Zelf schoonmaakmiddel maken of ecologische allesreiniger kopen?

Zelfgemaakt schoonmaakmiddel is goedkoop, maar niet altijd goed voor je gezondheid. Een ecologische allesreiniger is veel veiliger.

Sandra van Koningshoven 20 Februari 2020

Het beste recept voor zelfgemaakt schoonmaakmiddel

Als ik het internet mag geloven, is het supervoordelig en gezond om zelf allesreiniger te maken. Het staat er immers bomvol blogs met allerlei recepten: met schoonmaakazijn, baking soda, borax en etherische oliën. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat je sommige ingrediënten prima kunt gebruiken, maar sommige absoluut niet!

zelf-allesreiniger-schoonmaakmiddel-maken-ecologisch-natuurlijk-biologisch-milieuvriendelijk

Borax is niet veilig

Borax bijvoorbeeld, wordt veel gebruikt in DIY schoonmaakmiddelen. Maar wist je dat de overheid verbiedt om Borax in consumentenproducten te gebruiken? En niet zonder reden, want het kan onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen veroorzaken en de vrucht van een ongeboren kindje beschadigen. 

Schoonmaakazijn? Dan een mondkapje

Schoonmaakazijn is op zich een prima middel om mee schoon te maken. Maar als je het vernevelt (in een spray gebruikt) moet je wél voorzorgsmaatregelen nemen. Als je het inademt kan het schadelijk zijn voor je longen. Altijd even een mondkapje dragen dus.

Natuurproducten niet altijd veilig

Producten uit de natuur zijn dus niet per se altijd gezond. Je moet goed weten hoe je ze gebruikt en of je bepaalde ingrediënten überhaupt wel met elkaar mag vermengen. En aangezien bijna niemand een natuur- of scheikunde expert is (en de schrijvers van al die blogs hoogstwaarschijnlijk ook niet), is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

zelf-allesreiniger-schoonmaakmiddel-maken-ecologisch-natuurlijk-biologisch-milieuvriendelijk

Gebruik een veilig ecologisch schoonmaakmiddel

En dat is reuze makkelijk, want er zijn superveel kant-en-klare ecologische allesreinigers te koop. Ik zelf ben groot fan van alles van het merk Klok: dat is biologisch afbreekbaar en parfumvrij. Dat laatste is voor mij fijn, want mijn man heeft een parfumallergie.

Heb je daar geen last van? Dan kun je hier je hart ophalen: ik laat je namelijk 6 fantastische allesreinigers zien die heel veilig zijn voor je gezondheid en voor het milieu. En ze zijn vaak prima betaalbaar!


1 | Blue Wonder 100% Natuurlijke Allesreiniger

Met deze natuurlijke allesreiniger maak je alles schoon in huis: de keuken, het aanrecht, je vloeren, de badkamer en nog veel meer. Het reinigt supergoed en door de natuurlijke parfum ruikt het ook heerlijk fris.

bluewonder-zelf-allesreiniger-schoonmaakmiddel-maken-ecologisch-natuurlijk-biologisch-milieuvriendelijk

Dit product is 100% natuurlijk omdat het is gemaakt van plantaardige grondstoffen die tot een milieuvriendelijk product zijn bewerkt, duurzame kokos-/palmolie (RSPO), en biologisch afbreekbare oppervlakteactieve stoffen. Het bevat géén petrochemische oppervlakteactieve ingrediënten (van aardolie), géén SLES, chloor, zuren, fosfaten, parabenen en ammonia.

Dierproefvrij
En dit maakt het nog mooier: er zijn geen dierproeven voor gedaan (yay!), het is huidvriendelijk en de fles is van 100% recyclebaar plastic gemaakt.

2 | Klok Ecologische Allesreiniger (parfumvrij!)

Eerst: dit is een product van Nederlandse bodem. Altijd leuk natuurlijk. En verder is deze allesreiniger milieuvriendelijk, bevat het geen parfum en geen kunstmatige kleurstoffen. Het maakt effectief vloeren, badkamers, tegels, spiegels en gelakte en geschilderde oppervlakken schoon. Fijn: het is superzuinig in gebruik, omdat het heel erg geconcentreerd is. Ik zelf doe er mijn hele huis mee en doe zeker 3 maanden met een fles van een liter.

lok-zelf-allesreiniger-schoonmaakmiddel-maken-ecologisch-natuurlijk-biologisch-milieuvriendelijk

Dit schoonmaakmiddel heeft het EU Eco- en Asthma Allergie Nordic label. Het is heel veilig voor je gezondheid dus.

Parfumvrij en dierproefvrij
Heb je een parfumallergie, maar weet je niet precies voor welke soort je allergisch bent? Dan kun je veilig schoonmaken met Klok Allesreiniger, want dit bevat 0% parfum. En als je van dieren houdt, dan zit je met deze schoonmaakmiddelen ook goed, want zowel voor de grondstoffen als het eindproduct zijn geen dierproeven gedaan. Yay!

