Foto: 5-praktische-duurzame-schoonmaaktips

5 praktische en duurzame schoonmaaktips

Schoonmaken is voor weinig mensen een echte hobby. De meesten doen het gewoon omdat het regelmatig even moet.

Het huishouden doen is iets dat je netjes, snel en goed wilt doen. Maar - hoe doe je dat eigenlijk? En nog belangrijker: hoe maak je schoon op een manier die niet schadelijk is voor het milieu? Dit zijn 5 praktische en duurzame schoonmaaktips, waardoor jouw huis er snel weer stralend uitziet.

Tip 1. Opleveringsschoonmaak is anders

Veel mensen denken dat de opleveringsschoonmaak hetzelfde is als een gewone grote schoonmaak. Toch is dat helemaal niet zo. De opleveringsschoonmaak is de schoonmaak die wordt uitgevoerd om een pand gebruiksklaar te maken. Dat kan bijvoorbeeld bij een verhuizing zijn. De opleveringsschoonmaak is dan de grote schoonmaak die ervoor zorgt dat je in een volledig schoon huis kunt trekken. Dit kun je meestal het beste uitbesteden aan een professionele partij, zoals Clean2U. Het bedrijf heeft er ervaring mee en heeft bovendien ook allerlei professionele apparatuur om je nieuwe woning volledig schoon te kunnen opleveren.

Tip 2. Controleer elk schoonmaakmiddel

Heel veel schoonmaakmiddelen zijn chemisch samengesteld. Sommige werken heel simpel, andere zijn complex. Schoonmaakazijn is bijvoorbeeld heel eenvoudig. Het is een zuur, dat zich bindt aan diverse soorten vuil en kalk. Schoonmaakazijn is een goed allround schoonmaakmiddel, dat niet schadelijk is voor het milieu. Ingewikkelder producten zijn bijvoorbeeld speciale keukenreinigers, toiletreinigers etc. Deze producten zijn vaak schadelijker voor het milieu. Het is dus goed om die alleen te gebruiken bij de grote schoonmaak en verder vooral gebruik te maken van eenvoudige reinigers of gewoon alleen te reinigen met warm water en groene zeep.

Tip 3. Maak gebruik van stoom

Stoomreinigen is dé methode om schoon te maken. Er zijn heel veel soorten stoomreinigers. De beste methode is de stoomreiniger die eigenlijk alles kan. Daarmee maak je eenvoudig gladde vloeren, praktisch alle oppervlakken en zelfs de keuken grondig schoon. Een stoomreiniger werkt door water om te zetten in stoom, dat ontsnapt via een spuitstuk. De stoom is heel heet en reinigt daardoor praktisch alle soorten vuil, vlekken en het doodt bacteriën. De stoom koelt vrijwel direct weer af, zodat de oppervlakken niet beschadigd worden. Bovendien wordt bij de meeste reinigers vocht weer opgenomen, zodat de oppervlakken slechts licht vochtig - en volledig schoon - achterblijven.

Tip 4. Maak gebruik van de buitenlucht

Vroeger was het heel normaal om bij de grote schoonmaak alle meubels en vloerkleden buiten te zetten. Dat gebeurt tegenwoordig nauwelijks meer. Zonde, want door gebruik te maken van de buitenlucht kun je veel gemakkelijker reinigen. Je kunt bijvoorbeeld de kussens van je bankstel eens grondig uitkloppen. Ook het regelmatig laten uitwaaien van je beddengoed is verstandig: het doodt bedwantsen en je deken ruikt weer helemaal fris. Door optimaal gebruik te maken van de buitenlucht, heb je minder schoonmaakmiddel en waspoeder nodig. Het is daardoor ook een stuk beter voor het milieu.

Tip 5. Omgaan met huisdieren

Huisdieren leveren vaak extra schoonmaakwerk op. Je moet bijvoorbeeld de kattenbak of het konijnenhok regelmatig schoonmaken. Daarnaast verliezen de meeste huisdieren veel haren en stof. Door op een handige manier met je huisdieren om te gaan, kun je de hoeveelheid schoonmaakwerk beperkt houden. Borstel je huisdieren bijvoorbeeld vaak en doe dat bij voorkeur buiten. Er zijn borstels die de haren goed vasthouden, zodat ze zich niet door het hele huis verspreiden. Door je huisdier te laten wennen aan regelmatige borstelbeurten hoef jij minder vaak te stofzuigen om alle haren weg te krijgen.

Schoonmaken is niet moeilijk. Het is wel iets dat je graag zo snel en efficiënt mogelijk doet, zodat je weer over kunt stappen op leukere zaken. Met deze 5 tips maak je snel en gemakkelijk schoon en doe je dat ook op een duurzame manier.

Reacties