Lees hier alles over de soorten tegels die er zijn, wat slijtvastheid betekent en hoe je badkamertegels het beste onderhoudt.
Is je badkamer aan vervanging toe of wil je andere wand- of vloertegels? Of zoek je gewoon wat tips voor een goede schoonmaakbeurt voor je badkamertegels? Wij doken de badkamertegel-wereld voor je in en gingen op zoek naar informatie.
Daar waar een vloertegel wél als wandtegel gebruikt kan worden, is een wandtegel absoluut niet geschikt voor gebruik op de vloer. Vloertegels hebben namelijk veel te verduren - denk maar eens aan hoe vaak je er overheen loopt of iets laat vallen - en moeten dus sterk en bestand zijn tegen slijtage. Daarom wordt er altijd een slijtvaste glazuurlaag op aangebracht. Een wandtegel wordt gebakken van een ander soort kleipasta, is dunner en daardoor minder sterk.
Vloertegels worden verdeeld in slijtageklassen 1 tot en met 5, waarvan de laatste het sterkst is. Bij de keuze voor een vloertegel is het belangrijk om je af te vragen hoe intensief de vloer wordt gebruikt en of de ruimte waar de tegels liggen, direct in aanraking komt met krassend vuil. Over het algemeen wordt aangeraden een vloertegel in klasse 3 of 4 voor je badkamer te gebruiken, want die zijn allebei geschikt voor normaal huishoudelijk gebruik.
De twee meest voorkomende tegels voor de badkamer, zijn keramische tegels en tegels van natuursteen. Maar tegels van cement - ook wel: Portugese tegels - zijn erg in opkomst. Afgezien van het feit dat ze erg verschillen qua uiterlijk, verschillen ze ook in sterkte en onderhoudsvriendelijkheid. De krachtpatser onder alle tegels is de keramische badkamertegel.
Goede keramische tegels zijn duurzaam en gebruiksvriendelijk. Ze zijn hard, sterk en hygiënisch en buigen of trekken vrijwel nooit krom. Deze tegels bestaan uit dunne lagen keramisch materiaal en zijn in verschillende diktes en afmetingen te koop. Keramisch materiaal bestaat uit een mengsel van zand, klei en mineralen. Het mengsel wordt gemalen, gedroogd, in de gewenste vorm gebracht en tenslotte gebakken in een temperatuur die kan oplopen tot 1.250 graden Celsius. Daarna volgt nog een glazuurlaag. Deze kan in alle kleuren worden gemengd en - niet onbelangrijk - maakt de tegels waterbestendig.
Badkamertegels van natuursteen worden gedolven in groeves - hoe natuurlijk wil je het hebben? - en daarna op maat gesneden. Natuurstenen tegels hebben een laag afwerkingsniveau, wat betekent dat de poriën van de steen nog openstaan. Om te voorkomen dat er vuil in trekt, wordt altijd aangeraden om ze te (laten) behandelen. De tegels zelf leggen is een optie, maar een gespecialiseerde tegelzetter kan dit natuurlijk altijd het beste. De meest voorkomende soorten natuurstenen tegels zijn leisteen, hardsteen, kalksteen, kwartsiet, graniet en natuurlijk marmer. Een supermooie eigenschap van natuurstenen tegels is, dat geen enkele tegel hetzelfde is. Dit geeft een warm en speels effect aan de badkamer.
Vloertegels antraciet, zwart, wit of juist meerkleurig? Soms is kiezen heel moeilijk. Kijk daarom goed naar je bestaande interieur en pas de tegels van je badkamer daar op aan.
Cementtegels, ook wel: Portugese tegels, kwamen we al vaker tegen in de tuin of keuken. Maar ze zijn ook zeker geschikt als badkamertegel en erg in opkomst. Gelukkig maar, want hiermee creëer je met relatief weinig inspanning een mediterrane sfeer in je badkamer. Portugese tegels vragen een andere behandeling dan bijvoorbeeld keramische. Omdat ze een andere samenstelling hebben, moeten ze goed geïmpregneerd worden. Om het gewenste resultaat te blijven houden, zal deze behandeling wat vaker dan normaal herhaald moeten worden. En omdat ons kraanwater kalk bevat en dit zich kan gaan afzetten tegen deze mooie tegels, vraagt gebruik in een inloopdouche nóg wat extra’s. Om de kalk zoveel mogelijk uit het water te halen, wordt aangeraden een filtersysteem of ontkalker aan je douchekraan te koppelen. Een cementtegel als badkamertegel vraagt dus extra aandacht, maar ze zijn het wel dubbel en dwars waard.
Zijn je badkamertegels gedateerd, maar heb je geen spaarrekening die vervanging toestaat? Dan kun je besluiten om de tegels te verven. Dit is een voordelige oplossing en bovendien iets wat je heel goed zelf kunt doen. Dat niet elke soort verf geschikt is voor de badkamer, ligt voor de hand. Daarvoor is speciale tegelverf, in twee soorten verkrijgbaar; normale- en 2 componenten tegelverf. In de badkamer gebruik je het liefst de 2 componenten tegelverf, omdat deze bestand is tegen warm water. Verder kun je de voegen gewoon mee verven, dus eigenlijk is het makkelijk en best snel gedaan.
Zin in lekker veel inspiratie? Hier vind je 37x stijlvolle badkamer ideeën.
Een ongeluk zit in een klein hoekje en ook in onze badkamer. Want een natte tegelvloer is vaak glad en niet altijd even veilig. Je voorkomt uitglijden, door badkamertegels met een antislip-laag te laten leggen. Alle gerenommeerde merken hebben antislip-vloertegels in hun assortiment, dus je hoeft er niet lang naar te zoeken. Ben je nog niet uitgekeken op je bestaande tegelvloer? Dan kun je die laten behandelen met een speciale coating die de tegelvloer een stroeve laag geeft. Meestal is deze niet zichtbaar en makkelijk schoon te maken.
Niet onze hobby natuurlijk. Maar als je wil dat je badkamertegels lang mooi blijven, dan zul je er toch aan moeten geloven. Hieronder vind je de belangrijkste do's-and-don'ts.
DO Schoonmaakmiddelen met een pH waarde hoger dan zeven zijn zeer geschikt om badkamertegels mee te reinigen. DON'T Middelen met een lage pH waarde zijn ‘zuur’ en kunnen het cement in de voegen aantasten.
DO Als je klaar bent met douchen, trek je de tegels droog met een handwisser en droog je ze na met een zachte doek. DON'T Schoonmaakmiddelen en doekjes met schurende deeltjes beschadigen de beschermlaag van badkamertegels
DO Tegels van natuursteen blijven het mooist als ze worden geïmpregneerd en gereinigd met een vochtige doek. DON'T Gebruik geen bijtende of zuurhoudende onderhoudsmiddelen met azijn of citrus op natuurstenen tegels.
Deze badkamertegels passen het best bij jouw stijl.
Advies nodig? Onze badkamerspecialisten staan voor je klaar.
Wij dachten na het lezen van deze blog dat we verstand hadden om de juiste tegels uit te kunnen zoeken bij onze lokale sanitair winkel maar helaas https://www.sanitairsupershop.nl/ had voor ons te weinig keus en zijn we verder gaan zoeken. we hebben wel veel aan deze blog gehad bij het uitkiezen van onze tegels voor de badkamer
9 maanden geleden