Foto: Welke-soorten-bijverwarming-zijn-er-voor-thuis

Welke soorten bijverwarming zijn er voor thuis?

We kunnen er helaas niet meer omheen: de energie- en gasprijzen zitten enorm in de lift.

Guido van Loon

De laatste maanden moesten we sowieso al meer betalen voor energie en gas. Nu Rusland Oekraïne is binnengevallen, heeft de Europese gasprijs begin maart een recordhoogte van 70% stijging gehaald.

Om je hogere energierekening een beetje te tackelen, kun je eens kijken naar de mogelijkheden van bijverwarming. Bijverwarming is een extern apparaat dat in een kleine ruimte kan zorgen voor extra warmte. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch kacheltje of een keramische kachel. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten bijverwarming naast de standaard elektrische verwarming.

Keramische kachel: kachel met keramisch element

Een van de kachels waar vaak voor wordt gekozen, is een keramische kachel. Dat is een verwarming met een keramisch element dat zorgt voor extra warmte. Het grote voordeel van een keramische kachel is het feit dat het verwarmingselement veel minder heet wordt in vergelijking met andere soorten bijverwarming. Dat maakt een keramische kachel veilig voor kinderen en huisdieren. Daarnaast heeft zo'n kachel minder lucht nodig om goed op te warmen.

Daardoor is zo'n kachel energiezuiniger wat je weer terug gaat zien op je (lagere) energierekening. Dat betekent overigens niet dat een keramische kachel niet lekker warm wordt; integendeel zelfs. Hierbij profiteer je van optimale warmte. Extra fijn is dat je de beste keramische kachel tegenwoordig gewoon online aanschaft. Wat goed is om te weten, is dat je zelfs modellen kunt kopen die in de zomer voor verkoeling kunnen zorgen. Dat is de ideale combinatie voor thuis.

Warmte in huis door een convectorkachel

Waar je ook voor kunt gaan is een convectorkachel. Dat is een kachel die heel erg lijkt op een normale radiator, maar waarbij de werking ervan anders is. Een convectorkachel zorgt er namelijk voor dat dit apparaat vooral lucht verwarmt, terwijl een radiator juist stralingswarmte afgeeft. Daardoor is een convectorkachel eigenlijk altijd sneller warm dan een standaard radiator, iets wat voor veel mensen een groot voordeel is van dit soort kachels voor thuis.

Je kunt je dan ook wel voorstellen dat een convectorkachel energiezuiniger is dan een gewone radiator. Dat is in het kader van duurzaam wonen een enorm groot voordeel. Wat ook prettig is om te weten, is dat je een convector op verschillende plekken in huis kunt plaatsen. Zo kun je ze bijvoorbeeld compleet uit zicht laten verdwijnen door ze in de vloer te laten leggen. Je moet echter wel weten dat een convectorkachel minder lang meegaat dan een normale radiator en dat ze duurder zijn in aanschaf.

Externe radiatorkachel voor extra warmte

Naast de convectorkachel kun je voor een zogeheten radiatorkachel gaan. Een radiatorkachel is gevuld met olie en werkt door een combinatie van stralingswarmte en convectie. De olie die in de kachel zit beweegt waarbij de warme olie stijgt en de koude olie laag blijft. Daardoor ontstaat er convectie en wordt de kachel zelf warm. Het grote voordeel van een radiatorkachel die gevuld is met olie is dat je lang kunt genieten van de warmte die de kachel uitstraalt. De olie wordt namelijk niet zomaar weer koud.

Wat betreft duurzaamheid is zo'n kachel dus ideaal. Maar: je moet wel weten dat het even duurt voordat een radiatorkachel is opgewarmd. Wanneer je op zoek bent naar 'snelle warmte' dan is zo'n externe verwarming wat minder handig. Ook biedt een radiatorkachel een minder groot warmtebereik dan bijvoorbeeld een keramische kachel. Wat echter wel weer een fijn voordeel is, is dat radiatorkachels geen lawaai maken tijdens het verwarmen. Daardoor is zo'n verwarming ideaal voor op de thuiswerkplek of in de woonkamer.

Infrarood verwarming of straalkachels

Tot slot heb je nog de keuze voor straalkachels of infrarood verwarming. Infrarood werkt weliswaar op elektriciteit, maar is net even anders dan een standaard elektrische kachel. Bij dit soort verwarmingen wordt elektriciteit direct omgezet in infrarood waarvan je de warmte meteen voelt. Op die manier is een infrarood verwarming een goed en duurzaam alternatief voor een gaskachel of een standaard elektrisch kacheltje. Je hebt helemaal geen aardgas nodig om zo'n kacheltje te gebruiken.

Een ander groot voordeel van een infrarood verwarming is het feit dat infrarood pure warmte uitstraalt, maar niet die lucht verwarmt. Nu kun je denken dat dat helemaal geen voordeel is, maar dat is het wel. De lucht in een ruimte wordt op deze manier niet uitgedroogd wat een positief effect heeft op het zuurstofgehalte in je huis. Het is niet voor niets het geval dat mensen met allergieën bijvoorbeeld vaak kiezen voor zo'n extra kacheltje. Er zijn dus verschillende opties voor bijverwarming: kies je voor de beste keramische kachel of ga je toch voor de warmtestraling van een infrarood verwarming?

Reacties