een waterontharder zorgt ervoor dat apparaten langer werken en minder onderhoud nodig hebben.

Zacht water door je leidingen

Een waterontharder heeft natuurlijk ook voordelen die niet met geld te maken hebben. Het grootste voordeel is dat je in je hele huis zacht water hebt stromen. Hierdoor krijg je geen kalkaanslag op je tegels, aanrecht of ander oppervlakte. Ook krijg je geen last van kalkaanslag in je leidingen. Bovendien zorgt zacht water voor minder huidirritatie én is de smaak ervan beter, goed te merken bij bijvoorbeeld thee en koffie.

Waterontharder voor bedrijfspand

Ook voor bedrijven kan een waterontharder een interessante investering zijn. Zo heb je zacht water door het hele kantoorpand lopen. Dit scheelt uiteindelijk in de onderhoudskosten. Zowel in de schoonmaakkosten als in het vervangen van machines. De waterontharder verdient zich op deze manier dus vanzelf terug.

Waterontharder kopen

Overweeg je een waterontharder aan te schaffen? Wat mag deze waterontharder kosten? Het kopen van een waterontharder is een investering die veel oplevert. Maak nu jouw keuze uit de verschillende types waterontharders en geniet van de voordelen. 

Reacties