Foto: 000Sandra/000-Groenrijk-kaars-kaarsvet-verwijderen-schoonmaken-stof-textiel-kleding-meubels-tapijt-kleed.jpg

Zo kun je kaarsvet verwijderen

Hoe verwijder je kaarsvet van kleding, tapijt, textiel en stof? Hier vind je vijf handige tips.

Sandra van Koningshoven

Iedereen houdt van kaarsen

Ik ben gek op kaarsen, want ze zijn het hele jaar door gezellig: in het voorjaar als je voor het eerst lekker buiten zit en op een zwoele zomeravond in je tuin. En elke donkere avond in de herfst en winter wordt een feestje met sfeervol kaarslicht. Maar kaarsen branden heeft ook nadelen.

kaars-kaarsvet-verwijderen-schoonmaken-stof-textiel-kleding-meubels-tapijt-kleed

Hoe kun je kaarsvet verwijderen?

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat kaarsvet op je kleding of meubels lekt. Heel vervelend, want hoe krijg je dat er weer uit? Mijn tafelkleed ligt bijvoorbeeld al een paar weken in de wasmand, omdat ik geen idee heb hoe ik dat kaarsvet eruit moet krijgen. Maar met deze handige tips weet ik nu gelukkig wel hoe ik het kan verwijderen.

Kaarsvet van stof en textiel verwijderen

Heb je kaarsvet op je bank, kleed, tapijt of kleding gemorst? Geen paniek! Er zijn namelijk verschillende effectieve manieren om het er makkelijk weer uit te krijgen.

1 | Met een strijkijzer

Voor dit handige foefje heb je niet veel nodig: alleen je strijkijzer en wat keukenpapier. Warm je strijkijzer op tot een gemiddeld warme stand. Leg een stukje keukenpapier over het kaarsvet en zet het strijkijzer erop. Je ziet dat het papier het kaarsvet opzuigt. Herhaal dit telkens met een stukje schoon papier, totdat al het kaarsvet is opgenomen. De lichte vlek die overblijft gaat er uit na een normaal wasje of met een sopje met wat wasmiddel.

credits video: schoonmakenmetmarja.nl

2 | Met een föhn

Een föhn kan ook heel goed werken: zet de föhn op de vlek totdat het kaarsvet zacht wordt en dep het af met een stukje keukenpapier. Herhaal dit net zo lang totdat al het kaarsvet eruit is. Daarna net als hiervoor: afnemen met een sopje of de wasmachine zijn werk laten doen.

3 | Met kokend water

Met kokend water kan je ook heel ver komen. Dompel het stuk textiel net zo vaak onder totdat als het kaarsvet is losgelaten. Niet tevreden met het resultaat? Dan kun je ook wat zuiveringszout aan het water toevoegen.

---> Op zoek naar een retro waterkoker? Deze is handig én mooi!

4 | In de vriezer

Je kunt kledingstukken, placemats en tafelkleden ook heel makkelijk even in de vriezer leggen. Wacht totdat het kaarsvet echt goed bevroren is en verwijder het dan voorzichtig. Even door de wasmachine en klaar is Kees!

5 | Met een speciaal schoonmaakmiddel

Zijn de vlekken erg hardnekkig? Dan kun je ook een speciaal daarvoor bestemd schoonmaakmiddel gebruiken. Je spuit dat gewoon op de vlek, laat het even inwerken en wrijft het kaarsvet er dan heel makkelijk uit met wat warm water. Deze laatste tip is alleen wel wat minder milieuvriendelijk.

Heb jij zelf ook nog goede tips om kaarsvet van textiel en stof te verwijderen? Laat het ons hieronder weten!


Ook leuk!

Stopcontacten schoonmaken: zo doe je het veilig

Dit zijn de 5 beste schoonmaaktips

Reacties