3 | Ecover Allesreiniger

Dit product is misschien niet de voordeligste in dit rijtje, maar het is er wel eentje om te overwegen. Werkelijk waar alles aan dit product is namelijk milieuvriendelijk: de verpakking is van gerecycled plastic, de grondstoffen zijn biologisch afbreekbaar, de parfums natuurlijk en zelfs het hele productieproces is zero-waste en zero-koolstofvoetafdruk.

ecover-zelf-allesreiniger-schoonmaakmiddel-maken-ecologisch-natuurlijk-biologisch-milieuvriendelijk

Het hele assortiment zorgt voor een frisser-dan-fris huis. Alles glanst en ruikt heerlijk, zonder dat er sterke chemische luchtjes achterblijven. Dit is nog eens schoonmaken zonder zorgen. En sommige producten uit de Ecoverlijn zijn ook nog eens vegan. Toppertje hoor!

Parfumvrije producten nodig?
Heb je een parfumallergie? Dan is de 0% lijn van Ecover echt wat voor jou.


4 | Bioright Biologische Allesreiniger

De ontwikkelaars van dit prachtige merk vinden dat het anders moet: schoonmaakmiddelen mogen namelijk niet schadelijk zijn voor mensen, dieren en het milieu. De allesreiniger van Bioright is zó mild, dat je niet eens schoonmaakhandschoenen hoeft te dragen.

bioright-zelf-allesreiniger-schoonmaakmiddel-maken-ecologisch-natuurlijk-biologisch-milieuvriendelijk

Dat komt doordat dit schoonmaakmiddel van alleen natuurlijke ingrediënten en mirco-organismen is gemaakt. Een soort gezonde bacteriën, kun je zeggen. Leuk: deze microscopisch kleine organismen werken gewoon door als jij al klaar bent met schoonmaken. Je huis blijft dus veel langer schoon!

Lekker fris geurtje
De flessen zijn - op de dop na, maar daar wordt hard aan gewerkt - van gerecycled plastic gemaakt en is van maar een paar mooie ingrediënten gemaakt: een combinatie van speciaal geselecteerde en duurzaam verbouwde plantaardige kokosvetzuren en alcohol gedistilleerd van rietsuiker, voor een optimale reiniging en tot slot nog een lekker fris geurtje.

5 | Marcel’s Green Soap

Marcel’s Green Soap is een idee van, je raadt het vast al, Marcel. Hij vindt het namelijk heel vervelend dat Nederlandse keukenkastjes vol staan met agressieve schoonmaakmiddelen die slecht zijn voor ons milieu. En omdat hij drie dochters heeft die hem heel duidelijk hebben gemaakt dat allesreinigers ook lekker moeten ruiken, ontwikkelde hij een lijn natuurlijke schoonmaakmiddelen die supergoed schoon maken én heerlijk ruiken.

marcels-green-soap-zelf-allesreiniger-schoonmaakmiddel-maken-ecologisch-natuurlijk-biologisch-milieuvriendelijk

Echt elk ingrediënt in de allesreiniger van Marcel’s Green Soap is plantaardig, natuurlijk biologisch afbreekbaar en gemaakt van veilige chemicalien. Er zitten geen parabenen in, geen zuren en geen ammonia, chloor en kleurstof. Daardoor is deze allesreiniger lief voor jou én voor het milieu.

Ook lief voor dieren!
Voor dit product zijn absoluut geen dierproeven gedaan en het is ook helemaal veilig om te gebruiken als je huisdieren hebt. En het is vegan, want ook de glycerine is plantaardig. Zie hieronder de video van Marcel: 

6 | Method Allesreinigers

Dit merk heeft drie geurige allesreinigers in prachtige spuitflacons. Het ziet er in ieder geval al heel aantrekkelijk uit. Maar is het ook duurzaam? Daar kan ik kort over zijn: JA. Ik heb hun website uitgebreid onder de loep genomen en daar stond echt alles wat ik wilde weten. Elk ingrediënt wordt genoemd en toegelicht, heel fijn.

method-zelf-allesreiniger-schoonmaakmiddel-maken-ecologisch-natuurlijk-biologisch-milieuvriendelijk

En al die ingrediënten worden door een onafhankelijk instituut voor milieu-onderzoek geëvalueerd. Dat onderzoeksproces garandeert dat alle producten veilig zijn voor jouw gezondheid en het milieu. Je zult dus nooit zoiets als fosfaten of chloorbleekmiddel aantreffen. En als er maar de piepkleine kans bestaat dat een ingrediënt niet veilig is, wordt het per definitie niet gebruikt.

Dubbel recyclebaar
Ook de flessen zijn aardig voor het milieu, want ze zijn van 100% gerecycled plastic gemaakt. En deze flessen kunnen op hun beurt weer opnieuw gerecycled worden tot nieuwe flessen.

Conclusie: waarom zou je moeilijk doen als het veel makkelijker kan? Ik kan zelf in ieder geval niet wachten om ze allemaal te testen! 

OOK HANDIG

Zo verwijder je schimmel in de badkamer

Kaarsvet op je bank of kleed? Zo haal je het weg

Zo maak je stopcontacten veilig schoon

Reacties