Zo ruikt jouw huis altijd heerlijk. En het is nog goed voor je humeur ook!

Geur in huis is heel belangrijk. Want de juiste geur heeft een positieve invloed op je stemming: je wordt er blij van en bent meer ontspannen.

Sandra van Koningshoven 12 Februari 2019

Geur kan heel veel voor je doen

Je moet je thuis voelen in je eigen huis en daarom is interieur zo belangrijk. Als je omringd wordt door meubels en kleuren waar jij gelukkig van wordt, ontspan je meteen na een drukke dag. Geuren in huis zijn nét zo belangrijk, maar die worden vaak vergeten. Dat is jammer, want geur kan echt heel veel voor je doen.

Gelijk in vakantiestemming

appeltaart-geur-in-huis-geuren-aromatherapie-essentiele-olien-bron-koopmans

Geur wordt daarom ook ingezet bij marketing (om dingen te verkopen). Als je je huis gaat verkopen, adviseren makelaars vaak om een versgebakken appeltaart in de keuken neer te zetten. De geur ervan roept namelijk direct gevoelens van gezelligheid op.

En denk eens aan parfum: de geur die je droeg tijdens een die ene perfecte vakantie, brengt je thuis ook meteen weer in vakantiestemming. Geuren zijn dus sterk verbonden aan je emoties en brengen je terug naar een bepaalde plek, naar vroeger of veranderen je stemming.

Jouw smaak en herinneringen

Het is heel persoonlijk welke geur jij lekker vindt. Dat hangt helemaal af van je eigen smaak en de herinneringen die je aan bepaalde geuren hebt. Als je moeder vroeger bijvoorbeeld lavendelzakjes tussen de schone was legde, zal de geur van lavendel je een goed gevoel geven.

Van een aantal geuren is bewezen dat ze een positief effect hebben op je stemming. Daarom leg ik in dit blog uit wat je allemaal met geur kunt bereiken en hoe je dat kunt doen.

Leren en concentreren

werkplek-geur-in-huis-geuren-aromatherapie-essentiele-olien-bron-aromatherapie-academie

Ben je aan het studeren? Dan is het belangrijk dat je je goed kunt concentreren. En daar helpen de volgende geuren uitstekend bij: rozemarijn, eucalyptus, citroen, limoen, pepermunt en sinaasappel.

Altijd opgewekt
Met deze geuren heb je altijd een goed humeur, ze werkten namelijk opwekkend. Zit het allemaal even niet mee? Gebruik dan ceder, lotus, mirre, pepermunt, rode roos of sinaasappel.

Relax
Er is niks moeilijker dan je ontspannen na een hectische dag op je werk of met de kids. Deze geuren helpen je daarbij, want ze werken heerlijk ontspannend: amber, jasmijn, kamille, lavendel, marjolein, sandelhout, vanille, honing en mandarijn.

Crea-Bea
Creatief bezig zijn is ook goed voor je ontspanning. Maar soms heb je gewoon even helemaal geen inspiratie. Ga dan met deze geuren aan de slag, want hiermee komt al je creativiteit naar boven: limoen, citroen, vanille-extract, mirre, passiebloem, bergamot, wierook, cipres en geranium.

Dag Baaldag!
Soms zit het gewoon allemaal even tegen. Je hebt je trein gemist en je komt natgeregend thuis. Maak een einde aan die rotdag en geef je humeur een positieve boost met: citroen, limoen, grapefruit, cipres, geranium, wierook of rozemarijn.

Geur aanbrengen in je eigen huis

aromabrander-geur-in-huis-geuren-aromatherapie-essentiele-olien-bron-alieexpres

Oké, nu weet je welke geuren je thuis kunt gebruiken. Maar nu is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je die geuren in jouw huis kunt brengen.

Etherische oliën
Dit zijn geconcentreerde oliën die je kunt laten verdampen. Dat kun je op de volgende manieren doen:

- doe een beetje olie op een tissue en leg die op een radiator.
- druppel wat olie op je kussen of beddengoed.
- voeg wat olie toe aan het water van je stoomstrijkijzer en je kleding ruikt heerlijk!
- gebruik een aromareservoir: de olie in het water wordt verdampt door een waxinelichtje.

Wierook
Deze geurstokjes kent iedereen. Wierook bestaat uit een mengsel van geurende organische stoffen in de vorm van een stokje. Dit stokje kun je aansteken en de rook ervan verspreidt een heerlijke geur in huis.

Geurkaarsen
geur-in-huis-geuren-aromatherapie-essentiele-olien-bron-myflame

Deze soort kaarsen komen in enorm veel verschillende vormen en maten. Maar over het algemeen bestaan ze uit een mengsel van waxsoort en essentiële oliën. Kies het liefst voor een duurzame kaars: bijvoorbeeld een van soja wax. Deze kaarsen zijn milieuvriendelijk gemaakt en branden ook nog eens 30% langer. Steek de kaars aan en je kamer ruikt urenlang heerlijk!

Zelf geurzakjes maken
Lekker ouderwets, maar daarom niet minder fijn en heel duurzaam: vul zelf zakjes met gedroogde bloemen, kruiden of een mengsel daarvan. Denk maar aan de ouderwetse zakjes met lavendel en hoe lekker de was altijd rook. Leuk: je vult (en maakt) de zakjes zelf, dus bent gelijk lekker creatief bezig. Word je blij van!


En let op: kies zoveel mogelijk voor natuurlijke (en biologische) geuren. Synthetische geuren zijn over het algemeen niet heel goed voor je gezondheid.

Dit vind je ook leuk

In maar 6 stappen naar een fris interieur met verf

Eindelijk een opgeruimd huis met de methode van Marie Kondo lukt jou dat ook 

 

Reacties