Zo gaat u goed voorbereid het regenachtige seizoen tegemoet

Het is weer zover: de regen komt met bakken uit de lucht en verandert uw tuin in één grote plas.

Het is weer zover: de regen komt met bakken uit de lucht en verandert uw tuin in één grote plas. U ziet de weersverandering met lede ogen aan en vraagt zich af of het wel goed komt met uw geliefde planten tijdens dit koude en natte seizoen. Gelukkig is er geen enkele reden om u zorgen te maken. Wij geven u enkele tips.

Zorg voor een goede afwatering

Steeds meer mensen kiezen voor tegels, omdat dit leuk staat, maar ook omdat dit veel gemak met zich meebrengt. Tegels staan inderdaad mooi, maar komen de afwatering van uw tuin niet per se ten goede. Een paar tegels weghalen is echter niet afdoende om het water goed weg te laten stromen. Een aantal manieren om de afwatering in uw tuin te verbeteren:

  • laat uw terras bij de aanleg schuin aflopen. Hierdoor vindt het water snel zijn weg naar de afvoergoten;
  • plaats een roostergoot of lijngoot. Plaats bijvoorbeeld een lijngoot tussen het huis en het terras om het aflopende water op te vangen. Een goot kan ook als afscheiding tussen uw terras en grasveld dienen;
  • plaats een regenton in uw tuin. Hiermee vangt u een hoop water op. Meet uzelf bovendien een duurzame houding aan door het water te hergebruiken. Geef er uw plantjes binnen bijvoorbeeld water mee of spoel er de wc mee door. Door een regenton in Den Bosch aan te schaffen, bespaart u water en voorkomt u wateroverlast.

Bescherm uw planten tegen de vorst

Sommige planten kunnen niet zo goed tegen de kou. Haal deze planten op tijd naar binnen om ze daar te laten overwinteren. Denk er echter wel aan om de planten eerst goed te reinigen voordat u ze binnenzet. Haal dorre bladeren en dood hout weg en verwijder ongedierte. Ga vervolgens op zoek naar een goede locatie. Dit hangt uiteraard erg af van de plantensoort.

Bladverliezende planten staan graag op een donkere plek, terwijl groenblijvers juist veel licht willen. Haal uw planten zo laat mogelijk naar binnen. Maak uw keuze uit een ruime voorraad binnenpotterie om uw planten een zo mooi mogelijk plekje te bieden.

Bereid ook uw kamerplanten voor op de winter

Ook kamerplanten hebben een speciale behandeling nodig in de winter. Doordat planten minder zonlicht krijgen ’s winters, gaat het proces van fotosynthese minder snel. Daardoor hebben uw planten ook minder water nodig. Zet planten met grote, dunne bladeren nooit boven de verwarming, omdat deze snel uitdrogen. Heeft u meer tips nodig over planten binnen en buiten of wilt u graag weten hoe u uw tuin winterproof maakt? Breng een bezoek aan Toptuincentrum in Den Bosch.