Foto: verwarmingsmogelijkheden-huis

Welke soorten verwarmingsmogelijkheden zijn er voor in huis?

Verwarming is een van de belangrijkste zaken in je huis. Zonder verwarming is comfortabel wonen in een land als Nederland haast onmogelijk.

Guido van Loon

Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kan verwarmen. Afhankelijk van de oppervlakte en de indeling van de ruimtes zijn er verschillende verwarmingsmogelijkheden. Bij je zoektocht naar het beste verwarmingssysteem voor je huis is het belangrijk dat je keuze past bij je vereisten en je budget. In dit artikel helpen we je op weg. 

Radiatoren

Veel huishoudens kiezen voor traditionele verwarming met radiatoren. Misschien ken je alleen de ouderwetse brede radiatoren die je overal tegenkomt in huis. Tegenwoordig zijn er allerlei systemen op markt zoals designradiatoren, in badkamers vind je vaak radiatoren tegen de wand, hierdoor nemen ze minder ruimte in beslag. 

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een slimme investering, omdat het comfort in je woning enorm zal verbeteren. Vloerverwarming kan zorgen tot een besparing van wel 20% op de stookkosten in vergelijking met traditionele verwarming. Doordat vloerverwarming stralingswarmte afgeeft blijft de kamer ook bij lagere temperaturen relatief warm. Daarnaast geeft vloerverwarming een comfortabel gevoel aan je voeten. 

Zonneboiler

Een zonneboiler is een thermisch zonnepaneel dat de warmte van de zon gebruikt om een woning te verwarmen. Een zonneboiler wordt meestal gebruikt in combinatie met een cv-ketel. Als de warmte van de zonneboiler in de zomer net gebruikt hoeft te worden voor het verwarmen van het huis, kan dit worden opgeslagen in een buffervat en op een later moment worden gebruikt. 

Convector kachel

Een convector kachel is geschikt om bepaalde ruimtes net even wat meer te verwarmen. Bijvoorbeeld omdat de ruimte te groot is voor het bereik van de centrale verwarming. Bij een convector kachel wordt de warmte de kachel uitgeduwd om de ruimte te verwarmen. Convectie kachels zijn stil in gebruik, maar hebben een iets kleiner warmtebereik. 

Elektrische kachels

In een niet goed geïsoleerde woning kan een elektrische kachel extra power geven aan de centrale verwarming. Een elektrische kachel is bijvoorbeeld handig op zolder. Verwarm de ruimte een korte tijd zodat het net iets aangenamer is om er te zijn en zet de elektrische kachel daarna weer uit. Een nadeel van een elektrische kachel is namelijk dat hij behoorlijk veel energie vraagt. Een elektrische kachel is daarom alleen geschikt om een bepaalde ruimte voor een korte periode te verwarmen.

Houtkachel

Houtkachels zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Met een houtkachel haal je gezelligheid en een heel specifiek soort warmte in huis. Een houtkachel van gietijzer geeft zoveel stralingswarmte af dat je er makkelijk je hele huis mee kunt verwarmen. Vaak is het niet nodig om de centrale verwarming te gebruiken als je de houtkachel aan hebt. Een houtkachel gebruik je vaak niet de hele dag door en is daarom voornamelijk geschikt om je huis op bepaalde momenten te verwarmen. 

Pelletkachel

Als je van de gezelligheid van een houtkachel houdt, maar niet de hele tijd hout op het vuur wil gooien, dan is een pelletkachel het perfecte alternatief. In zo’n kachel stook je korrelvormige pellets. De toevoer van deze pellets gebeurt automatisch via een aparte installatie. Bijkomend voordeel is dat de uitstoot van fijnstof lager ligt bij een pelletkachel dan bij een houtkachel. 

Open haard 

Vind je het heerlijk om bezig te zijn met vuur. Dan is een open haard in huis echt iets voor jou. Een open haard is romantisch en zorgt voor extra sfeer in huis. Het aan de praat houden van het vuur kan daarna als een leuke tijdsbesteding worden ervaren. Heb je een open haard, dan is het belangrijk om het rookkanaal goed te onderhouden, anders staat binnen de kortste keren je woonkamer vol rook. Ook loop je meer kans op een schoorsteenbrand als je het rookkanaal niet regelmatig laat schoonmaken door de schoorsteenveger. 

Gaskachel of gashaard

In oudere huizen vind je nog wel eens een gaskachel. Gaskachels zijn niet erg veilig. Het is belangrijk om deze kachels jaarlijks goed te laten onderhouden om de kans op CO-vorming te verminderen. In moderne huizen vind je vaak een gashaard. Een gashaard geeft hetzelfde comfort als een open haard, maar dan met minder gedoe. Ook een gashaard kan erg sfeervol zijn. 

Er zijn veel manieren om je huis te verwarmen. Welke manier voor jou het beste is ligt aan je voorkeur, je situatie en je budget. 

Reacties