Foto: De-magie-van-de-zwevende-vloer

De magie van de zwevende vloer

Het klinkt erg spannend, magisch zelfs. Een zwevende vloer, dat kan toch helemaal niet?

Guido van Loon

Het is natuurlijk een bijnaam voor een constructie om je vloer te isoleren. Het blijft vaak een probleem, vloerisolatie, zeker in oudere huizen met houten vloeren. Het zijn notoire herriemakers, en dat vinden de onderburen natuurlijk niet leuk. Het kan ook wonderen doen voor je nachtrust als je kroost boven je slaapt. Genoeg redenen om te denken aan vloerisolatie, en een zwevende vloer is een goede optie. Wat is het en waarom wordt het zwevend genoemd?

Hoe werkt het?

Een zwevende vloer zweer natuurlijk niet echt. Het is alleen de term om het principe te beschrijven. En dat principe is vrij simpel, vandaar dat het een veel gebruikte vorm van vloerisolatie is. Je begint met de bestaande vloer in je huis waar de problemen vandaan komen of een ondervloer als je aan een nieuwbouw huis werkt. Hier bovenop leg je enkele lagen isolatiemateriaal, welk materiaal er precies gebruikt wordt verschilt per vloer en per functie van de zwevende vloer. Daar bovenop leg je een top vloer, deze raakt de muur niet aan. Tussen de muur en de vloer leg je ook isolatiemateriaal aan. Hierdoor heb je het principe van een ‘zwevende’ vloer. Het raakt niks van de structuur van het huis aan.

Wat zijn de voordelen?

Een zwevende vloer is een oplossing voor meer dan alleen geluidsoverlast. Het kan ook de functie hebben om kou te weren. Echter wordt het het meest gebruikt om geluidsoverlast tegen te gaan. Doordat de vloer niet direct in contact komt met de structuur van het gebouw trilt het geluid niet door naar de kamers naast en onder de vloer. Dat is natuurlijk een van de grootste problemen in oudere huizen. Het kan ook helpen om warmte vast te houden en kou buiten te houden. Deze functie heeft een zwevende vloer vaker in koudere landen. In Nederland heeft het vaker de functie om vloerverwarming te ondersteunen.

Wat zijn de benodigdheden?

Er zijn verschillende manieren om een zwevende vloer aan te leggen. Zoals eerder genoemd wordt er verschillend materiaal gebruikt, vaak wordt dit gekozen per project op basis van de functie van de vloer en het gebouw waar het in geplaatst wordt. Je zult echter altijd isolatieplaten vinden in de constructie van een zwevende vloer. En er zal natuurlijk altijd een ondervloer en een bovenvloer aanwezig zijn, het materiaal hiervan kan ook verschillen. Verder kun je materialen als steenwol, hout, cement, gips en stalen wapeningsplaten verwachten. Zoek goed uit welke materialen je nodig hebt voor de zwevende vloer die je nodig hebt voor jouw project.

Reacties