Foto: duravit-badmeubel-ketho

De badkamer als zinnelijke ruimte; nieuwe meubels met uitgebalanceerde proporties

Nu de badkamer als persoonlijk toevluchtsoord voor ontspanning aan belang wint, worden de eisen die aan de behaaglijkheid en de sfeer in deze ruimte worden gesteld, ook steeds groter.

Duravit badmeubel Ketho.

Als schakel tussen keramiek en ligbad zijn ook de badmeubels een doorslaggevende factor voor de uitstraling van de badkamer. Om “Ketho”, het nieuwste programma badmeubelen, te ontwikkelen, deed Duravit dan ook een beroep op de gerenommeerde meubelontwerper: Christian Werner. Deze uit Berlijn afkomstige ontwerper is één van de meest succesvolle meubelontwerpers van de afgelopen jaren en heeft naam gemaakt door onder andere kastenseries voor ligne roset en bankmodellen voor Rolf Benz. Onlangs wist de ontwerper ook modehuizen en modeontwerpers enthousiast te maken, toen hij met de ZOE-schoen een geheel nieuw, zinnelijk design voor plateauschoenen creëerde.

 

Ook voor het thema „badkamer“ lag voor hem de bijzondere aantrekkingskracht besloten in de zinnelijkheid. „Vandaag hebben de mensen geen verkrampte houding meer ten opzichte van lichaamsverzorging. Lichaamsverzorging, en zodoende ook de badkamer als de ruimte daarvoor, is deel gaan uitmaken van genieten. Het is een ruimte voor zinnelijkheid en ontspanning geworden, waarin we graag tijd doorbrengen“, aldus de ontwerper. Met dit aanknopingspunt begon hij „meubelen bij het bad te bedenken“ en op zoek te gaan naar een tijdloze esthetiek die deze ontwikkeling met eenvoudige middelen eer aandoet.

Symbiose tussen reductie en verfijning

Het resultaat is een compleet meubelprogramma met 44 sobere, elegante elementen, waarin veel mensen zich kunnen terugvinden. Karakteristiek voor het programma zijn heldere, rechthoekige vormen, die een bijzondere verfijning krijgen door een filigraan kader van slechts 1,6 cm. Dankzij een speciale aluminiumsteun haalt de 1,6 cm bovenplaat zelfs een breedte tot 140 cm, waardoor uitgebalanceerde proporties in elke grootte mogelijk worden. Een tweede karakteristiek kenmerk is een dwars doorlopende greeplijst in aluminium. Deze lijst geeft de afzonderlijke frontpanelen een spannend ritme, beklemtoont de lengte en maakt de elementen nog slanker en eleganter. Omdat ze tussen de zijdelen in blijven, maken ze een ergonomisch openen mogelijk: De gebruiker kan gemakkelijk van boven of van onder grijpen. Bij de hogekasten kent de lijst dan ook een loodrecht verloop. Uiteenlopende decors benadrukken de fijne vorm: wit, basalt en grafiet zorgen voor een zachte optiek, granaatrood legt dan weer een krachtig kleuraccent. Dankzij hun matte structuur voelen de oppervlakken aangenaam aan – dat komt ook ten goede aan de badommantelingen van de ligbaden die het programma completeren. Zo zorgt het Ketho-programma met al zijn badobjecten voor een integrale vormgeving en ontstaat er een harmonisch totaalbeeld.

Van wandboard tot geïntegreerde console

Meer specifiek bestrijkt het programma een breed spectrum, gaande van het kleine wandboard over de flexibele rolcontainer tot praktische hang-legkasten en commodes met veel opslagruimte. De onderbouwelementen voor wastafels leggen een bijzondere veelzijdigheid aan de dag: Voor de combinatie met de Starck 3-meubelwastafels zijn er vijf verschillende onderbouwelementen met breedtes van 40 tot 120 cm verkrijgbaar. Het programma telt verder nog twee varianten, met een breedte van 80 en 100 cm, voor de D-Code-meubelwastafels. Waar op- of inbouwwasbakken nodig zijn, komt een nieuw type meubel tot zijn recht: onderbouwelementen met een volledig geïntegreerde console. Met deze dubbele functie vormen ze het perfecte platform voor de inrichting van individuele wastafelcombinaties met wasbakken, opbouwbakken of ingebouwde wastafels. Met of zonder geïntegreerde console – bij de onderbouwvarianten kan men telkens kiezen tussen een of twee schuifladen. Spiegels en spiegelkasten in aangepaste breedtes maken het meubelprogramma compleet. Het zijn precies de spiegelkasten die met hun individueel verstelbare glasplaten waardevolle, aanvullende opslagruimte bieden. En wie liever kasten met een greep heeft, krijgt deze meegeleverd en kan ze er eenvoudig op vastschroeven.

Soft-close-functie en gecontroleerde normen

De uitrusting van de meubels staat voor alles in het teken van degelijkheid en een lange levensduur. Alle meubels hebben een volledige melamineharslaag, en de kanten zijn waterdicht verlijmd. Dankzij de geïntegreerde soft-close-functie met silicoondempers sluiten de deuren van de meubels altijd zacht – en zo ontzien ze niet alleen de vingers van de gebruikers, maar ook het materiaal. De verlichte spiegels en spiegelkasten zijn gecontroleerd en gecertificeerd volgens de internationale IP 44-veiligheidsnorm. Voor de gebruiker betekent dit dat de producten beschermd zijn tegen opspattend water en dichter in de buurt van ligbad en douche geplaatst kunnen worden – zo blijft waardevolle ruimte beschikbaar. De infrarood-sensor zorgt voor een uiterst eenvoudige bediening. Een geïntegreerde wisselschakeling maakt ook bediening door middel van andere schakelaars, bijv. vlak naast de deur, mogelijk. Zo zorgt het badmeubelprogramma er tot in de kleinste details voor dat veel mensen er zich mee identificeren en er zich goed voelen, gedurende de gehele levensduur van de badkamer.

Daarmee heeft de ontwerper een moeilijke klus geklaard. Christian Werner: „Een badkamer hebben we langer dan een keuken en langer dan elke bank of eettafel. Daardoor is er nood aan zekerheid. We willen er zeker van zijn dat het oog niet te snel vermoeid raa

Reacties