Foto: wastafel-badmeubel-badkamer

Hier let je op bij het kiezen van een badmeubel en wastafel

Een wastafel en een badmeubel horen vaak bij elkaar. In een ontwerp smelten ze dan ook samen. Behalve functionaliteit speelt ook design een grote rol.

Guido van Loon

Praktisch en mooi, wat je voorkeur ook is, de mogelijkheden zijn er. Welke materialen, stijlen en formaten voor jou ook wenselijk zijn, je kunt eindeloos kiezen en combineren.

Ondanks de veelal beperkte afmetingen hebben we toch een behoorlijke wensenlijst daar waar het de badkamer betreft. De wastafelopstelling voert de lijst aan. Logisch, je staat er namelijk iedere dag, waarschijnlijk meerdere malen achter. Zorg er daarom voor dat de opstelling aan alle vooraf gestelde voorwaarden voldoet. Doe geen concessies. Hou met name rekening met de bewegingsruimte achter de wastafel. De norm is 70 centimeter, ruimte die je absoluut nodig hebt. Je kunt kiezen voor de eenvoud van enkel een wasbak, al dan niet geïntegreerd in de wastafel, of een compleet badmeubel, als je wat meer opbergruimte nodig hebt.

In balans

Het uiterlijk van de wastafel en het badmeubel bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de badkamer. Stem je badmeubel daarom af op de rest van je inrichtingswensen. Dat kan onderscheidend zijn, een sprekende vormgeving, een opvallende kleur of een tijdloos ontwerp. Uiteindelijk draait alles om de juiste balans. De afmetingen van de meubels moeten in harmonie zijn met de afmetingen van de ruimte. Bepalend voor de sfeer zijn onder andere de vorm en de kleur van de producten. Zachte en ronde vormen zijn sfeervol, symmetrie geeft de badkamer een klassieke uitstraling en rechte lijnen zijn op dit moment modern. Ruimtelijkheid, tot slot, geeft een gevoel van luxe. Wil je een wastafel met een stijlvolle uitstraling? Ga dan bijvoorbeeld voor een marmeren waskom, heel mooi!

Opbergmogelijkheden

Handdoeken, douchegels, tandenborstels en make-up, over het algemeen verzamelen we een heleboel spullen in de badkamer. Fabrikanten van badmeubels verrassen ons met verschillende oplossingen voor opbergmogelijkheden. Uitgebreide kastontwerpen, flexibele modulaire systemen, verrijdbare ladeblokken en complete kant-en-klare oplossingen. In het laatste geval worden (opzet)wastafel, aflegblad, kastjes, laden en planchets, gecompleteerd met spiegelkast als één wastafeloplossing aangeboden. Functionele opbergruimte gaat heel goed samen met gebruikersgemak en design. In welke volgorde je je badkamerinrichting ook samenstelt, zorg dat de meubelen een belangrijke plek krijgen in de ruimteplanning.

Fronten

Gelakte fronten worden volop gecombineerd met luxueus fineer, zoals gestreept zebrano, eiken of ebben. Qua kleur kun je kiezen voor het sprankelend wit, afgewisseld met aardetinten als camel, lever, taupe of cappuccino. Lades hebben lange aluminium greeplijsten, zijn greeploos of zijn voorzien van subtiele kleine blokjes. Bovendien benadrukken ze mooi de breedtelijn die veel in onderkasten zit. Wanneer het gaat om pure esthetiek worden draaibare kastdeurtjes veelal greeploos gehouden.

Soorten kasten

We maken onderscheid in:
- Wastafelonderkasten (royaal)
- Hoge wandkasten (ruimtewinners)
- Spiegelkasten (geïntegreerde verlichting en elektriciteit)
- Wandplanchetten (minimalistisch)
- Sideboards (nuttig)
- Hang-legkasten (praktisch)
- Ladeblokken (multifunctioneel)

Vrijwel alle nieuwe collecties bestaan uit zwevende meubelen. Ook de techniek wordt niet vergeten. Veel collecties zijn uitgerust met slimme systemen als soft closing, royale uittreklades met extra veel opbergruimte en geïntegreerde verlichting.

De kleine badkamer

Laat je je badkamerdroom uiteenspatten door de geringe afmetingen van je ruimte? Niet doen, want er zijn mogelijkheden genoeg. Met name in de kleine badkamer gaan functionaliteit en vormgeving zeer goed hand in hand. De meeste meubelen zijn een combinatie van praktische opbergruimte en een wastafel, waarbij het blad en de wasbak regelmatig één geheel zijn. Of voor een geïntegreerde handdoekhouder in het meubel en ook een spiegelkast biedt mogelijkheden.

Wastafels en badmeubels kunnen op verschillende plaatsen en manieren bevestigd worden. Door de wastafel op een keramische zuil te plaatsen wordt de afvoer netjes weggewerkt. Het nadeel van een staande wastafel is wel dat je gebonden bent aan de standaard montagehoogte. Vrijhangende modellen daarentegen kunnen op iedere hoogte worden bevestigd. Geen overbodige luxe voor lange of juiste kleine mensen, denk hier dus goed over na! 

Reacties