Foto: 0-2023/geuren.jpg

Breng sfeer in je huis met geur!

Geur is ontzettend bepalend voor hoe we ons voelen.

Vincent 20 November 2023

Wanneer het gaat om het inrichten van een woning zijn we natuurlijk druk bezig met het kiezen van de juiste kleuren, meubels en accessoires. Maar ons lichaam beschikt natuurlijk over veel meer zintuigen dan alleen de ogen. Van geluid wat je acuut vrolijk kan maken -denk aan heerlijke zomerhitjes- tot het gevoel van een warme plaid over je heentrekken op een zachte bank. Maar een zintuig waarvan de invloed op je gevoel en welzijn nog wel eens wordt onderschat, is die van het reukvermogen. Geur is ontzettend bepalend voor hoe we ons voelen. Iedereen heeft wel geuren die zeer sterke gevoelens en herinneringen oproepen. Van pas gemaaid gras in de zomer tot de geur van herfstbladeren in de winter. Het is niet voor niks dat de traditionele appeltaart in de oven nog altijd werkt bij het verkopen van een huis. Vergeet dit aspect dan ook zeker niet wanneer je bezig bent met de perfecte sfeer in huis creëren. Hoe je dit doet? Lees snel verder. 

De juiste geur 

Van de ene geur kan je helemaal blij worden, maar het kan helaas ook andersom. Een geur kan je namelijk ook heel erg tegenstaan, je kunt soms bijna misselijk worden van een geur wanneer je deze niet fijn vindt. Dit is zeer persoonlijk. Wanneer je een huis deelt met meerdere personen is het dan ook goed voor een niet te nadrukkelijke geur te gaan en deze ook even af te stemmen met iedereen.

De geur kun je op diverse manieren in huis halen. Jarenlang werd er in veel huizen wierook aangestoken, maar zoals al een tijdje werd vermoed is het nu helaas ook werkelijkheid gebleken; wierook is niet heel gezond. Bij wierook komen er deeltjes vrij in de lucht waar mensen niet heel goed tegen bestand zijn. Gelukkig zijn er volop andere mogelijkheden, waarbij de meest recente én effectieve methode geurolie is. 

Ieder zijn olie 

Geurolie is een heerlijke manier om een aangename geur in huis te verspreiden. Geurolies zijn er in allerlei verschillende samenstellingen, van naturel vanille tot een meer uitgesproken bloemengeur. Maar net welke geur past bij jou, jouw stijl en natuurlijk de tijd van het jaar. Want een lekkere geur is heerlijk in huis, maar ook iets wat snel went. Om ervoor te zorgen dat geur ook geroken blijft worden door mensen die veel tijd in dezelfde ruimte doorbrengen, is het aan te raden om af en toe van geur te wisselen. Met de geurolie is dit zeer eenvoudig. Kies wel altijd voor geurolie van goede kwaliteit -zoals van Millefiori Milano- en op natuurlijke basis, dan weet je zeker dat je goed bezig bent.

Versterk het effect 

Terugkomend op het effect van geur op de gemoedstoestand nog een paar leuke tips. Het is leuk om geur in te zetten om jouw stijl, maar óók de tijd van het jaar te benadrukken. Hierbij kun je denken aan cheddar wood geuren in de winter, en met name in de decembermaand. Maar juist weer lavendel in het voorjaar! Combineer die laatste met een bos tulpen of narcissen op tafel, en dan is het zelfs op regenachtige dagen in maart al een beetje voorjaar in huis. Door geur echt te gebruiken in het interieur kun je bewust én onbewust je

Reacties