Foto: 2022/Zo-creeer-je-de-perfecte-speelhoek-of-speelkamer-voor-je-kinderen.jpg

Zo creëer je de perfecte speelhoek of speelkamer voor je kinderen

Wie kinderen heeft, heeft speelgoed en dus ruimte nodig waar de kinderen lekker hun gang kunnen gaan.

Guido van Loon 19 Maart 2022

Over het algemeen creëren de meeste mensen uiteindelijk een soort speelhoek in de woonkamer of met iets meer mazzel hebben de kinderen een eigen speelkamer (dit kan ook hun eigen kamertje zijn). Waar moet je nu precies op letten bij het creëren van zo’n speelhoek of kamer? Wat is het meest prettig voor kinderen en waar worden ze blij van? En wat is fijn voor de ouders, je wilt aan het eind van de dag natuurlijk ook dat de woonkamer er weer een beetje opgeruimd uit ziet. 

Bied verschillende mogelijkheden aan

Kinderen vinden het leuk om verschillende opties te hebben. Geef ze de mogelijkheid om allerlei dingen te kunnen ontdekken. Maak de keuze echter ook niet te groot, want dan gaan ze binnen 2 minuten van het één naar het ander. Het varieert natuurlijk per leeftijd wat aantrekkelijk is voor de kinderen. Probeer in alle categorieën iets te bieden. Zoals bijvoorbeeld blokken of Kapla om te bouwen, papier om te tekenen en boekjes om samen of alleen te lezen. Bied ook iets creatiefs aan, waarmee ze lekker los kunnen gaan. Iets om te schilderen of kleien. Hierin kunnen ze hun creativiteit goed kwijt. Voor de wat oudere kinderen kun je bijvoorbeeld denken aan schilderen op nummer. Dit is eigenlijk het inkleuren van een doek, op basis van verschillende nummertje. Door alle nummertjes de juiste kleur te geven ontstaat een heel leuk schilderij. Voor de iets oudere kinderen kan dit een hele leuke uitdaging zijn. Het resultaat kunnen ze dan weer op hun eigen kamer ophangen bijvoorbeeld. Een persoonlijke fotopuzzel is ook heel bijzonder. Zo heeft je kind de uitdaging van de puzzel, maar ook nog het plezier van het in elkaar zetten van bijvoorbeeld een leuke foto van het gezin. 

Opbergruimte en nog eens opbergruimte

Iedereen met kinderen kan het beamen; met kids in huis staat alles binnen de kortste keren vol met speelgoed. Zeker wanneer het je eerste kindje betreft krijg je van iedereen om je heen enorm veel speelgoed en cadeautjes en bovendien vind je het zelf ook helemaal geweldig om je kind te verwennen. Maar uiteindelijk zorgt dat er wel voor dat je met een enorme lading aan spullen zit, die je niet overal door het huis wilt laten rondslingeren. Het is wel zo lekker wanneer je aan het eind van de dag alles weer netjes kunt opbergen. Zeker wanneer je een speelhoek hebt in bijvoorbeeld de woonkamer dan is het prettig dat je alle spullen ook weer achter een deurtje kunt verstoppen. Als je echt een aparte speelkamer hebt, dan maakt het wellicht iets minder uit hoe het eruit ziet, maar is het alsnog heel handig om genoeg opbergruimte te hebben voor al het speelgoed.

Ruimte om zich terug te trekken

Sommige kinderen hebben enorme behoefte om ook even op zichzelf te kunnen zijn. Andere zijn juist graag onder de mensen, maar kunnen alsnog heel goed op zichzelf spelen. Ieder kind is uniek. Zorg ervoor dat mocht dat nodig zijn, dat een kind zich kan verstoppen in z´n eigen hoekje. Of dat nu in de woonkamer is, of in een aparte kamer. Op die plek voelt je kind zich veilig. Heb je geen hoekje waarin je een speelplaats kunt maken, creëer dan een tent met bijvoorbeeld doeken. 

Het mag gezien worden

Vrolijke kleurtjes of een gaaf behang zorgen ervoor dat het extra duidelijk is dat het om een speelruimte voor de kinderen gaat. Een kinderhoek betekent echter niet dat het altijd maar felle kleuren hoeven te zijn. Het kan ook heel goed werken om de ruimte of de hoek lekker rustig te houden zodat de kinderen zich alleen maar hoeven te focussen op wat ze aan het doen zijn en geen afleiding hebben door andere drukte. 

Maak het overzichtelijk

Kinderen gaan goed op duidelijkheid. Of dat nu is in de opvoeding, slaapritme of speeltijd. Het is fijn voor ze wanneer alles een vaste plaats heeft. Zorg dus voor overzicht in de speelhoek en ga samen met je kind overal bij langs en leg ze uit wat er allemaal te zien is en wat ze ermee kunnen doen. 

Aankleding en decoratie

Wat ook heerlijk is, is een lekker zacht en warm kleed neer te leggen. Voor de jongere kinderen is dat fijn, aangezien die nog echt veel op de grond spelen. Vergeet niet om een leuk rek neer te zetten voor alle boekjes en een knus leeshoekje te maken. Hierdoor is je kind sneller geneigd om een boekje te pakken, dit is erg goed voor de ontwikkeling.

 

Reacties