Foto: Quick-Step-upcycling-recyling

Ga zelf aan de slag met upcycling

Upcycling is dé manier om oud en ‘onbruikbaar’ materiaal om te toveren tot de blikvangers in je interieur.

Mogen je huis en tuin (of balkon) er een tikkeltje origineler uitzien? Staan er net iets te veel afgedankte spullen in de vergeethoek? Wie aan upcycling doet, blaast oud of gebruikt materiaal nieuw leven in. Je gaat aan de slag met wat je hebt en maakt het - vaak op een originele en creatieve manier – beter, mooier of heel functioneel. Upcycling is vandaag populairder dan ooit, hét moment dus om je eigen interieur te verijken met een heus collector’s item!

Designers doen het al

Dat we in een wegwerpmaatchappij leven, zorgt ervoor dat we heel veel spullen kopen - vaak zonder dat we ze écht nodig hebben - en ze even snel weer weggooien. Maar het kan dus ook anders. En dat dachten heel wat designers en mode-ontwerpers ook.

Terwijl de term upcycling eerst nog voorzichtig in de mond werd genomen, is het vandaag the new cool om aan de slag te gaan met recuperatiemateriaal. Op de catwalk zien we de mooiste jurken of hipste tasjes verschijnen, gecreëerd uit overschotten stof en kledij. Stella McCartney ging nog een stapje verder: de Britse ontwerpster gebruikt plastic uit de zee voor een van haar nieuwste collecties. Ook merken als H&M en Adidas gingen al volop aan het upcyclen. Architecten en kunstenaars gaan dan weer aan de slag met drijfhout, afval of tweedehands spullen om unieke ontwerpen en kunstwerken te creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos, de resultaten uniek en prachtig.

Upcycling ≠ recycling

Upcycling is niet hetzelfde als recycling. Als je iets recycleert, herwerk je gebruikt (of afgedankt) materiaal. Zo kunnen plastic flessen gesmolten worden tot nieuwe of kan kapot glas in nieuw glas gegoten worden. Goed tegen verspilling, maar niet het goedkoopste of meest milieuvriendelijke proces. Het originele materiaal vermindert ook in waarde. Bij upcycling transformeer je oud materiaal in een nieuwe, nuttige variant door er creatief en origineel mee aan de slag te gaan. Voorwerpen krijgen op die manier een tweede (en misschien wel een beter) leven. Denk maar aan de typische houten paletten: met een beetje opkuis- en puzzelwerk kunnen ze dienstdoen als zomerse zitbank, schommelstoel of tafel. En met een likje verf erop geef je ze in een mum van tijd een compleet andere look!

Uniek interieur

Vandaag hechten we meer belang aan het authentieke, het ambachtelijke en het nostalgische. We kiezen steeds vaker voor duurzaam materiaal, vintage meubels, eerlijke kledij en dito voeding. We steken graag zelf de handen uit de mouwen: potten bakken, servies schilderen, uiteenlopende DIY-projecten, … you name it. Om verspilling tegen te gaan, hoef je niet langer in te boeten aan stijl of klasse. Integendeel, door zelf aan de slag te gaan met recuperatiemateriaal breng je extra karakter in huis. Je creëert een uniek interieur.

Aan de slag met hout

Heb je nog vloerplanken over na het installeren van een nieuwe vloer? Gooi de planken niet zomaar weg, je kan er gemakkelijk creatief mee aan de slag. Een fotokader of kapstok knutsel je zo in elkaar. Of wat dacht je van een authentieke broodplank? Of een kruidenbak voor op het balkon?
Moestuinieren was nog nooit zo gemakkelijk!

Heb je een passie voor cycling? Breng die in huis door een oude fiets te upcyclen tot de coolste accessoires. Met een stuk fietsband kan je oorringen maken, met een voorlicht creëer je een bureaulamp, … Of wat dacht je van een cycling head aan de muur? Vergeet de dierenhoofden en ga voor de stoere look!

HOW TO: cycling head aan de muur

1. Heb je een oude of kapotte fiets staan? Schroef er het stuur en het zadel af.
2. Match de handgrepen van het stuur met het zadel of gebruik enkel de handgrepen om dierenhoorns te creëeren.
3. Print het Quick-Step sjabloon (downloaden kan hieronder) en teken het over op de vloerplank.
4. Gebruik een handzaag om de vorm uit het hout of laminaat te snijden.
5. Plaats de handgrepen in de vorm van dierenhoorns op het plankje, voeg het zadel toe voor de complete look.
6. Bevestig de handgrepen en het zadel stevig vast met kabelbanden.
7. Ophangen aan de muur en klaar is je stoere look!

Klik hier om het sjabloon te downloaden en creëer je eigen cycling head!

Goed te weten

Wat je ook met je oude vloer van plan bent, het behandelde hout opbranden is geen goed idee. En wie het knutselen op de lange baan schuift, bewaart het hout beter op een droge plaats, en niet op de grond.

Reacties