Foto: Verlichting

Vier manieren om je huis te verlichten

Door met aandacht je verlichting te kiezen kan je de stemming in een huis compleet veranderen en bovendien je productiviteit verhogen.

Theo Vliegop 26 Mei 2024

Het verlichten van je huis houdt zoveel meer in dan alleen het ophangen van een lamp hier en daar. Het zorgt voor verfraaiing van je huis, het kan energie besparen en sfeer creëren: verlichting kan op vele verschillende manieren van toegevoegde waarde zijn. In dit artikel bespreken we daarom vier verschillende manieren om in jouw huis het licht te brengen.

Accentverlichting voor een speciale sfeer

Om specifieke objecten of juist een bepaald gebied in een ruimte meer aandacht te geven, kan accentverlichting worden ingezet. Dit kan betekenen dat je een spotlight zet op een mooie plant of een kunstwerk, of juist een architecturaal element in je huis of je open haard. Door op zo'n element in je huis gerichte verlichting te geven, zorgt dit ervoor dat de aandacht hiernaar wordt getrokken en een gevoel van diepte en interesse toevoegt aan de ruimte. Accentverlichting komt in de vorm van spotlights, maar ook richtbare lampen zijn een mogelijkheid. Om deze kampen te plaatsen moet je van tevoren goed nadenken over de plaatsing van zowel het object dat je wilt uitlichten, als de plaatsing van je lap. Let hierbij op dat de ruimte hoe dan ook voldoende basisverlichting heeft zodat het contrast niet te groot wordt.

Gezellige sfeerverlichting

Een andere overweging bij het kopen van verlichting is het kopen van sfeerlampen. Sfeerverlichting zorgt voor een gezellige en ontspannen atmosfeer in een ruimte en geeft zo iets wat normale decoratie niet kan bieden. Vaak is dit type verlichting zachter en diffuser dan andere soorten verlichting: het treedt niet zozeer op de voorgrond maar voegt wel wat toe aan een ruimte. Als we het hebben over sfeerverlichtingen, dan hebben we het bijvoorbeeld over dimbare lampen, mooie kaarsen en lichtslingers. Door te spelen met de plaatsing van deze verlichting kan je een unieke sfeer creëren in je woonkamer, slaapkamer of eetruimte.

Natuurlijke lichtbronnen

Een andere, duurzame manier om je huis te verrichten waar geen energie bij komt kijken is het vergroten van natuurlijke lichtbronnen in je huis. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je een zadeldak laat plaatsen. Met een zadeldak in je huis - dat wordt gekenmerkt door grote ramen of dakramen - heb je voortaan een prachtige instroom van natuurlijk daglicht. Dit kan perfect werken voor woonkamers of keukens waar het heerlijk kan zijn om te genieten van extra licht. Doordat je een zadeldak laat plaatsen hoef je minder te investeren in kunstmatige verlichting en geeft je huis een gevoel alsof je buiten staat.

Hetzelfde effect kan worden bereikt met de plaatsing van lichtstraat tegen gevel. Door middel van een reeks van dakramen of een glazen dak, wordt een ruimte verlicht die anders weinig natuurlijk licht zou vangen. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor een gang in je huis of juist een donkere keuken. Zo ontstaat er in je huis een moderne en luchtige sfeer: wie wil dat nou niet?

 

Reacties