Foto: 2021/opbergruimte-keuken-kast.jpg

Zo zorg je voor voldoende opbergruimte in de keuken

Veel mensen hebben thuis behoorlijk wat servies, glaswerk en bestek. En dan we het nog niet eens gehad over ander keukengerei.

Guido van Loon

Omdat je het merendeel hiervan in (de buurt van) de keuken gebruikt, wil je dit hier waarschijnlijk ook opbergen. Dit kan alleen als er voldoende opbergruimte is.

In de praktijk is dit lang niet altijd het geval. Heb je ook te weinig opbergruimte in jouw keuken? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk hoe je voor voldoende opbergruimte zorgt.

Benut alle opbergruimte zo efficiënt mogelijk

De gemiddelde Nederlander bouwt door de jaren heen een behoorlijke verzameling keukenspullen op. Puilen jouw keukenkastjes inmiddels ook uit? Dan zit je mogelijk met de handen in het haar. Gelukkig kun je betrekkelijk eenvoudig extra opbergruimte realiseren. Begin hiervoor met het leegpakken van de verschillende kastjes. Je kunt alles in één keer leeghalen, maar je kunt dit ook kastje voor kastje doen. Kijk goed wat je wel en niet gebruikt. Gooi spullen die je eigenlijk nooit gebruikt weg of berg ze ergens anders op.

Als eenmaal duidelijk is welke spullen bewaard moeten blijven, begin je met het inpakken van de kastjes. Doe dit zo efficiënt mogelijk. Zet bakjes en schalen die in elkaar passen in elkaar. Hierdoor bespaar je namelijk (flink) wat ruimte. Heb je een hoekkeuken? Benut dan ook de ruimte in de hoek. Hier kun je het beste een draaiplateau voor aanschaffen. Dit onderdeel kun je in en uit het kastje trekken. Zodoende hoef je niet half in de kast te hangen om de spullen achterin te pakken.

Kies voor een grote koelkast

Wanneer we het over opbergruimte hebben, denken veel mensen alleen aan keukenkastjes. Hier kun je inderdaad de nodige etenswaren in opbergen, maar niet alles. Sommige etenswaren moet je namelijk gekoeld bewaren. Een koelkast mag daarom niet ontbreken in jouw koelkast. Je kunt onder meer voor een inbouw koelkast van Ikea kiezen. Is het inbouwen van een koelkast niet mogelijk in jouw keuken? Geen probleem, want je kunt eventueel ook een losse koelkast kopen.

Nieuwe keuken? Denk aan de kastjes!

Ben je van plan om jouw keuken te vervangen? Dan laat jij je waarschijnlijk vooral leiden door de uitstraling. Begrijpelijk, want je wilt immers een mooie keuken kopen. Toch doe je er goed aan vanaf het begin naar de opbergruimte te kijken. Op deze manier voorkom je immers dat je straks te weinig ruimte hebt op jouw (keuken)spullen op te bergen. Wil je bijvoorbeeld van jouw bovenkastjes af? Dat kan, maar besef je wel dat je hierdoor opbergruimte inlevert. Als er een eiland voor in de plaats komt, is dit vaak niet zo’n probleem. De meeste kookeilanden hebben aan de achterkant immers ook kastjes waarin je spullen op kunt bergen.

Reacties