Plantenvoeding voor cactus en andere kamerplanten

Plantenvoeding is voor de cactus en voor andere kamerplanten onmisbaar. Ontdek welke voeding bij jouw plant

Plantenvoeding helpt jouw cactus of ander soort kamerplant volledig op te bloeien. Vetplanten en cactussen hebben vaak speciale verzorging nodig om goed te kunnen groeien. Leer alles over de perfecte verzorging van jouw kamerplant en geef hem gegarandeerd een gelukkig plantenbestaan.

Tips voor de verzorging van je cactus of vetplant

De cactus staat bekend om zijn succulente eigenschappen. Dit houdt in dat hij in staat is vocht op te slaan in zijn dikke stam en stengels, waardoor hij niet snel uitdroogt. Een cactus is dus een supersterke kamerplant die niet snel dood zal gaan door uitdroging. Toch geven we je graag een aantal tips om jouw cactus helemaal tot bloei te laten komen:

  • zet je cactus op een plekje dicht bij het raam met zoveel mogelijk direct zonlicht. Probeer wel te voorkomen dat je cactus in de zomer te veel fel zonlicht te verduren krijgt, want dan kan hij brandschade oplopen;
  • geef je cactus water wanneer de grond droog aanvoelt. In de winter, dat wil zeggen van november tot en met maart, heeft de cactus helemaal geen water nodig;
  • verpot je cactus wanneer hij de hele zomer niet heeft gegroeid of als er wortels uit de afwateringsgaten komen. Gebruik hiervoor een terracotta pot die ongeveer 3 cm groter is dan de oude pot. Vul deze met speciale cactusgrond en geef je cactus na het verpotten voldoende water;
  • geef je cactus vloeibare voeding bij elke vierde keer water geven. Of geef iedere keer dat je water geeft een vierde van de normale dosering.

Waarom plantenvoeding zo essentieel is

Iedere kamerplant kan plantenvoeding gebruiken. Voeding zorgt er niet alleen voor dat je cactus er mooier uitziet, maar ook dat deze langer meegaat. Tijdens de bloeiperiode ben je verzekerd van prachtige, felle bloemen, de groei wordt bevorderd en de plant heeft een betere weerstand. De beste plantenvoeding is afhankelijk van de plantensoort. Zo heeft een roos of cactus andere voeding nodig dan hortensia’s.

  • geef je plant alleen extra voeding tijdens de groeiperiode;
  • geef nooit meer dan de aangegeven dosering op de verpakking;
  • als je plant niet meer goed groeit of begint te verkleuren, heeft je plant extra voeding nodig;
  • maak je keuze uit minerale, organische of organisch-minerale meststoffen.

Minerale meststoffen werken, anders dan organische meststoffen, snel en zijn geurloos. Organische verbeteren daarentegen de bodemstructuur en stimuleren de wortelgroei. Door voor organisch-minerale meststoffen te kiezen, combineer je het beste van beide soorten.

Voor iedere plant de juiste voeding

Iedere plant vraagt om een unieke verzorging en daardoor ook om een ander soort voeding. Cactussen krijgen het liefst vloeibare voeding. Andere kamerplanten gedijen juist het beste bij plantenvoeding in de vorm van staafjes of korrels. Stop staafjes één keer per 8 weken in de grond en ze zullen automatisch afbreken en door de wortels worden opgenomen. Er bestaan ook ‘slimme’ voedingskorrels die geleidelijk voeding afgeven aan je planten. GroenRijk heeft voor iedere plantensoort de juiste voeding, zodat jouw cactus of andere kamerplant nooit gebrek zal lijden. Bekijk het gehele aanbod in onze webshop.