Foto: 000-marie-kondo-konmari-methode-opruimen-cleaning-bron-pressfrom

Eindelijk een opgeruimd huis? Met de methode van Marie Kondo lukt jou dat ook!

Win de eeuwige strijd tegen rommel en chaos met de KonMari-Methode. Geef kleding, boeken en papier een vaste plek en creëer rust in je huis én in je hoofd.

Sandra van Koningshoven

Marie Kondo: professioneel opruimconsulente

Voor iedereen die Marie Kondo nog niet kent: ik stel haar graag even voor. Marie Kondo is al haar hele leven al bezig met opruimen. Ze vindt het heerlijk en het was een logische stap dat zij er haar beroep van maakte: ze werd Professioneel Opruimconsulente en helpt mensen om van hun rommelige huis weer een rustige en inspirerende plek te maken.

Haar boek ‘Opgeruimd’ (in het Engels: The Life Changing Magic of Tidying Up) werd een bestseller en Marie werd in 2015 uitgeroepen tot één van de honderd meest invloedrijke mensen van 2015. De Koningin van Opruimen wordt ze nu dan ook vaak genoemd.

Slimme opruimtips

marie-kondo-konmari-methode-opruimen-cleaning

En terecht. Haar heldere manier van opruimen en slimme tips hebben al ontzettend veel mensen en gezinnen geholpen. Eindelijk af van te grote verzamelingen, rommel en chaos. En eindelijk rust en overzicht in huis. Haar filosofie:

'ALS JE RUST IN JE HUIS CREËERT, KRIJG JE OOK RUST IN DE REST VAN JE LEVEN'

En dat is helemaal waar. Sinds kort is Marie te zien in de Netflix serie ‘Tidying Up met Marie Kondo’. In deze serie zie je hoe zij mensen helpt met hun chaos en je ziet gelijk wat voor effect het heeft op hun gemoedsrust. Ik heb al twee afleveringen gezien en ben helemaal geïnspireerd en al begonnen met mijn kledingkast! Doe jij ook mee?

De KonMari-Methode

marie-kondo-konmari-methode-opruimen-cleaning

Het werkt zo. Marie gelooft niet in stukje-bij-beetje opruimen. Nee, als je begint, ga je gelijk grondig te werk. Alleen dan bereik je het gewenste resultaat. Je garage, je zolder en alle dozen en kasten zorgen ervoor dat je niet met je eigen rommel en chaos geconfronteerd wordt. Echt alleen door álles uit de kast te halen en het op één grote hoop te leggen, kom je erachter hoeveel en wat je eigenlijk allemaal hebt.

Ook gaat Marie niet per kamer te werk, maar op volgorde en per categorie.

1. Kleding
2. Boeken
3. Papier (administratie)
4. Komono (dit is de grootste categorie en betreft de keuken, badkamer en garage)
5. Spullen met sentimentele waarde

Je begint dus met kleding. Haal al je kleding (inclusief schoenen, sokken en ondergoed) uit je kast en leg het op één grote hoop.

marie-kondo-konmari-methode-opruimen-cleaning

Bepaal per kledingstuk het volgende:

1. Word ik er blij van?
2. Heeft dit een plaats in mijn toekomst?

Stel jezelf deze twee vragen bij elk kledingstuk en je wordt bewust van de waarde ervan. Is het antwoord op de vragen telkens 'nee'? Dan kan je het wegdoen. Marie’s methode bepaalt overigens niet hoeveel jij mag houden. Dat doe je zelf. Maar wees wel streng, want anders heeft het geen zin.

TIP: stel jezelf deze twee vragen ook bij alles wat je koopt. Dan koop je niks dat je later toch weer weg moet gooien.

Klaar met je kledingkast? Ga dan door met boeken, papier, enzovoort. Als laatst pak je spullen met sentimentele waarde aan, zoals foto’s, kleding van vroeger of van iemand die je bent verloren. Beslissingen nemen over deze spullen is moeilijker, omdat die een emotionele lading hebben. Daarom bewaar je deze categorie tot het laatst.

marie-kondo-konmari-methode-opruimen-cleaning

Eens en voor altijd goed opruimen kost tijd. Neem die ook. Maar maak wel een planning voor jezelf en pak door. Je zult zien dat je aan het eind van jouw opruimavontuur veel rustiger en gelukkiger bent.

Dit vind je ook interessant!

Met deze hippe houten opbergoplossingen is de kinderkamer altijd opgeruimd

Met deze tips is je huis binnen een handomdraai opgeruimd

Slimme en ruimtebesparende opbergmogelijkheden voor elke kamer in je huis 

Reacties